Comisia de Etică a Primăriei Timișoara pentru ATCCE, făcută la telefon. Universitarii...

Comisia de Etică a Primăriei Timișoara pentru ATCCE, făcută la telefon. Universitarii convocați habar nu au ce vor face

0
DISTRIBUIȚI

Patru profesori universitari, plus Cătălin Iapă, consilierul personal al primarului Timișoarei, fac parte din Comisia de Etică a municipalității inventată pe Facebook ca să verifice activitatea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Anunțul a fost făcut, miercuri seara, de primarul Timișoarei, pe pagina sa de Facebook, care a precizat că “am optat să apelez la persoane a căror probitate morală și cunoaștere în domeniu sunt recunoscute, prin alegerea lor în Comisiile de Etică ale celor 4 universități de stat din Timișoara, respectiv în importante funcții în organizații studențești și de tineret (președinte Ligă AC, reprezentant al studenților în Biroul Senatului UPT, președinte FITT, președinte Asociația Doctoranzilor din UPT)”.

Cei patru profesori care fac parte din această comisie sunt: conf.dr. Corina Ilin (Universitatea de Vest), prof.dr. Alis Liliana Carmen Dema (Universitatea de Medicină), conf.dr. Romeo Negrea (Universitatea Politehnica)‬ și conf.dr. Violeta Igna (Universitatea de Agronomie).

Trei dintre cei patru profesori universitari nu știu foarte multe despre cum vor verifica Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. Aceștia au declarat, pentru PRESSALERT.ro, că au fost sunați de primarul Timișoarei, dar nu li s-au oferit prea multe detalii, plus că nici măcar nu s-au întâlnit să discute.

Alis Dema, de la Universitatea de Medicină din Timișoara, ne-a declarat că a fost sunată, săptămâna trecută, de primarul Timișoarei, care i-a propus să facă parte din Comisia de Etică a municipalității și că nu a primit prea multe detalii cu privire la activitatea acestei comisii.

“Am purtat discuții cu domnul primar înainte de a fi numită în comisie, săptămâna trecută. Am acceptat pur și simplu această numire după ce m-am gândit. Nu am primit foarte multe detalii, mi-a spus că va fi o ședință în care se vor prezenta toate aceste lucruri și urmează să aflu toate aceste amănunte.


Mi-a spus, în principiu, în ansamblu, nu cu foarte multe amănunte, cam despre ce ar fi vorba și urmează să aflu mai multe la prima ședință, din câte am înțeles. Nu știu când va avea loc ședința, voi fi anunțată telefonic, probabil. Comisia de Etică va elabora un cod de etică, acesta va fi primul pas, după care va analiza sesizările legate de încălcările normelor de etică, incluse în codul respectiv”, a afirmat Alis Dema.

Profesorul universitar a precizat că predă morfopatologia și că este membru a Comisiei de Etică din cadrul Universității de Medicină din Timișoara.

De asemenea, Romeo Negrea, conferențiar la Universitatea Politehnica din Timișoara, ne-a declarat că a “rămas surprins” atunci când primarul i-a propus să fie numit în Comisia de Etică a municipalității.

“Da, am fost numit într-o comisie care încă nu s-a întrunit. Domnul primar mi-a făcut această propunere, fiind colegi în această instituție, și eu am rămas surprins, mă așteptam să fie numit un inginer din Politehnică, eu nefiind inginer. Mi-a spus doar că voi fi într-o comisie, nu mi-a dat foarte multe detalii, mai multe am citit ieri, când a început să apară în spațiul public informația. Mi-a spus că ne vom întâlni, nu știu exact ce presupune această comisie. Fac parte din Comisia de Etică a universității, probabil acesta a fost fundamentul domnului primar. Am avut o discuție telefonică cu domnul primar, în weekend, iar ca orice cetățean al Timișoarei, dacă putem face ceva pentru acest proiect, Timișoara Capitală Culturală Europeană, facem. Dar nu știu încă de ce s-a creat această comisie, dacă se va dovedi că are sens această comisie, probabil vom face un nou cod de etică”, a afirmat Romeo Negrea.

Totodată, nici Violeta Igna, conferențiar la Universitatea de Științe Agricole din Timișoara, nu știe prea multe despre Comisia de Etică din care a fost de acord să facă parte.

“Sunt de câțiva ani și în Comisia de Etică a universității. M-a contactat domnul primar și, inițial, m-a contactat și domnul rector să-mi spună de intenția domnului primar și să-mi solicite acordul de a face parte din această comisie pentru proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană. Am acceptat, domnul primar spunându-mi că își dorește ca din toate universitățile din Timișoara să fie câte un reprezentant care face parte din Comisia de Etică. Am avut doar o discuție preliminară, am acceptat, am fost înștiințați de treaba asta, urmând să se întrunească Comisia de Etică pentru a elabora un cod de etică. Nu am avut nicio întâlnire noi, membrii comisiei, am înțeles că va fi o întâlnire și domnul primar va dori să fie la acea primă întâlnire. Nu pot să vă dau alt amănunt, pentru că nu știu mai mult”, a precizat Violeta Igna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.