Eroi necunoscuți

Eroi necunoscuți

0
DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai importante personalități ale orașului a murit, iar cei mai mulți timișoreni nici nu știau că există.

S-a dus Stephen Hawking, dar nu despre el voiam să vă zic, ci despre un timișorean care „lucra” în același domeniu, fizica teoretică. Am stat de vorbă cu Peter Freund acum câțiva ani și, deși n-am priceput mare lucru din partea științifică a discuției, omul mi s-a părut fascinant. Relaxat, pasionat de ceea ce făcea, bucuros să revină în Timișoara, locul nașterii sale, simțul umorului exact cât trebuie. Nici că se putea persoană mai potrivită de la care să aud anecdote cu Oppenheimer sau Einstein.


Consider că Peter Freund a fost una dintre cele mai mari personalități ale Timișoarei despre care cei mai mulți timișoreni nici nu știu.

Fizicianul a avut o viață numai bună de transpus într-un film. Peter George Oliver Freund s-a născut la Timişoara, în anul 1936, într-o familie înstărită. Până să plece din ţară, familia Freund a cunoscut România atât sub nazişti, cât şi sub ruşi. A fost elev la „C.D. Loga”, iar apoi student la Politehnică. A fost reținut în timpul revoltei studențești din 1956, iar în 1958 a plecat din România comunistă prin programul de emigraţie pentru reunificarea familiilor de evrei. A ajuns în Austria, unde a avut doar câteva zile la dispoziție, înainte de a fi trimis spre Israel, pentru a impresiona la Universitatea din Viena. A reușit, i-a fost oferit un post de asistent, iar în doar un an și-a luat doctoratul. A plecat apoi în SUA și a predat la Unviersitatea din Chicago de la mijlocul anilor ’60 până aproape de moartea sa, pe 6 martie 2018.

Peter Freund a fost invitat la Princeton de Robert Oppenheimer, unul dintre „părinții” bombei atomice, a contribuit la evoluția teoriei stringurilor, iar unul dintre elevii săi, Frank Wilczek, a primit Premiul Nobel în 2004. A fost unul dintre cei care, așa cum spunea Stephen Hawking, a privit în sus, spre stele.

Unii sunt, în opinia altora, prea naivi și cu siguranță mult prea visători. Însă cinicii realiști nu pot exista fără acei visători, lumea are nevoie de ambele „variante”. Lumea are nevoie de oameni ca Stephen Hawking, iar Timișoara are nevoie de oameni ca Peter Freund.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.