Consilierul local Adrian Orza, despre certificatele verzi cumpărate de Colterm: ”Artificii de...

Consilierul local Adrian Orza, despre certificatele verzi cumpărate de Colterm: ”Artificii de natură să asigure un anumit cash flow”

0
DISTRIBUIȚI

Într-un top al celor mai îndatorate județe din România, publicat de jurnalul.ro, Timișul ocupă poziția a cincea. Cea mai mare parte a sumei datorate, aproximativ 10 milioane de lei, ce reprezintă facturi neplătite către anumiți furnizori, este a Primăriei Timișoara.

În tot acest context, Colterm, societatea de termoficare cu datorii istorice de peste 130.000.000 de lei, va cumpăra de la Termoficare SA Oradea 216.000 de certificate verzi pentru gazele cu efect de seră, achiziție în valoare de 3.447.360 de euro, aprobată ieri de consilierii locali. Cu toate acestea, consilierul Ștefan Sandu, prezent la PRESSALERT LIVE, a declarat că nu există un pericol al unui colaps financiar. „Problema certificatelor verzi este serioasă și bine gestionată la nivelul UE. Ține de obligațiile semnate în toate acordurile internaționale de țara noastră. Nu ne jucăm cu ele, iar amenzile sunt pe măsură. Indiferent că ne place sau nu, certificatele verzi trebuie achiziționate de orice unitate care produce alta decât energie verde.


Ele sunt acordate de acele unități care produc acea energie verde”, a specificat Ștefan Sandu, aflat în studioul HDV.

De o cu totul altă părere a fost consilierul local independent Adrian Orza, care vede situația societății de termoficare Colterm drept una foarte gravă. „Certificatele acestea verzi sunt tot niște artificii de natură să asigure un anumit cash flow în zona lor, pentru că primăria și-a asumat într-un fel din punct de vedere financiar sincopele pe care le-ar putea avea pe un traseu de timp Colterm. Ca și garant e cumva în pole position. Colterm, pierzând foarte mulți abonați, a ajuns în situația aceasta și este la limită. Cred că dacă va mai pierde o anumită cantitate, nu va mai putea fi reabilitat financiar. Se va prăbuși total”, a opinat Adrian Orza.

Consilier local independent, fost viceprimar al Timișoarei, Orza și-a reamintit de o altă oportunitate pierdută de Colterm, care i-ar fi putut influența pozitiv parcursul de până acum. „Colterm a pierdut un client foarte importat. A fost o firmă din Elveția care a venit să producă etanol, era chiar o industrie verde. S-a dus la Craiova. Nu e poluator. Ei chiar primeau certificate verzi, pentru că era industrie verde. Putea compensa o pierdere a clienților pentru că ei foloseau abur în afacerea lor și alte produse derivate pe care chiar Colterm le-ar fi putut folosi în procesul de ardere. Am pierdut-o. Colterm a pierdut un client foarte important care ar fi putut să-i asigure o gură de oxigen”, a spus Adrian Orza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.