Licitații pentru administrarea cimitirelor din Timișoara. Ce probleme ar putea avea primăria

Licitații pentru administrarea cimitirelor din Timișoara. Ce probleme ar putea avea primăria

0
DISTRIBUIȚI

Contractele pentru administrarea cimitirelor Buziaşului, Rusu Şirianu şi Calea Şagului din Timişoara au expirat. Consilierii locali au aprobat ieri, în cadrul şedinţei de plen de la Primăria Timişoara, scoaterea la licitaţie a serviciilor de întreţinere a celor trei cimitire.

Primăria s-ar putea trezi însă cu un proces din partea firmei care a administrat cimitirul din Calea Şagului. Compania susţine că legea prevede ca durata contractului semnat în 2013 pe trei ani ar fi trebuit să fie de fapt de cinci ani. Practic, compania ar fi avut astfel dreptul de a administra cimitirul până în 2018 şi chiar până la jumătatea anului 2020, în condiţiile în care legea permite prelungirea contractelor cu jumătate din durata lor. Aleşii locali au respins însă propunerea de retragere a proiectului de pe ordinea de zi lansată de avocatul companiei prezent la şedinţa de plen.

„Noi ştim că pe parcursul timpului au fost foarte multe nemulţumiri ale cetăţenilor legate de modul în care sunt gestionate cimitirele. Din păcate, contractele pe baza cărora s-a lucrat nu au fost suficient de protective pentru interesul public.


Acum au fost două tipuri de discuţii. Pe de o parte, unul din agenţii ce se ocupă cu administrarea cimitirelor a cerut să se facă o corecţie de termen la contractul pe care l-a avut cu primăria din 2013, în sensul considerării ca termen cinci ani, nu trei ani, cu consecinţa că şi la cei cinci ani s-ar putea da o prelungire de jumătate din durata contractului. Contractul iniţial a fost semnat la trei ani, şi chiar dacă în lege este stipulat un termen de cinci ani, juriştii spun că într-o astfel de situaţie prevalează acordul părţilor dacă ele convin o durată mai mică. Prin urmare, juriştii primăriei susţin că a fost corect ce s-a făcut în 2013, semnarea contractului pe trei ani şi ulterior prelungirea lui cu un an şi jumătate, pe cale de consecinţă am supus la vot scoaterea la licitaţie a administrării celor trei cimitire”, a declarat primarul Timișoarei Nicolae Robu după şedinţa de plen.

Firmele care vor câştiga licitaţia pentru cimitirele din Timişoara vor avea de respectat şi un set de reguli bine stabilite. Aleşii locali au votat, ieri, o serie de obligaţii pe care administratorii vor fi nevoiți să le respecte prin contract. Primarul Nicolae Robu a detaliat subiectul, în cadrul unor declaraţii oferite după plen.

„Alt rând de discuţii au fost asupra contractului actual, mult îmbunătăţit faţă de cel precedent, cu multiple obligaţii pentru operatorul care administrează cimitirele care altă dată nu existau. Au fost introduse prevederi privind purtarea de uniformă, la prevederi precum cea de a asigura paza non-stop şi de a asigura întreţinerea în mod corespunzător. Poliţia Locală va inspecta cimitirele, ca şi până acum, însă de acum dacă vom da amenzi vom fi acoperiţi de prevederile din contract”, a mai spus Robu.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.