Investitori germani, invitați la o importantă conferință organizată la Timișoara. Când are...

Investitori germani, invitați la o importantă conferință organizată la Timișoara. Când are loc evenimentul

0
DISTRIBUIȚI

România trebuie să ofere celor patru milioane de români plecaţi la muncă în străinătate proiecte clare, care să le ofere locuri de muncă de calitate şi un salariu decente, ce garantează o securitate socială, a anunţat la Timişoara Iuliu Winkler, europarlamentar român. El va organiza, împreună cu două asociaţii de afaceri, o importantă conferinţă la Universitatea de Vest Timişoara.

Evenimentul are ca scop prezentarea regiunii şi a oportunităţilor existente aici, mai ales posibililor investitori din zonele vorbitoare de limbă germană din Europa. Conform reprezentantului României la Bruxelles, strategiile viitoare trebuie gândite pe termen lung pentru a face românii să rămână în continuare acasă şi să nu plece afară. „Trebuie să gândim pe termen mediu şi lung. Discutam cu profesorii mei de la Politehnică, eu fiind absolvent de Electrotehnică, şi îmi spun că un sfert din studenţi ştiu deja vor să plece în străinătate încă din momentul în care se înscriu la facultate. Poţi să faci un singur lucru, să le oferi o alternativă viabilă. Au plecat patru milioane de român afară şi ei nu se vor întoarce decât dacă aducem oportunităţi de muncă aici. Nu pentru discursuri politice”, a declarat joi, la Timişoara, Iuliu Winkler.

Universitatea de Vest Timişoara va organiza, în zilele de 11 – 13 octombrie, în oraşul de pe Bega, conferinţa „Industry – Entrepreneurship: Road to success. Triangle education – business – local government”. Even, respectiv Tax Payers Association, filiala din Germania. Acţiunea va ajuta mediul de afaceri timişean şi din regiunea Vest, dar şi activitatea Universităţii de Vest Timişoara, care vor deveni mai bine cunoscute în rândul membrilor comunităţii de afaceri germanofile din Europa.


„Conferinţa are loc în luna octombrie şi îşi propune să pună la un loc mediul de business, administraţia şi învăţământul. Vor fi prezenţi europarlamentari, decidenţi, oameni de afaceri din spaţiul german. Se va discuta despre ce posibilităţi de a avea noi afaceri vom avea. UVT este catalizator al acestor discuţii”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Un eveniment similar a avut loc acum doi ani la Sibiu, şi s-a bucurat de un real succes. Pentru a doua oară în România, conferinţa are la Timişoara, iar Iuliu Winkler, europarlamentar spune că va conta mult pentru economia locală.

„Sunt trei idei principale, idei importante europene la acest moment: conectivitatea, disemniarea noilor politici europene şi colaborarea – proactivitate. În ceea ce priveşte conectivitatea, spre exemplu e mai greu să ajung de la Timişoara la Focşani decât înapoi la Bruxelles, deci Focşaniul are o problemă. Dar, de asemenea, la Focşani e net mai bun, deci Bruxeles are o problemă, asta trebuie discutat. Timişoara trebuie şi este la mijl distanţei de la Bruxelles la Bucureşti. Referitor la diseminare, după 2021 va intra în vigoare un nou buget multianual pe şapte ani. Acum e lupta pentru noul buget, acesta va fi mai mic, e vorba de Brexit deci bugetul va fi mai mic. Forţa de apărare europeană, cheltuieli mai mari cu protejarea granişelor, toate acestea presupun cheltuirea mai multor bani. Important este că programele pentru cercetare vor beneficia de finanţare mai mare, este vorba despre Programul Orizont, ceea ce este o bună oportunitate de crcetare pentru universităţi. Partenerii acţiunii sunt SME Europe, organism al Partidului Popular european, respectiv Tax Payers Association, ei invită oameni de afaceri, lor li se vor adăuga cei de la UVT, dar şi reprezentanţi ai autorităţiloe. Aşteptările conferinţei sunt dincolo de obiectivele imediate, aceasta va creşte vizibilitatea UVT, vor fi vizite de afaceri, participanţii vor afla informaţii despre mediul local, despre posibilităţile investiţionale”, a declarat Iuliu Winkler.
Rectorul UVT avertizează că România trebuie să se bazeze pe fondurile europene, nu poate ignora acest mod de finanţare.

„Timişoara are legătură cu vestul pe autostradă. Erasmus a ajuns la finanţări de 30 de miliarde de euro. Trebuie ca guvernul să se bazeze pe accesarea fondurilor europene. Dar, important, competiţia este globală, nu e alocată suma pe ţară. Aducem cunoştinţele din ţările de unde provin participanţii aici, la Timişoara, vom creşte şansele de a accesa fondurile”, a mai anunţat rectorul UPT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.