Weekend plin la Muzeul Satului din Timișoara. Ce evenimente au loc

Weekend plin la Muzeul Satului din Timișoara. Ce evenimente au loc

0
DISTRIBUIȚI

În acest sfârşit de săptămână, Muzeul Satului Bănăţean va fi animat de două festivaluri foarte îndrăgite. Primul dintre acestea, Festivalul Florilor, se va desfăşura sâmbătă sub denumirea „Flori în Oraşul Florilor” şi este organizat în parteneriat cu Palatul Copiilor din Timişoara.

Eveniment cu o tradiţie de aproape două decenii, Festivalul Etniilor se va desfăşura tot la Muzeul Satului Bănăţean în 10 iunie, de la ora 14.00. La fel ca în anii trecuţi, şi la această a XVIII-a ediţie va fi respectat tipicul unei rugi bănăţene, o sărbătoare a întregii comunităţi, care se celebrează cu muzică, dans şi gastronomie tradiţională şi va avea drept protagonişti reprezentanţi ai tuturor etniilor bănăţene – sârbi, germani, maghiari, bulgari, slovaci, ţigani, evrei, ucraineni, cehi sau aromâni – care alcătuiesc un adevărat mozaic multicultural al acestei provincii.

Sărbătoarea, organizată împreună cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Timiş, va începe cu alaiul etniilor – o adevărată paradă a minunatelor costume populare – care va porni de la casa naşului ales în acest an din rândul aromânilor din Dudeştii Noi, şi va trece pe la toate celelalte etnii reprezentate în muzeu, în ritm de fanfară.


La fiecare gospodărie, alaiul va fi întâmpinat cu bucate specifice etniei pe care o reprezintă. Spectacolul va începe la ora 16.00, programul artistic de cântece şi dansuri va fi susţinut de reprezentanţi ai tuturor grupărilor etnice şi va fi încheiat de cei ai „naşului” aromân, cu un recital susţinut pentru prima dată la Timişoara de invitatul speciial Stelu Enache şi formaţia sa, care vor interpreta vechi cântece machedoneşti precum „Natalis”, „Bachita” sau „Un trandafir creşte la firida mea”. Spectacolul de la Muzeul Satului Bănăţean va reuni peste 200 de artişti care reprezintă zece etnii din Banat.

Intrarea la festivaluri este liberă.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.