Drumul anevoios spre ”acasă”. Povestea copiilor din Timiș greu de adoptat

Drumul anevoios spre ”acasă”. Povestea copiilor din Timiș greu de adoptat

0
DISTRIBUIȚI

Locuitorii din județul Timiș sunt tot mai deschiși în ceea ce privește adoptația. Numărul micuților care primesc șansa la o familie adevărată crește de la an la an. Pentru unii copii de etnie romă, frați, bolnavi sau de vârstă mai mare însă, aceasta rămâne doar un vis frumos.

Casandra, o fetiță din județul Timiș, are șase ani, iar până la vârsta de patru ani și șapte luni nu a avut cui să-i spună mama sau tata. A ajuns în grija unui asistent maternal profesionist, iar în urmă cu puțin timp a avut parte de o minune: o familie a adoptat-o și astfel i-a oferit șansa la o viață normală, într-o casă în care este iubită.

“Părinții mei și-au dorit un copil, și anume o fetiță frumoasă, deșteaptă și cuminte, așa cum sunt eu. Mi-au spus că m-au căutat din «casă în casă» până m-au găsit. Părinții mei m-au căutat foarte mult, pentru că eu am locuit tocmai la ultima casă din sat. Acum am o familie și sunt fericită pentru că am cei mai buni și frumoși părinți. Am fost cu părinții la munte și la mare, merg la gimnastică ritmică și înot. Acasă am o cameră frumoasă și plină de jucării. De asemenea, am o bunică care mă iubește foarte mult și o mătușă care mă adoră. Mama și tata mă învață multe lucruri bune și frumoase, merg la grădiniță, iar de la toamnă voi fi școlăriță”, povestește Casandra cum i s-a schimbat viața de când a fost adoptată de o familie cu suflet mare.

Casandra se numără printre cei 120 de copii norocoși din județul Timiș care au parte de o familie adevărată, după ce au fost adoptați anul trecut. Îmbucurător este faptul că numărul acestor micuți înfiați aproape s-a dublat în 2017 față de anul precedent, când au fost înregistrate 73 de adopții. De altfel, în ultimii doi ani, județul Timiș a fost campion la adopții, la nivel național.

Iar reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș au și o explicație: oamenii sunt mai deschiși să adopte un copil, dar și instituția depune eforturi pentru a-i informa cu privire la pașii pe care-i au de făcut persoanele care doresc să facă un astfel de gest nobil.

“În acest moment, avem 270 de copii adoptabili în județul Timiș și încă 187 de copii aflați în diverse etape ale adopției. În 2016 au fost adoptați 73 de copii, iar în 2017 aproximativ 120 de copii s-au aflat în diverse etape ale adopției. Sunt în creștere cifrele, la acest moment, în anul 2018, avem deja 24 de încredințări și 35 de încuviințări. În momentul în care se pronunță o sentință de încredințare în vederea adopției, copilul deja intră în familie, doar că mai trebuie făcute apoi niște rapoarte, se monitorizează situația, iar apoi se solicită instanței încuviințarea adopției, care este etapa finală. S-au schimbat mult mentalitățile în ultimii ani, dar cred că este importantă și puterea exemplului”, ne-a explicat Carmen Apostol, șeful Biroului Adopții din cadrul DGASPC Timiș.

De asemenea, Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al instituției, consideră că “oamenii sunt mai deschiși, dar este importantă și colaborarea foarte bună pe care o avem cu comunitatea și deschiderea noastră, faptul că am făcut regulat campanii de promovare a adopției, iar persoanele interesate să adopte un copil au găsit mereu la noi o ușă deschisă”.

 Cel mai mic copil adoptat

Din păcate, viitorii părinți adoptivi încă au o problemă în ceea ce privește mentalitatea, în sensul că nu puțini dintre aceștia își doresc un copil care să fie cât mai mic, pentru a-l putea crește de la o vârstă fragedă. Însă legislația din România prevede atât de mulți pași care trebuie parcurși până la momentul în care un copil este declarat adoptabil, încât șansele să fie găsit un bebeluș sunt  mici. De altfel, anul trecut, cel mai mic copil înfiat în județul Timiș a avut trei ani.

“Sunt cazuri în care oamenii au înțeles că dacă doresc un copil de vârstă mai mică, bebeluș, vor aștepta mai mult până îl vor putea adopta, pentru că nici nu sunt copii adoptabili cu vârstă atât de mică, iar motivul este că durează tot acest proces. Totul depinde de cât de multe rude până la gradul IV are copilul, pe care trebuie să le contactăm înainte de a iniția procedura de adopție”, a precizat Smaranda Marcu.

Practic, orice copil, indiferent că este părăsit de părinți sau scos din familie, este luat prima dată în plasament, care se pronunță de instanță. De cele mai multe ori, acești copii ajung în grija unui asistent maternal profesionist. Apoi, asistenții sociali din cadrul DGASPC Timiș trebuie, potrivit legii, să-i caute familia copilului până la rudele de gradul IV, care sunt întrebați dacă doresc sau nu să se ocupe de creșterea și îngrijirea lui. În cazul în care dau o declarație că nu doresc acest lucru, doar atunci poate fi inițiată procedura de adopție și intră pe lista copiilor care își caută un părinte.

Potrivit ultimelor statistici furnizate la nivel național, durata medie a unei adopții este de zece luni, fiind una dintre cele mai reduse din ultimii ani.

Pot adopta și persoane singure

O persoană sau un cuplu care doresc să adopte un copil trebuie, în primul rând, să se adreseze Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, pentru a obține informațiile referitoare la caracteristicile copiilor adoptabili, precum și la documentația necesară, demersurile și durata procedurilor adopției.


Ulterior, trebuie să depună o cerere scrisă pentru evaluarea “condițiilor morale” și materiale în vederea obținerii atestatului de familie/persoană aptă să adopte. Urmează o perioadă de evaluare și pregătire a familiei, efectuată de un asistent social și un psiholog, iar la final, directorul DGASPC Timiș, pe baza raportului întocmit, decide dacă eliberează sau nu atestatul, care este valabil timp de doi ani. Toate serviciile oferite de către instituție sunt gratuite.

“Avem 97 de cereri de atestare ca familie/persoană aptă să adopte în 2017 și 48 anul acesta. Sunt persoane din toate mediile care doresc să adopte. Este bine să se știe că nu trebuie să fii neapărat un cuplu pentru a putea adopta un copil, poți fi și o femeie singură, necăsătorită, de exemplu. De asemenea, nu trebuie neapărat să ai o locuință, ci poți adopta chiar dacă stai în chirie, doar să ai un contract în acest sens. Totodată, legea nu distinge un anumit salariu pe care trebuie să-l aibă persoana care dorește să adopte, trebuie doar să dovedești că poți să întreții un copil. Interesul superior al copilului primează întotdeauna. Ne pasă de familii, suntem convinși că fac un lucru minunat pentru copiii din sistem, dar interesul superior este cel al copilului și trebuie să fim siguri că atunci când un copil ajunge la cineva, are condiții pentru a-l putea întreține”, a explicat Carmen Apostol, șeful Biroului Adopții din cadrul DGASPC Timiș.

“Și dincolo de condiții, este importantă disponibilitatea sufletească. Iar aceasta se vede în momentul în care psihologii fac evaluarea”, consideră Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiș.

După obținerea atestatului ca familie/persoană aptă să adopte, urmează etapa de potrivire copil-familie. Practic, persoanelor interesate li se prezintă fotografii cu copiii adoptabili, precum și câteva informații despre micuți. În cazul în care există compatibilitate, în urma întâlnirilor pe care le au cu un copil, acesta este încredințat în vederea adopției pe o perioadă de trei luni, de către instanța judecătorească. “În această perioadă, colegii mei merg de două ori pe lună la familie să facă o evaluare a situației și să fie alături de familie, să o susțină. Este greu pentru părinți, deoarece un copil nu vine cu un manual. Și atunci colegii mei merg în familie, dar mai mult pentru a oferi ajutor, susținere familiilor care adoptă, pentru că nu este ușor”, a detaliat Carmen Apostol. Dacă se constată că evoluția copilului în familia adoptatoare este favorabilă, se solicită instanței judecătorești încuviințarea adopției, iar copilul este monitorizat timp de doi ani de către angajați ai DGASPC Timiș, prin vizite periodice.

“Oamenii adoptă nu neapărat pentru că n-au copii naturali. Sunt interesați și dacă au copii, sunt oameni care pur și simplu doresc să ofere o șansă unui copil. Motivația este diferită de la o familie la alta. Sunt persoane care au adoptat și acum au revenit să mai adopte un copil”, a precizat Carmen Apostol.

Copiii greu adoptabili

Din păcate, la nivelul județului Timiș peste jumătate dintre copiii părăsiți de părinți care ar putea fi înfiați se află pe o listă a micuților greu adoptabili. Potrivit legii, asta înseamnă că au trecut nouă luni de la declararea adoptabilității și nu s-a reușit identificarea unei familii potrivite pentru ei sau a fost identificată o familie, dar adopția nu s-a finalizat. În această listă mai sunt cuprinși și frații, care trebuie adoptați împreună, fiind inseparabili, copiii cu probleme de sănătate, care au o vârstă mai mare sau cei de etnie romă.

Anul trecut, cel mai mare copil adoptat din județul Timiș a avut vârsta de 12 ani. Este vorba de o fetiță care a fost înfiată “la pachet” cu sora acesteia, de 5 ani.

“Majoritatea celor care doresc să adopte spun că vor un copil mic ca să-l formeze. Unii au încercat, au avut curaj și au luat copii de patru, cinci ani și au văzut că este în regulă. Majoritatea doresc copii mici, cu vârste între 0 – 3 ani, dar li se explică faptul că acest lucru este mai greu și că toți cei care s-au atestat înaintea lor au prioritate și că ar putea să aștepte mai mult decât și-ar dori. Și atunci le spunem că au posibilitatea să vadă alți copii, înscriși în registrul copiilor greu adoptabili”, a explicat Carmen Apostol.

Potrivit statisticilor furnizate de reprezentanții DGASPC Timiș, anul trecut, pe lista copiilor care puteau fi înfiați se aflau 457 de micuți, dintre care 259 erau greu adoptabili. La nivel național, sunt aproximativ 2.200 de micuți care sunt înfiați mai greu.

La sfârșitul lunii mai, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a Legii privind procedura adopţiei. Se doreşte simplificarea procedurilor prin eliminarea căutării rudelor până la gradul IV, dar şi prin acordarea unor indemnizaţii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.