Timişul, sub amenințarea unui dezastru economic. Focare de pestă porcină africană, găsite...

Timişul, sub amenințarea unui dezastru economic. Focare de pestă porcină africană, găsite în apropiere. Sute de mii de animale ar putea fi sacrificate

0
DISTRIBUIȚI
Foto: b1.ro

Timişul este lider naţional în ceea ce priveşte creşterea şi prelucrarea primară a cărnii de porci. Efectivul de animale existent în acest moment este de aproximativ 560.000 de capete, dintre care peste 500.000 în ferme specializate. Judeţul nostru a scăpat deocamdată de efectele pestei porcine africane, care afectează marile crescătorii din cealaltă parte a României, a declarat Adrian Popa, șeful Direcţiei Sanitar Veterinare Timiş.

Dacă ar apărea şi aici, efectele ar fi dezastruoase pentru economie, ar fi necesară sacrificarea a zeci sau chiar sute de mii de animale, în funcţie de focarele apărute. Efectele se văd deja, China refuză să mai importe carne de porc din Timiş, în ciuda eforturilor celor de la DSV de a-i convinge că nu sunt probleme.


Cele mai apropiate focare au fost descoperite extrem de aproape de Timiş, mai precis în Bihor. „Deocamdată nu au fost înregistrate probleme în Timiş. Momentan avem planuri de lucru pregătite şi facem pregătiri pentru asigurarea logisticii, aşteptăm rectificarea de buget pentru asta, anumite materiale sunt destul de scumpe. De asemenea, lucrărm la informarea populaţiei. Trebuie spus că Timişul nu a avut niciodată pestă porcină africană, de asemenea, ca şi Europa. Au mai fost depistate mici focare în anii 60, era vorba de un port italian şi un aeroport din Spania, unde au existat anumite deşeuri de catering, care conţineau carne din Africa, dar au fost rezolvate rapid. În ceea ce ne priveşte, focare au fost descoperite în nordul Bihorului, sunt 18 asemenea focare de pestă porcină africană”, a declarat Adrian Popa .

Virusul este extrem de contagios şi duce în toate cazurile de infectare la decesul animalelor. Din fericire, nu se transmite şi la om. „Acest virus se manifestă doar la porci sălbatici şi domestici, dar virusul este foarte rezistent la mediu. Contaminarea poate avea loc şi la peste un an de zile de la apariţie, se păstrează inclusiv în carne congelată, afumată şi sărată, câteva săptămâni pe suprafeţe, apă şi cadavre. Inclusiv în lemne de foc. De asemenea, omul poate duce virusul pe mâini sau printr-un salam făcut din carne infestată. Mai este şi o altă problemă, oamenii care au porci văd că se îmbolnăvesc şi atunci taie animalele, care devin bombe ecologice”, a mai declarat Adrian Popa.

Desigur, nimeni nu poate exclude apariţia virusului în Timiş. „Este posibil să apară, luăm în calcul orice situaţie, dar oamenii noştri sunt pregătiţi”, mai spune Popa.

Pesta porcină africană se manifestă la animal prin lipsa poftei de mâncare şi starea generală proastă. Virusul e distrus prin fierbere termic, la 80 de grade.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.