Fost procuror general al României, Mircea Criste este unul dintre primii nouă candidaţi la selecţia pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene care susţin astăzi interviul la sediul Ministerului Justiţiei.
Mircea Criste a avut o carieră de judecător până la Curtea de Apel Timişoara şi a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, între 1998-2001. Ulterior a fost numit ambasador al României în Macedonia. În 2010, preşedintele liberalilor timişoreni de la acea vreme confirma înscrierea în PNL Timiş a lui Mircea Criste şi a soţiei lui. Astăzi nu figurează printre membrii PNL Timiş.
Sunt 18 persoane care şi-au înscris candidatura pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE, potrivit Ministerului Justiţiei: Cristiana Georgeta Budileanu, Diana Magdalena Bulancea, Cristina Butacu, Mircea Criste, Andreia Liana Constanda, Camelia Lilieana Gheorghiu, Laura Mihaela Ivanovici, Constantin Virgil Ivan-Cucu, Claudia Jderu, Ioana Andreea Mareş, Petre Matei, Valentin Mircea, Ionel Olteanu, Răzvan Horaţiu Radu, Mirela Stancu, Ecaterina Raluca Toma, Elena Diana Ungureanu, Irina Zlătescu, scrie Agerpres.
Procedura selecţiei pentru desemnarea candidatului României la funcţia de judecător la Tribunalul UE a demarat în 10 august.
Potrivit Agerpres, după ce încheie audierile, comisia de selecţie alege candidatul cu cel mai mare punctaj obţinut, dar şi două propuneri de rezervă. Informaţiile vor fi transmise Guvernului spre aprobare. Ulterior, Executivul trimite răspunsul Consiliului UE. Judecătorul român va fi numit, de comun acord, de guvernele statelor membre, după consultarea comitetului prevăzut la articolul 255 TFUE.
Mandatul începe în 1 septembrie 2019. Judecătorii Tribunalului nu pot exercita nicio funcţie politică sau administrativă, nicio activitate profesionistă, remunerată sau nu, în afara cazului în care Consiliul UE, hotărând cu majoritate simplă, acordă o derogare cu titlu excepţional.
Foto: Facebook/Ministerul Justiţiei