Iluminat inteligent controlat de la distanţă, în Parcul Botanic din Timişoara. De...

Iluminat inteligent controlat de la distanţă, în Parcul Botanic din Timişoara. De unde vin banii necesari investiţiei

1
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara vrea să acceseze fonduri europene astfel încât Parcul Botanic să poată fi iluminat public. În acest sens, reprezentanții municipalității au pregătit un proiect care urmează să fie depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Doar că pentru ca acest pas să poată fi făcut, Consiliul Local Timișoara a fost nevoit să voteze, în ultimul plen, un proiect de hotărâre privind aprobarea “documentației tehnico-economice a indicatorilor tehnico-economici și a anexei privind descrierea sumară a investiției”.


Potrivit datelor din proiectul de hotărâre, valoarea totală a investiției se ridică la 3,8 milioane de lei, din care Primăria Timișoara trebuie să contribuie cu puțin sub 100.000 de lei.

“În prezent, Parcul Botanic nu are iluminat public. Iluminatul public din Parcul Botanic are o importanță deosebită pentru locuitorii municipiului Timișoara din punct de vedere economic și social. Realizarea lucrării va îmbunătăți considerabil confortul și siguranța utilizatorilor. (…) Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public prin folosirea corpurilor de iluminat performante (cu leduri) și prin gestionarea centralizată în timp real a sistemului de iluminat public”, scrie în proiectul de hotărâre.

Practic, reprezentanții municipalității timișorene și-au propus să opteze pentru un iluminat inteligent în Parcul Botanic, care va fi controlat de la distanță. În cadrul proiectului va fi realizată o rețea electrică subterană în lungime de 3.400 de metri, cu cablu armat de-a lungul aleilor din parc. Rețeaua va fi de tip buclat, astfel încât, în cazul defectării unui tronson de cablu, să poată fi asigurată continuitatea alimentării cu energie electrică, fiind necesari 4.200 de metri de cablu.

De asemenea, alimentarea rețelei electrice noi se va face din două posturi de transformare și va fi instalat și pus în funcțiune un sistem de telemanagement. Totodată, vor fi montate două puncte de aprindere, 219 stâlpi metalici ornamentali de 3,5 metri, cu fundația aferentă, precum și 219 de aparate de iluminat ornamentale, echipate cu sursă de lumină led, care vor fi controlate de la distanță.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.