Universul ştiinţei, dezvăluit la Arad în Noaptea cercetătorilor europeni. Ce evenimente cuprinde...

Universul ştiinţei, dezvăluit la Arad în Noaptea cercetătorilor europeni. Ce evenimente cuprinde proiectul

0
DISTRIBUIȚI

Aradul găzduieşte „Noaptea cercetătorilor europeni” ediţia 2018, care se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie şi îşi propune să dezvăluie publicului larg ce înseamnă să fii cercetător şi cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Încă de la prima ediţie, organizată în anul 2005, care a atras până acum peste 1,5 milioane de vizitatori, oamenilor de ştiinţă li s-a oferit posibilitatea de a se adresa publicului, iar vizitatorilor – ocazia de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. Proiectul se va desfăşura la Atrium Mall şi va cuprinde numeroase evenimente ştiinţifice şi educative, de o mare diversitate. Proiectul european se desfăşoară în 20 de oraşe ale României, printre care şi Timişoara, unde evenimentele vor avea loc la Universitatea de Vest, campusul Nokia, Experimentarium şi la Observatorul Astronomic, Deva şi Hunedoara.

Echipa de etnografi ai Complexului Muzeal Arad şi-a propus să aducă în faţa publicului arădean şi nu numai o parte din rezultatele cercetărilor de teren din ultimii ani, materializate prin mai multe filme documentare, care se adresează tuturor celor interesaţi de tradiţiile şi obiceiurile din judeţul Arad, dezvăluindu-le o mulţime „secrete” de cei mai mulţi uitate.


Documentarele prezintă, printre altele, vechi mori de apă, Canalul Morilor – un canal artificial construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea care a fost  prima construcţie hidrotehnică de o asemenea anvergură din ţară care a avut o mare importanţă economică – sau vechi meşteşuguri astăzi uitate, precum împletitul nuielelor, olăritul sau confecţionarea furcilor de lemn.

Filmele documentare „Furcaşii din Avram Iancu”, „Meşterii olari de la Târnăviţa”, „Mori ţărăneşti pe apă în judeţul Arad”, „Canalul morilor” sau „Împletitul nuielelor la Ineu” au fost premiate la concursul şi festivalul naţional de film etnografic şi vor putea fi văzute astăzi, 28 septembrie, la Atrium Mall Arad, între orele 17:00 şi 22:00, unde dr. Sorin Sabău şi dr. Gabriel Hălmăgean vor prezenta o parte din munca lor de cercetare. Proiectul include, de asemenea, diverse metode sau tehnologii din lumea fascinantă a ştiinţei, care pot îmbunătăţi viaţa de zi cu zi, temele prezentate  fiind promovate de facultăţi ale universităţii  „Aurel Vlaicu”  şi „Vasile Goldiş” Arad, mai multe şcoli arădene, Centrul cultural şi Universitatea „Politehnica” Timişoara. Din oră în oră vor avea loc momente de muzică şi dans, jocuri şi dezbateri interactive, înmânări de diplome pentru grupurile de copii şi profesorii participanţi şi o tombolă cu premii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.