Franţa trăieşte în ritmul României. Evenimente dedicate culturii româneşti, la Paris

Franţa trăieşte în ritmul României. Evenimente dedicate culturii româneşti, la Paris

1
DISTRIBUIȚI
<


p>

S-a deschis oficial Sezonul România-Franţa. Evenimentul a avut loc, ieri, la Paris, în prezenţa preşedinţilor Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis, evenimentul presupunând un schimb de aproape opt luni de zile, în diferite domenii, între cele două ţări.

După o ceremonie militară la Domul Invalizilor şi un concert susţinut de Corul Madrigal şi de Ansamblul instrumental din Paris, dedicat comemorării celor căzuţi în urmă cu o sută de ani în Primul Război Mondial, la Centrul Pompidou a fost inaugurat Sezonul României, prin mai multe expoziţii care pun în evidenţă vechi legături între artişti ai celor două ţări.

O primă expoziţie, „În jurul bluzei româneşti”, prezintă lucrări ale lui Henri Matisse şi Theodor Pallady, buni prieteni în anii petrecuţi de pictorul român la Paris. O colecţie de ii primite cadou de Matisse de la prietenul său român a fost sursă de inspiraţie pentru mai multe lucrări, motivele decorative fascinându-l de-a dreptul pe pictorul francez. O a doua expoziţie, „Mihai Olos – atelier Brâncuşi”, realizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti, pune în lumină asimilarea moştenirii lăsate de Constantin Brâncuşi de către urmaşul său, Mihai Olos, cel care a conceput, la rândul lui, un univers în care formele tradiţionale maramureşene sunt integrate în construcţii moderne.

O expoziţie inedită este „Andrei Cădere – Pas cu Pas”, care evocă personalitatea artistului român stabilit la Paris, unde avea să aibă strânse legături cu avangarda pariziană care i-a marcat opera artistică. „Gherasim Luca – Héros limite” prezintă lucrări ale acestuia realizate după stabilirea la Paris, „Ciprian Mureşan şi Şerban Savu – LʹEntretien Infini” este o expoziţie care îl are drept curator pe Frédéric Paul, muzeograf la Muzeul Naţional de Artă Modernă,  „Adrian Ghenie – The Darwin Room 2013-2014” aduce în faţa publicului două lucrări care vor rămâne la Centre Pompidou iar „Ponctoations” e o colecţie de lucrări care pun în evidenţă prezenţa românească în Franţa.

Surse foto: Institutul Francez Timişoara

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.