Parlamentari de Timiș, implicaţi în scandalul “Copiii referendumului”. Pavel Popescu: Nu am...

Parlamentari de Timiș, implicaţi în scandalul “Copiii referendumului”. Pavel Popescu: Nu am citit ce am semnat UPDATE Reacţia lui Ben-Oni Ardelean

0
DISTRIBUIȚI

Doi deputaţi PNL de Timiş au semnat o întrebare adresată Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie prin care preşedintele instituţiei este întrebat dacă minorii care au participat la spotul “Copiii referendumului” au acceptul părinților. În urma acestei întrebări, reprezentanţii agenţiei de publicitate care a făcut spotul video au fost chemaţi să dea declaraţii în faţa poliţiştilor.

15 parlamentari au înregistrat, în 10 octombrie, întrebarea de la care a pornit ancheta oamenilor legii. Printre aceștia se numără și deputaţii de Timiș Pavel Popescu și Ben Oni Ardelean. Concret, președintele Autorității pentru Protecția Copilului, Gabriela Coman, este întrebat de parlamentari: „Copiii folosiţi în spotul video Papaya Advertising au acceptul părinţilor pentru a filma în acest videoclip şi dacă s-a respectat interesul superior al copiilor?”.

Întrebarea a fost lansată după ce în spațiul public a apărut un spot în care sunt prezenți mai mulți copii minori, care îndemnau la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Spotul “Copiii referendumului are mesajul “Pentru ca răul să nu se întâmple, e suficient ca oamenii buni să stea acasă”. Mesajul clipului era transmis după imagini care reproduceau scene din „Povestea Slujitoarei”, un serial despre o distopie în care femeile fertile sunt folosite pentru reproducere, fiind considerate un bun al societăţii, fără drept de a alege asupra propriei vieţi. În imagini, nişte copii crescuţi într-o astfel de societate sunt puşi să recapituleze ce anume se sărbătoreşte pe 6 şi 7 octombrie, data la care a avut loc referendumul. Apoi, aceştia asistau la arderea pe rug a unei femei, pe un câmp ce semăna cu zona Palatului Parlamentului. Spotul se încheia cu mesajul „Depinde de noi ce viitor le pregătim. Dacă vă pasă, staţi acasă”, #boicot.

Contactat telefonic de PRESSALERT.RO, deputatul PNL Pavel Popescu a declarat că a semnat documentul fără să ştie ce conţine.

„În Parlamentul României există o cutumă: când vine un coleg
către tine cu o foaie de hârtie, tu îi semnezi iniţiativa respectivă sau întrebarea respectivă. Eram pe holurile Parlamentului şi, într-o zi, unul dintre colegi a venit cu acea foaie după mine. Nu mai ştiu, cred că era cineva de la grup. În foaia respectivă, fără să o citesc, mi s-a spus că este vorba despre o iniţiativă legislativă sau o întrebare care protejează drepturile minorilor atunci când apar în clipuri în spaţiul public. Eu până în momentul de faţă, până acum 30 de minute, nici măcar nu am vizualizat clipul respectiv.


(…) Ceea ce îmi asum este semnătura pe care am dat-o, fiind indus în eroare că aş semna o iniţiativă legislativă sau o întrebare care protejează drepturile minorilor atunci când sunt filmaţi în spaţiul public, pe bună credinţă. Nu am citit ce am semnat. (…) De astăzi înainte şi tatăl meu dacă îmi cere o semnătură o să verific de două ori„, a declarat Pavel Popescu.

Parlamentarul a spus şi că a luat legătura cu reprezentantul agenţiei publicitare care a făcut spotul video. „Am discutat cu proprietarul agenţiei pentru că m-am speriat de faptul că, printr-o plângere penală care de fapt nu există, aş fi putut să îi fac rău unui om. Şi l-am sunat pe proprietarul agenţiei, în timp ce era la audieri, să îl întreb «Dom’le, v-am făcut rău? Există vreo semnătură a mea pe o plângere penală?» M-a lămurit. «Domnul Popescu, Autoritatea avea la data respectivă, la care s-a trimis întrebarea, dosarele semnate de părinţii copiilor prin care se dădea acordul acestora pentru filmarea respectivă»”, a spus Pavel Popescu.

Parlamentarul susţine că Autoritatea de Protecţie a Copiilor ar fi trebuit, în aceste condiţii, să le răspundă parlamentarilor care au semnat întrebarea, spunându-le că are toate documentele care atestă faptul că părinţii şi-au dat acordul pentru filmarea copiilor lor.

„Autoritatea nu a făcut acest lucru, nu a dispus verificarea acelor dosare. E clasic într-o guvernare ca a noastră. Mai mult, a făcut şi un abuz, sesizând Poliţia pe acest subiect şi aducând într-o situaţie nefericită o agenţie publicitară, părinţii copiilor respectivi, care trebuie să meargă să dea declaraţie, şi toată această mizerie survine din incapacitatea şi incompetenţa unor funcţionari publici din Guvernul Dăncilă. Exact aşa puteţi să scrieţi. Autoritatea de Protecţie a Copiilor a făcut un abuz clar nerăspunzând unei întrebări simple, dispunând o anchetă, deşi avea sub nas toate actele complete semnate de părinţii copiilor. Cei care au făcut acest lucru să răspundă”, a precizat Popescu.

UPDATE Reacţia deputatului Ben-Oni Ardelean

„Noi am depus o întrebare către Autoritatea Copilului (n.r, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie). (…) Este total neetic faptul că au folosit acei copii în acest clip de campanie, făcând apel la scene naziste, de inchiziţie şi, bineînţeles, având o prestaţie care ţine mai mult de scenele de groază. Aşadar, eu nu cred că este etic să folosească copiii respectivi. Nu am făcut altceva decât să punem o întrebare, dar ceea ce au făcut cei de la Papaya (n.r, agenţia de publicitate) este de domeniul «aşa, nu»”, a declarat, astăzi, deputatul PNL de Timiş Ben-Oni Ardelean.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.