Turism pe râul Timiș: plimbări cu bicicleta sau cu canoe gratuit. Ce...

Turism pe râul Timiș: plimbări cu bicicleta sau cu canoe gratuit. Ce proiect se derulează

1
DISTRIBUIȚI

canoe

Un proiect transfrontalier România – Serbia inedit se desfășoară în acest moment cu scopul promovării râului Timiș ca un nou produs turistic. Aproximativ 900.000 de euro vor fi investiți pentru ca tot mai mulți turiști să aleagă să-și petreacă timpul liber de-a lungul râului Timiș, atât pe teritoriul românesc, cât și pe cel sârbesc.

Astfel, vizitatorii vor putea opta pentru plimbări cu bicicleta sau cu canoe gratuite, vor putea pescui, observa păsări sau face plajă.

Proiectul intitulat “Eco Timiș – un nou produs turistic” a fost lansat în vara anului trecut, iar în cadrul acestuia au fost deja cumpărate un catamaran, cu care se vor realiza plimbări pe lacul Surduc, care se află pe valea râului Timiș, precum și 12 canoe și 30 de biciclete.

“Proiectul «Eco Timiș» practic pleacă de la imaginea râului Timiș ca o coloană vertebrală a Banatului și îl promovează, îl dezvoltă ca un produs turistic de-a lungul său, pe ambele părți, ale României și ale Serbiei, de la izvoare până la vărsare în Dunăre, la Pancevo. Ceea ce ne propunem este să promovăm râul Timiș ca un produs turistic, să legăm de acesta toate obiectivele turistice apropiate de el, să aducem turiști folosind acest pretext, al diferitelor activități ecologice de-a lungul Timișului, plimbări cu canoe, plimbări cu bicicletele, observare de păsări în diferite arii protejate din Timiș și în același timp să le oferim ocazia acestor turiști de a descoperi aceste obiective turistice aflate în apropierea râului”, a declarat Delia Barbu, directorul executive al Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în județul Timiș.

Pe lângă catamaran, cele 12 canoe și 30 de biciclete, partenerii din România implicați în proiect vor cumpăra și mobilier urban, precum bănci, mese sau coșuri de gunoi, care va fi amplasat de-a lungul traseelor de biciclete, care vor fi realizate pe teren natural.


Cele 12 canoe urmează să fie puse la dispoziția turiștilor gratuit, în urma unor parteneriate încheiate cu primăriile din Moșnița și din Șag, pentru că unul dintre traseele propuse, de circa două ore, pleacă de la Urseni și se poate ajunge până la Șag. De asemenea, bicicletele vor putea fi folosite tot gratuit, în urma încheierii unor parteneriate cu ONG-uri care organizează deja plimbări pe două roți în natură.

“Bicicletele au costat în jur de 15.000 de euro, canoe în jur de 12.000 de euro, catamaranul – 20.000 de euro, mobilierul urban – 150.000 de euro”, a detaliat Delia Barbu. Cel mai probabil, catamaranul, bicicletele și canoe vor putea fi folosite gratuit din vara anului viitor.

Totodată, în timpul proiectului, mai mulți specialiști din domeniu au fost pregătiți în cadrul unor cursuri și au primit informațiile necesare pentru promovarea râului Timiș ca un nou produs turistic.

Râul Timiș își are izvoarele pe versanții estici ai Munților Semenic din județul Caraș-Severin și străbate până la vărsarea sa în Dunăre, în localitatea Pancevo, din Serbia, aproape 340 de kilometri, dintre care 241 de kilometri în România.

“Pe tot acest parcurs, turiștii se vor putea bucura în următorii ani de activități de recreere și instrumente de petrecere a timpului liber oferite prin intermediul proiectului Eco Timiș – un nou produs turistic. Un studiu general și hărți realizate în cadrul proiectului vor oferi turiștilor trasee de biciclete care vor urma cărările naturale ce străbat pădurile din apropierea orașului Timișoara sau dealurile și munții din județele Timiș și Caraș Severin; plimbări cu canoe, locuri de pescuit sportiv și plaje amenajate cu mese, bănci și umbrare pe tot parcursul râului Timiș, în locații stabilite împreună cu asociațiile de pescuit și unități administrativ teritoriale din județ; observatoare de păsări în Mlaștinile de la Satchinez și în Pădurea Macedonia din județul Timiș”, au informat inițiatorii proiectului.

Proiectul “Eco Timiș – un nou produs turistic” a demarat în luna iunie 2017 și este implementat de patru parteneri: Centrul de voluntariat și mișcarea de protejare a naturii Pancevo (Serbia), Camera Regională de Comerț și Industrie Pancevo (Serbia), Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș (Timișoara) și Asociația Miltonia (Timișoara). Valoarea proiectului este de aproximativ 900.000 de euro, dintre care în jur de 300.000 de euro revin partenerilor din România.

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua,
    Sunt interesat la o excursie cu bicicleta de-a lungul râului Timiș.
    Vă mulțumesc.
    Cu stimă,
    Bărburescu Tiberiu-Marius

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.