Casele din comuna bănățeană în care se află morile de apă unice...

Casele din comuna bănățeană în care se află morile de apă unice în lume se transformă radical. Ce proiect inedit se derulează

0
DISTRIBUIȚI

Un proiect inediat a fost inițiat de Asociația “Acasă în Banat”, cu scopul de a pune în valoare casele din una dintre cele mai vizitate comune din vestul țării. Este vorba de comuna Eftimie Murgu, din județul Caraș-Severin, care găzduiește un ansamblu de mori de apă unice în Europa și în lume. Zona în care se află morile de apă de la Rudăria, Țara Almăjului, are un potențial turistic uriaș, dar care, din păcate, este prea puțin pus în valoare.

Cu scopul de a contribui la atragerea a cât mai mulți turiști în zonă, reprezentanții asociației timișorene “Acasă în Banat” și-au propus să renoveze zeci de case din Eftimie Murgu. Totul cu ajutorul voluntarilor, cărora le solicită sprijinul. Concret, proiectul “Color the Village/Colorează satul” se va derula în vara anului viitor, iar ONG-ul își propune să vopsească, în doar trei zile, 30 de case, astfel încât turiștilor să le fie drag să se plimbe pe ulițele satului atunci când ajung în comuna în care se află morile de apă.

“Vrem să combatem acest gri pe care îl regăsim pe case și de multe ori în sufletele unor oameni care sunt deznădăjduiți. Un turist când ajunge la Rudăria, găsește niște mori extraordinare, le vizitează și pleacă. Credem că dacă ajutăm comunitatea în acest fel, dăm un semnal că acolo se poate face mai mult și mai bine. Vrem să renovăm 30 de fațade ale unor case, în trei zile, în luna iunie. Pregătirea va dura câteva luni până la eveniment și în cele trei zile sperăm că vom veni zeci, chiar sute de voluntari, care vom lua cu asalt acest sat, vor vopsi casele, geamurile, băncile, gardurile.


Dacă vom avea susținere, vom putea extinde acest număr de 30 de case. Vom fac și din proiectul Timotion 2019 și facem un apel către toți cei care vor să ne susțină să participe la maratonul Timotion pentru proiectul nostru. Există deschiderea să colaborăm cu producători de materiale de construcții, cu oamenii din localitate care vor să se implice”, a explicat Radu Trifan, președintele Asociației “Acasă în Banat”.

Proiectul se va derula cu sprijinul Primăriei Eftimie Murgu. În acest moment, în comună mai sunt funcționale 22 de mori de apă, care sunt vizitate în fiecare an de turiști din toate colțurile lumii.

”Eftimie Murgu este unul din puținele sate bănățene cunoscute pe plan național și chiar internațional, mulțumită complexului de mori de apă, vizitat de turiști din toată lumea. Ne dorim ca turiștii să își petreacă mai mult timp în sat, nu doar la mori, iar pentru asta trebuie să îi schimbăm aspectul. Știm că, odată cu zugrăvirea acestor case, totul se va schimba, însă noi ca administrație locală nu putem interveni în mod direct. Așadar, un astfel de parteneriat cu Asociația Acasă în Banat este binevenit și cred că împreună, vom reuși să punem în valoare satul, să îi redăm strălucirea de odinioară și să devină un punct turistic cu adevărat important”, a declarat Mihai Vlădia, primarul comunei Eftimie Murgu.

De asemenea, Nicoleta Trifan, din partea Asociației “Acasă în Banat”, a explicat că, în primul rând, se va interveni la casele unor oameni bătrâni și neputincioși. O parte dintre săteni vor primi materialele de care au nevoie pentru a-și zugrăvi fațada. Culorile cu care casele vor fi zugrăvite vor fi alese dintr-o paletă, iar acestea vor fi în tematica zonei.

În total, în comuna Eftimie Murgu locuiesc 1.600 de persoane. În comună sunt aproape 700 de case.

”Ne dorim ca acest proiect de la Eftimie Murgu să fie primul dintr-o serie mai mare desfășurată în tot Banatul. Vrem ca toate satele din Banat să fie frumoase, să își păstreze identitatea și să fie o mândrie pentru locuitori”, a completat Radu Trifan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.