Primarul despre deszăpezirea Timișoarei: „Cred că ne-am descurcat mai bine decât mulți....

Primarul despre deszăpezirea Timișoarei: „Cred că ne-am descurcat mai bine decât mulți. S-a intervenit prompt”

2
DISTRIBUIȚI

 

Deși majoritatea trotuarelor din Timișoara nu erau curățate de zăpadă, astăzi, iar nu puțini dintre șoferi au avut dificultăți în a circula pe străzile orașului, pentru că era „sticlă” pe carosabil, primarul Nicolae Robu este mulțumit de modul în care s-a făcut deszăpezirea.

„Pe arterele principale se circulă bine, pe străzile secundare, pe unele s-a putut interveni, pe altele nu, avem 1.200 de străzi. Între blocuri este aproape imposibil să intervenim. Eu cred că deși nu avem un operator cu contract pe teremen lung, pentru că nu a venit nimeni la licitație… Dacă faci o licitație cu pretenții ridicate, nu e nimeni interesat. Am vrut să verificăm la sânge în ce măsură operatorul își face datoria. Am marșat mult pe noile tehnologii, să se vadă în orice moment pe un ecran computer de câte ori s-a trecut pe fiecare arteră, s-a mers cu lama sus sau jos, încât să fim siguri că plătim serviciile exact la nivelul a ceea ce s-a prestat. În aceste condiții, nu a venit nimeni la licitație. Îi înțelegem și pe potențialii operatori. Pentru a face față deszăpezirii, trebuie să facă niște investiții. Dacă investesc și câțiva ani la rând nu ninge sau ninge foarte rar, cum își amortizează investiția? Când vii să plătești un fel de abonament, cum se întâmplă pentru service la calculatoare și alte lucruri, știi că atunci când ai nevoie, se intervine. Doar că atunci vine Curtea de Conturi, ia o situație de la Institutul de Meteorologie și spune: «de ce ai plătit atât în anul cutare, că nu a nins?» Și se ajunge în situații de forță majoră, cum am ajuns noi, am atribuit direct acest serviciu către SDM”, a detaliat Nicolae Robu, astăzi, în cadrul conferinței de presă de la Primăria Timișoara.

Primarul Timișoarei a precizat că SDM-ul, precum și celelalte societăți care au fost mobilizate pentru a curăța orașul de zăpadă, au făcut față cu brio, nivelul nefiind mai prejos decât cel atunci când exista un contract cu o firmă pentru deszăpezire.

„Cu munca acestei societăți și a altor societăți care au putut să intervină, am făcut față la nivelul a ceea ce se vede, care nu este mai prejos decât nivelul care era când aveam contract la aceleași condiții meteo.


Zăpadă așa de multă ca acum și care a căzut într-un timp atât de scurt eu nu îmi amintesc să fi fost în Timișoara în ultimii mulți ani”, a adăugat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a fost întrebat de către reporterul PRESSALERT.ro de ce alte orașe, precum Cluj-Napoca sau Oradea, care sunt în Alianța Vestului, au operator pentru serviciile de deratizare, curățenie stradală sau deszăpezire, iar capitala Banatului nu are. Edilul s-a scuzat precizând că „atunci când cineva te dă în judecată, poți fi de oriunde, nu ai ce să faci. Am stat trei ani în instanță și în final am câștigat procesul în ceea ce privește deratizarea. Primăria Timișoara este vinovată sau cel care a dat în judecată primăria? S-a dovedit că nu a greșit nimeni din primărie. De vină este legea, că permite cui i se trezește în minte ideea să creeze probleme prin contestații și apoi în instanță. La fel o pățeau și cei din Oradea sau Cluj-Napoca dacă erau în situația noastră”.

Nicolae Robu a revenit la problema deszăpezirii pe străzile Timișoarei, recunoscând că sunt zone în care nu s-a intervenit. „V-am spus purul adevăr, pe arterele principale s-a intervenit. S-a intrat pe sute de străzi secundare, dar au rămas străzi pe care nu s-a putut. 300 de oameni au fost mobilizați pe intervenție, asta e situația de moment, nu e un caz singular. Cred că ne-am descurcat mai bine decât mulți. Nu ne-a luat nimeni prin surprindere, atât s-a putut în condițiile date. Întotdeauna când ninge abundent, peste tot există nemulțumiri, că nu se poate răspunde la aceste provocări ale naturii perfect. S-a intervenit prompt, eu cred că s-a putut vedea, am intervenit cu tot ce s-a pus la dispoziție”, a detaliat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a fost întrebat de către jurnaliști și dacă au fost date amenzi pentru necurățarea trotuarelor și dacă și municipalitatea a fost sancționată. „Nu am știre să fi fost cineva amendat. Noi cerem să se curețe în fața locuințelor cetățenilor și evident că în alte zone trebuie să curățăm noi. În unele am curățat, în altele nu. Am cerut atenție mai mare acordată trotuarelor, pentru că este pericol ca oamenii să se accidenteze”, a declarat Nicolae Robu.

În final, edilul a fost întrebat dacă au fost mobilizați pentru a curăța străzile Timișoarei de zăpadă și polițiști locali sau doar au somat sute de cetățeni să curețe trotuarul, primarul precizând că „nu putem să-i punem pe polițiștii locali și la deszăpezire, cine asigură ordinea publică atunci? Trebuie să-și facă datoria”.

2 COMENTARII

  1. nu comentez cum s-au curatat strazile, pun doar o intrebare :
    ne doteaza Primaria cu gondole? , pentru ca atunci cind se va topi zapada de pe strazi, gurile de canal se vor infunfa cu resturile de frunze care nu au fost stinse si Timisoara se va transforma in MICA VENETIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.