Peste 80 de tone de legume și fructe, confiscate de autorități în...

Peste 80 de tone de legume și fructe, confiscate de autorități în urma unei acțiuni de amploare

0
DISTRIBUIȚI

Peste 80 de tone de legume și fructe, între care 23 de tone de ceapă uscată din Polonia și 200 de kilograme de usturoi din China, au fost confiscate în cadrul acțiunii „Demetra”, prin care se verifică circuitele de comercializare a legumelor și fructelor.

Potrivit unui comunicat transmis, duminică, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, începând de joi au avut loc mai multe controale la nivel național pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele și fructele provenite atât din comerțul intracomunitar, cât și din import.

Acțiunea este parte a operațiunii de control „Demetra”, aflată sub coordonarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Inspectorii sanitari-veterinari au verificat toate mijloacele de transport sigilate de către inspectorii ANAF.

Până acum au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe și 3 depozite.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sancțiuni în valoare totală de 602.200 de lei.

A fost reținută oficial și dirijată către neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume și fructe, între care 23 de tone de ceapă uscată din Polonia, 10 tone de morcovi din Ungaria și Serbia, 23,04 tone de mere din Polonia, 200 de kg de usturoi din China, – 6,45 tone de cartofi din Polonia, 1,82 tone de ciuperci din Polonia, 6,78 tone de roșii din Spania, 2,2 tone de vinete din Spania, 7,8 tone ardei gras din Spania și 60 de kg de roșii din Grecia.

Printre neconformitățile sancționate,Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor menționează lipsa documentelor sanitare veterinare, iginenă necorespunzătoare, lotizare necorespunzătoare (depășirea capacității de depozitare), mijloace de transport necorespunzătoare, lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare) și lipsa autorizației de fucționare a depozitului de destinație.

Acțiunea de control a ANSVSA se va desfășura pe toată durata operațiunii „Demetra”.

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) și inspectorii Direcției Generale a Vămilor (DGV) au început la nivel național acțiunea „Demetra”, în cadrul căreia verifică integral circuitele de comercializare a legumelor și fructelor.


Din dispoziția ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici și a președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală Mihaela Triculescu, inspectorii antifraudă controlează achizițiile intracomunitare și importurile, transporturile care tranzitează punctele de trecere a frontierei și rețelele de vânzare en-gros și en-detail ale acestor produse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.