Societatea Timişoara îi solicită preşedintelui Iohannis retragerea decoraţiilor persoanelor condamnate sau care...

Societatea Timişoara îi solicită preşedintelui Iohannis retragerea decoraţiilor persoanelor condamnate sau care au făcut poliţie politică

0
DISTRIBUIȚI

Societatea Timişoara i-a solicitat, astăzi, preşedintelui României pentru a treia oară să retragă decoraţiile conferite unui număr de 17 persoane condamnate sau care au făcut poliţie politică, printre care Adrian Năstase şi Miron Mitrea.

Astfel,reprezentanţii societăţii au făcut publică, astăzi, cea de-a treia solicitare adresată preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la retragerea decoraţiilor persoanelor condamnate sau celor care au făcut poliţie politică. Asta după ce reprezentanţii societăţii au arătat că au primit un răspuns din partea Administraţiei prezidenţiale – Cancelaria ordinelor referitor la ultima solicitare, iar explicaţiile”nu au avut darul să ne convingă”, motiv pentru care au mai făcut o cerere privind retragerea acestor decoraţii.

“Ați scris că persoanelor condamnate prin hotărâre judecatorească rămasă definitivă li se vor retrage decorațiile de către Administrația prezidențială, în funcție de rezultatul analizei acestei instituții, urmând a se lua o decizie care ar putea conduce la retragerea decorațiilor prin decret. Ne-ați dat și un exemplu de persoană condamnată căreia i s-a retras, prin decret, decorația. Un singur exemplu. Pe lista, care nu se vrea exhaustivă, pe care am anexat-o la cererea noastră, sunt persoane condamnate, cu foarte mult timp în urmă, asupra cărora nu s-a luat încă nici o măsură. Chiar atât să dureze o analiză destul de simplă? Am să vă dau câteva exemple.


Adrian Nastase – decorat în 2002, condamnat definitiv în 2013. Irina Paula Jianu – decorată în 2004, condamnata în 2015. Miron Tudor Mitrea – decorat în 2002, condamnat în 2015. În aceeași situație se află și celelalte 14 persoane a căror situație am expus-o în scrisoarea noastră. Au trecut între 4 și 6 ani de când au rămas definitive aceste condamnări. Considerăm că a fost timp suficient pentru a lua o hotărâre. Și, încă o dată, sunt doar câteva exemple, nu avem expertiza necesară pentru a face o analiza completă”, scrie în solicitarea adresată de preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea.

De asemenea, Societatea Timişoara mai arată în cerere că este nevoie de modificarea legii, deoarece Codul Penal nu ar face o deosebire între persoanele condamnate cu sau fără executare.

“Nu putem înțelege care este deosebirea între persoanele condamnate cu executare și cele cu suspendare. Am înțeles că așa este prevăzut în lege. Înseamnă că trebuie să inițiați modificarea legii deoarece codul penal nu face deosebiri între persoanele condamnate cu sau fără executare. O persoană condamnată este o persoană considerată vinovată de către instanța de judecată. Considerăm că o astfel de persoană nu poate beneficia de o decorație care înseamnă, de fapt, o onoare pe care noi, cetățenii acestei țări o acordăm unor persoane pentru activitatea lor. Considerăm că trebuie inițiată o modificare a legii, nefiind logic ca persoanelor care au făcut poliție politică, în sensul legii, să rămână cu decorațiile primite. Vă rugăm, din nou, să luați în considerare argumentele noastre și să acționați în conformitate cu cererea noastră”, a arătat Societatea Timişoara.

În total, preşedintele societăţii cere retragerea decoraţiilor în cazul a 17 persoane condamnate penal sau care au făcut poliţie politică. Este vorba de Adrian Năstase, Irina Paula Jianu, Miron Tudor Mitrea, Şerban Alexandru Brădişteanu, Rodica Mihaela Stănoiu, Dumitru Zamfir, Ion Stan, Constantin Octavian Boşcodeală, Vasile Astărăstoae, Eugen Bădălan, Remus Truică, Sergiu Tudor Medar, Corneliu Dobriţoiu, Corneliu Duţă, Gheorghe Bucur, Mihai Necolaiciuc şi Dorinel Mihai Mucea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.