Povești din prima linie. O tânără de doar 21 de ani își...

Povești din prima linie. O tânără de doar 21 de ani își dedică timpul liber, voluntar, unei cauze nobile FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Mădălina Onofrei este unul dintre tinerii României cu care ne putem mândri. La cei 21 de ani ai săi, tânăra din Timișoara contribuie la salvarea de vieți omenești. Și face totul din plăcere, fără vreun beneficiu financiar. Doar satisfacția că a făcut o faptă bună, care o împlinește cel mai mult la finalul unei zile istovitoare.

Mădălina este unul dintre cei 40 de voluntari înscriși în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș care se implică în activitatea instituției. Unii participă la misiuni de stingere a incendiilor, iar alții le dau o mână de ajutor celor care lucrează pe autospecialele SMURD și intervin în tot felul de situații de urgență.

Tânăra este studentă la specializarea Asistență Medicală, din cadrul Universității de Medicină „Victor Babeș” din Timișoara, și face voluntariat în cadrul ISU Timiș de aproape un an.

„Din noiembrie 2017 sunt voluntar. Atunci făceam practică la Spitalul Municipal Timișoara, pe secția de primire a urgențelor, eram în anul doi la facultate. Am prins multe ture, și de zi, și de noapte. Mi-a stârnit mult interesul activitatea din prespital, partea de SMURD. Vedeam pacienți aduși cu gulere, pe tărgi, imobilizați, nu știam ce s-a întâmplat sau cum este impactul până sunt aduși în spital. Și am început să mă gândesc la treaba asta, la cum ar fi să încerc și eu, să văd dacă-mi place. Ulterior, am auzit că se poate face practică pe autosanitara de la pompieri. M-am înscris cu doi prieteni, o colegă de la facultate și prietenul acesteia, ne-am prezentat la Detașamentul 2 pentru a afla mai multe informații. Am depus dosarul de înscriere, am urmat un curs pentru a putea încadra autosanitara, la Timișoara, care a durat o lună, și ulterior am început să pun în practică ce am învățat. Deci, încadrez autosanitara SMURD, de tip B, de anul trecut, de la 1 septembrie”, a explicat Mădălina Onofrei.

Voluntarul din cadrul ISU Timiș povestește că s-a îndrăgostit de lumea aceasta, din prespital, și crede că și-a găsit drumul în viață. Și acum are întipărit în minte primul caz la care a intervenit, alături de echipajul de pe autosanitara SMURD, în urmă cu aproape un an.

„Prima intervenție a fost un traumatism cranio-cerebral, un bărbat în jur de 70 de ani s-a împiedicat pe casa scării, nu a avut de ce să se prindă și s-a lovit. Mi-a plăcut foarte mult acea intervenție, știu că am ajuns la domn imediat, s-a respectat tot protocolul. Nu am avut emoții, am acționat cu încredere, nu mă așteptam. Era ca și cum eram de o viață acolo, așa de relaxată am fost, deloc să fiu emoționată sau stresată că e prima solicitare. Totul a venit de la sine, într-un mod plăcut și în continuare este la fel și chiar mă bucur”, a spus tânăra voluntară.

„Îmi dedic timpul liber voluntariatului”

Mădălina povestește că s-a integrat foarte bine în colectivul din cadrul ISU Timiș, unde spune că se simte ca într-o familie, fiind mereu încurajată să continue ceea ce face, pentru că este pe un drum bun.

„Noi, ca echipă, ne încurajăm unii pe alții și chiar mă bucur că am ajuns să spun că suntem ca o familie. Este așa de frumos și mă simt foarte bine. M-am acomodat și mă simt foarte bine alături de ei, chiar dacă este mai mult un colectiv de bărbați, dar este în regulă, este un sentiment plăcut, vin de plăcere și totodată sunt înțeleasă, sunt ajutată, sunt încurajată pentru ceea ce fac și ăsta este un sentiment de mulțumire pentru mine. Dintotdeauna a fost dorința asta, să ajut oamenii. Oricând pot și am timp, cu drag mă implic în activitatea de voluntariat, încerc și vin cât mai mult. De exemplu, acum sunt în concediu de odihnă, eu și lucrez, și am ales să vin inclusiv astăzi, să fac tură de 24 de ore. Tura viitoare la fel mi-aș dori. De obicei, eu când am timp liber, vin aici. Timpul meu liber este, de fapt, tot muncă și vin din plăcere”, a mărturisit Mădălina Onofrei.

Tânăra mai are un de studiu până la terminarea facultății, iar planurile ei de viitor sunt bine gândite. Își dorește ca în continuare să contribuie la salvarea de vieți omenești. „Activitatea de voluntariat o fac din plăcere, o fac pentru mine, pentru experiența mea personală și profesională. Mi-aș dori foarte mult ca la finalul studiilor să profesez în domeniu, dar vom vedea și voi încerca pe cât posibil să profit de fiecare oportunitate, de fiecare ușă deschisă, voi încerca să îi calc pragul și să ascult ce are să-mi ofere”, a precizat Mădălina.

Voluntarii, o gură de oxigen

Reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Timiș spun că voluntarii au un rol foarte important în activitatea instituției, pentru că reprezintă o mână de ajutor în plus în timpul intervențiilor.

„Voluntarii contează foarte mult, singura diferență de statut între noi și ei este salariul. Ei dacă parcurg cursurile, trec peste stagiul de pregătire, merg la intervenții și au același statut ca și noi.  Pentru noi este un plus, mai ales că ne confruntăm de câțiva ani cu un deficit de personal și dacă la început nu prea ne putem baza pe ei 100%, în timp își formează și ei aptitudinile necesare și atunci ne putem baza pe mai mulți oameni la o intervenție.


Ori la intervenție, două mâini în plus tot timpul sunt în beneficiul victimelor sau persoanelor care sunt afectate. Este o activitate foarte importantă și noi de aceea ne și străduim să o mediatizăm, să atragem cât mai mulți voluntari, pentru că ne ajută foarte multe. În alte state, activitatea de voluntariat la pompieri este foarte mult promovată. Ne bucurăm că a început să crească popularitatea și la noi și mai ales în rândul tinerilor, care au început să afle despre activitatea de voluntariat de la noi și încep să se implice”, ne-a declarat Elena Megherea, purtătorul de cuvânt al ISU Timiș.

În total, în acest moment, în cadrul ISU Timiș sunt înscrise ca voluntari 129 de persoane. Dintre acestea, cel mult 40 se și implică activ în activitățile instituției, majoritatea fiind tineri, studenți la Medicină sau înscriși la școli postliceale de asistenți medicali.

„În timpul intervențiilor, echipajul rămâne complet și voluntarul vine ca și al patrulea membru în echipaj, ca sprijin. În acte sunt mulți voluntari înscriși. Sunt unii care se înscriu, se implică puțin, după care nici nu se retrag, nici nu continuă activitatea sau vin odată la o lună, la două luni. Îndemânarea ți-o dobândești și practicând, de aceea se și dorește ca voluntarii să se implice. Voluntarii care vin la noi, cei care nu au îndeplinit vârsta de 18 ani, nu pot să încadreze autospecialele. Ei vin doar la misiuni de asigurat, cum sunt evenimente mari în centru și trebuie să asigure de la noi o ambulanță sau o autospecială. Cei care au mai multă experiență și au și cursurile de pregătire făcute, inițial sunt luați la intervenții doar ca să observe, să înțeleagă care este procesul, care este procedura de lucru la o intervenție. În primul rând, noi trebuie să ne gândim la situația pacienților, ca să nu agravăm lucrurile. Majoritatea sunt studenți la facultatea de Medicină sau sunt la școli postliceale de asistenți medicali și atunci nu ne punem chiar problema că nu ar avea deloc habar despre partea medicală. Avem și voluntari care se implică pe partea de stingere, la activitățile de stingere”, a detaliat Elena Megherea.

Potrivit reprezentanților ISU Timiș, campanii de înscriere în cadrul programului de voluntariat se desfășoară pe tot parcursul anului. După parcurgerea unor programe de pregătire, activităţile derulate alături de angajații ISU Timiș constă în participarea la misiunile de intervenție, utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajului preventiv.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture pompierilor salvatori sunt următoarele: vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani, apt din punct de vedere medical, să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracțiunilor cu intenție și să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență. Dosarele de înscriere se depun la sediul Detașamentului II Pompieri Timișoara, aflat pe B-dul 16 Decembrie 1989, nr. 48.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.