Remix ID în pusta bănățeană. Ce evenimente sunt programate

Remix ID în pusta bănățeană. Ce evenimente sunt programate

0
DISTRIBUIȚI

Asociaţia culturală META Spaţiu şi Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii au demarat seria intervenţiilor culturale Remix ID, care se va desfăşura în patru localităţi bănăţene care se remarcă prin diversitatea etnică.

Prin acest eveniment, organizatorii propun o reîntoarcere la rădăcini, la poveştile bunicilor şi la recuperarea patrimoniului strămoşesc, pentru a-i ajuta pe cei stabiliţi în oraşe, care s-au rupt de tradiţia rurală, să redescopere profunzimea doinei, simbolurile sculptate în lemn cântecele de leagăn, într-un cuvânt, veşnicia satului, atât de contrastantă cu agitaţia urbană, într-o veşnică transformare, în care memoria ancestrală a fost aproape uitată.

Remix ID doreşte să readucă în prim plan tradiţiile minorităţilor din Banat, prin muzica străbunicilor recompusă de compozitori contemporani,  arta tradiţională regăsită în arta contemporană, dansurile folclorice îmbinate cu mişcări ale dansului contemporan sau imagini animate de artişti.


Vor fi prezentate expoziţii semnate de Andreea Medar, Cătălin Marius Petrişor şi Silvia Moldovan, un documentar video realizat de Mihai Pinti, vor avea loc ateliere de muzică electronică pentru copii şi un spectacol de lasere şi muzică susţinut de compozitorul Alex Halka Turcin, completat de o instalaţie video realizată de artista Josépha Blanchet.

Primul popas al acestui eveniment itinerant va avea loc la casa de cultură din Silagiu, în 8 octombrie, începând cu ora 18.00, iar în 11 octombrie, de la aceeaşi oră, programul va fi prezentat la casa de cultură din Dudeştii Vechi. Centru cultural Deta va fi gazda Remix ID în 24 octombrie, de la ora 17.00, unde va fi prezent şi ansamblul folcloric şvăbesc „Edelweiss” şi Ansamblul de Dansuri Populare Româneşti al centrului Cultural Deta, iar în 25 octombrie, de la ora 17.30, ultimul popas va fi la Sânmartinu Sârbesc, unde este invitat şi ansamblul folcloric sârbesc KUD „Kruna” Srpski Semarton.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.