Parada târgurilor de Crăciun din vestul țării și Serbia. Programul complet pentru...

Parada târgurilor de Crăciun din vestul țării și Serbia. Programul complet pentru turiști

0
DISTRIBUIȚI

 

Începe luna sărbătorilor de iarnă iar târgurile de Crăciun, amenajate în mai toate oraşele mari, dar şi în localităţi mai mici, atrag din ce în ce mai mulţi vizitatori, mai ales atunci când au loc evenimente speciale, căci atmosfera lor feerică a făcut ca ele să devină cel mai aşteptat şi îndrăgit eveniment al sezonului hibernal.

Tradiția colindatului, păstrată în zona Făgetului

Târgul de Crăciun de la Timişoara, organizat în Piaţa Operei şi în Piaţa Libertăţii, se deschide în 1 decembrie, când se va aprinde iluminatul festiv, şi va oferi celor prezenţi nu mai puţin de 22 de concerte, o căsuţă a lui Moş Crăciun în care vor avea loc ateliere pentru copii şi un carusel, dar şi căsuţe destinate meşterilor populari şi gastronomie de sezon. Copiii vor avea parte şi de plimbări gratuite cu trenuleţul în cele două pieţe iar adulţii vor găsi variate produse de sezon în cele o sută de căsuţe. Cele care pun în vânzare produse  gastronomice vor fi deschise până în 5 ianuarie, iar restul până în 12 ianuarie. Înainte de Ajunul Crăciunului, un alai de colindători din mai multe sate ale judeţului străbate centrul oraşului şi se opreşete în curtea Mitropoliei Banatului pentru a colinda, primind apoi binecuvântarea mitropolitului.

În 30 noiembrie se deschide şi târgul de Crăciun de la Lugoj, care va putea fi vizitat până în 12 ianuarie. Piaţa mare va fi luminată cu leduri, cu ghirlande luminoase pe principalele străzi ale oraşului şi pe malurile Timişului. Cei doi pomi din piaţă vor fi împodobiţi festiv iar în cele 12 căsuţe vizitatorii vor putea găsi numeroase suveniruri, articole vestimentare de sezon, dar şi vin fiert sau produse de patiserie. Oraşul Făget se pregăteşte, la rândul lui, de sărbători iar între 19 şi 22 decembrie, în parcul central, va avea loc o nouă ediţie a celui mai mare festival de colinde din estul judeţului Timiş, la care participă cete de colindători din întreaga zonă, cunoscută pentru bogata tradiţie a colindatului, păstrată până astăzi. La Jimbolia, în preajma Ignatului, are loc o întrecere între cei mai pricepuţi măcelari din România, Serbia şi Ungaria, care pregătesc preparatele din porc după reţete locale specifice.

Primul oraş iluminat în totalitate cu LED-uri

Târgul de la Arad s-a deschis din 22 noiembrie, în parcul Eminescu iar oraşul şi parcul au fost împodobite  cu peste un milion de beculeţe LED. Aradul are, de altfel, faima de a fi primul oraş din România modernizat în totalitate cu iluminat LED şi telemanagement la punctele de aprindere.


Întreg centrul este decorat şi luminat feeric, cu îngeri şi fulgi dinamici, steluţe, plase luminoase şi perdele de ţurţuri luminoşi Târgul va găzdui până în 11 ianuarie numeroase recitaluri de colinde ale copiilor şi invitaţilor din alte oraşe, ateliere pentru copii în „casa de turtă dulce”, un ţarc cu animale exotice şi numeroşi expozanţi cu obiecte şi specialităţi gastronomice  specifice sărbătorilor de iarnă. Înainte de sărbătoarea Sfântului Nicolae, un brad adus din Munţii Apuseni va fi împodobit în piaţeta din faţa palatului administrativ, care va fi şi ea bogat decorată cu globuri luminoase şi diverse figurine, iar pe faţada clădirii vor avea loc numeroase proiecţii legate de sărbătorile de iarnă, dar şi în alte locuri din oraş vor fi împodobiţi brazi şi brăduleţi strălucitori. Din piaţă se va putea ajunge la poarta de intrare în târgul din parc printr-un tunel luminos. Din 6 decembrie până la sfârşitul lunii, prin oraş va circula „tramvaiul lui Moş Crăciun”, al cărui program de circulaţie este afişat pe site-ul companiei de transport, iar un târg pentru Moş Nicolae, cu produse manufacturiere, jucării şi produse tradiţionale este deschis în aceste zile şi la Atrium Mall.

Spectacol de lumini și bal de Crăciun la Deva

Și în centrul vechi al oraşului Deva, la poalele cetăţii, s-a deschis deja târgul de iarnă iar cele 21 de căsuţe de lemn sunt pline cu fel de fel de bunătăţi, de la brânzeturi şi afumături până la siropuri şi dulceţuri de casă, mâncăruri calde, ceai sau vin fiert cu scorţişoară şi diverse produse artizanale aduse de producători din mai multe judeţe, dar iluminatul festiv va fi pornit în seara de 1 decembrie. Ornamente luminoase, stâlpi ornamentali, figurine de Crăciun şi perdele luminoase vor împodobi mai multe zone din oraş, chiar şi în cartierele mărginaşe, iar în centru, vizitatorii vor avea parte de un adevărat spectacol de lumini. Copiii îşi vor putea lăsa scrisorile cu dorinţe la Căsuţa lui Moş Crăciun. Nici aici nu vor lipsi colindele şi concerte iar în 20 şi 21 decembrie va avea loc „Balul de Crăciun”. Târgul din Deva va fi deschis până la sfârşitul anului.

Revelion în aer liber

Şi la Reşiţa, târgul de Crăciun se va deschide în 1 decembrie, când va avea loc aprinderea iluminatului festiv, şi va lua sfârşit după petrecerea în aer liber organizată de revelion. Începând cu ziua Sfântului Nicolae vor putea fi ascultate mai multe grupuri de colindători, pe parcursul întregii luni vor organizate  programe artistice pentru toate gusturile iar în 22 decembrie va avea loc pelerinajul „Drumul Fecioarei Maria spre Betleem”. Şi autobuzul lui Moş Crăciun este deja pregătit să circule pe străzile Reşiţei în luna sărbătorilor de iarnă.

Târguri de Crăciun în localităţi sârbeşti

Bănăţenii pot trece şi graniţa pentru a vedea târgurile de Crăciun din Serbia. Târgul de la Kovačica începe în luna decembrie cu plimbarea lui Moş Crăciun prin localitate şi valorifică tradiţia culturală multietnică a aşezării iar la Plandište, se opreşte caravana alcătuită din treizeci de Moşi Crăciun şi Babe Crăciuniţe, care trece prin mai multe localităţi în care oferă daruri copiilor. Un târg de Crăciun şi de Anul Nou se organizează şi la Kikinda, unde se pot cumpăra suveniruri, vin şi ţuică fiartă sau prăjituri de casă. Copiii au la dispoziţie Cutia dorinţelor pentru a-i  trimite scrisori lui Moş Crăciun şi vor primi acasă, din partea acestuia, cadourile dorite.

S

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.