Dacă Timișoara ar fi în Coreea de Nord

Dacă Timișoara ar fi în Coreea de Nord

2
DISTRIBUIȚI

Comentariul de mai jos l-am primit pe mailul redacției  la un cititor PRESSALERT.ro – Andrei Ghitea. Am decis să-l publicăm pentru că într-o Timișoara în care administrația locală și-au făcut un obicei din a-i sfida pe toți cei care nu se aliniază la o anumită direcției este important să se audă și vocea cetățeanului.

Numele meu este Andrei și sunt un simplu cetățean din Timișoara. Am 31 de ani și sunt prea tânăr ca să înțeleg exact sacrificul orașului nostru pentru libertate. Însă sunt suficient de adult ca să observ că viața de zi cu zi din Timișoara alunecă spre o dictatură tragic-comică. De aceea, acum la aproape 30 de ani de la Revoluție, vă propun un exercițiu de imaginație. Unul în care suntem încă prinși într-o dictatură bizară, centrată în jurul unui Mare Lider și soborul Lui de semi-zei.

În această dictatură, Marele Lider ne dicteaza fiecare clipă a vieții. Susținut de o echipă de specialiști invizibili și de necontrazis, conducerea urbei știe ce e bine și ce e rău pentru fiecare cetățean. Ce muzică să asculte acesta, ce aer să respire, cu ce să se deplaseze și cum să-și toace pantofii. Spre exemplu, specialiștii știu că timișioreanul adevărat are automobil. Automobilul timișoreanului devine un cetățean de fier. Acest cetățean de fier e liber să muște din trotuarele de altă dată și să se suie unde dorește în cadrul nostru urban.


Însă nici acest cetățean de fier nu e lăsat să zburde liber. Zecile de benzi apărute de nicăieri și sutele de semafoare au grijă zi de zi ca cetățeanul de fier să nu miște mai mult decât trebuie. Iar când cetățeanul acesta de fier stă undeva parcat, într-un loc găsit cu multă trudă, șoferul lui devine pieton.

Dar să nu-i fie teamă pietonului! Marele Lider știe ce-i trebuie acestuia. Pietonul trebuie să se plimbe pe trotuare sparte sau direct pe carosabil. Bălțile și noroiul sunt dozate optim de Marele Lider, atât cât să întărească caracterul pietonului însă fără să-i strice iremediabil pantofii. Până la urmă, pietonul timișorean e cetățean de mâna a doua. El trebuie să se întoarcă în mașină. Daca totuși ar dori să folosească transportul în comun, pietonul e așteptat de tramvaie îmbătrânite dar machiate ca noi și de trolebuze care circulă adesea pe motorină (pentru ca viitorul orașului e pe combustie internă). Stațiile căzute victime modernizării de tip “Cincinal”, nu mai au nevoie de refugiu pentru soare, ploaie, frig și vânt. Timișoreanul nou e un supraviețuitor. Nu avem nevoie de sensibili în orașul acesta.

Tocmai pentru ca orașul să fie locuit de oameni puternici și rezistenți, spațiile verzi sunt decimate și mutate. Circulara spune că pentru fiecare fiecare copac plantat, trebuie tăiați zece. Noi iubim pădurea însă orașul e o junglă. Una de betoane, gropi apărute de nicăieri și moloz. Iar pe acele movile de moloz, se înfige mândru câte un catarg purtător de tricolor. Marele Lider știe că timișoreanul nou e un om mândru și cult.                                                                                                                       Timișoreanul de tip nou ascultă doar muzică la chitară, iubește betonul și autoturismele și se uită mereu visător la catargele înalte unde flutură mândrul tricolor. Nimic nu îl doboară, totul din jur îl călește. Acesta are o viață ușoară. Specialiștii și Marele Lider decid mereu pentru el. Într-un fel, timișoreanul de azi e condamnat la fericire eternă. Oare cât mai durează eternitatea?

.

2 COMENTARII

  1. Ar fi misto ca intr-o realitate,utopica e drept, toti habarnistii care nu au trait pe vremea lui Ceasca sa nu isi mai deie cu parerea savanta despre ,,cincinal,, despre ,,dictatori,, despre tricolor si alte asemenea. Pentru ca,in afara de a abera voios,nu fac altceva.Ba mai mult,dupa cum se vede aici,un neica Andrei da lectii de democratie sau lectii de ,,asa nu,, cu ton sarcastic si superior.
    Prietene,nu il suport pe robu si abia astept alegerile(in speranta ca o-i avea pe cine alege) ,dar tu esti un produs al societatii de consum care tinde spre globalizare.Refera-te la ceea ce ai trait,nu la ce ai auzit.Ca ajungi sa pari cam …inept.Desi scrii gramatical..

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.