Grupul „Noima”, performance „fierbinte” la Budapesta, în deschiderea expoziției „Wittgenstein 2020” FOTO

Grupul „Noima”, performance „fierbinte” la Budapesta, în deschiderea expoziției „Wittgenstein 2020” FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Art Quarter Budapest va găzdui, începând cu data de 29 februarie, ora 18.00, expoziția itinerantă „Wittgenstein 2020”, un proiect dedicat filosofului austriac de origine iudaică Ludwig Wittgenstein, curatoriată de istoricul de artă vienez Denise Parizek. Alături de numeroși artiști din mai multe țări europene, prezenți cu fotografii, video, instalații, sculpturi, picturi sau desene, România va fi reprezentată de grupul „Noima”, constituit din artiști care au fost elevii reputatului pictor Constantin Flondor, și a căror prezență la acest eveniment e susținută de Institutul Cultural Român.

Performance-ul grupului „Noima” se numește „Purificarea” și este legat de tradiția din noaptea Sfântului Dimitrie, când în satul Șirnea de lângă Brașov, grupul participă în fiecare an, din 2014, la „Focul Sacru al lui Sumedru”. În toți acești ani, artiștii din vestul țării au realizat land art, performance, picturi sau desene de observație, realizând o mare varietate de studii culese și prezentate în expozițiile Noima.

La deschiderea evenimentului din 29 februarie, Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteș și Sorin Scurtulescu vor pune în practică un performance, pornind de la atmosfera poetică a focului purificator al lui Sumedru și având în minte câteva exemple prezentate de Wittgenstein în investigațiile sale filosofice precum jocurile de limbaj: descrierea aspectului unui obiect, construirea unui obiect printr-o descriere – un desen, raportarea unui eveniment, jocul-acțiune, traducerea dintr-un limbaj într-altul. Performance-ul celor patru artiști intră în logica jocurilor de limbaj despre care vorbește Wittgenstein în lucrarea sa publicată postum, „Cercetări filosofice”, și va lărgi propria experiență cercetând cenușa, un potențial transfer de purificare.

Curatorul expoziției, Denise Parizek, consideră că „abordarea curatorială și artistică a acestei expoziții este multiplă. Nu este nici interpretativă, nici descriptivă, ci mai degrabă are scopul de a pune în lumină ideile, scrierile, abordările lui Ludwig Wittgenstein din punctul de vedere al zilelor noastre și de a încuraja dialogul. Adaptarea, transformarea și utilizarea artei contemporane ca vehicul pentru discurs”.

Expoziția va putea fi vizitată la Budapesta, la sediul din Nagytétényi út, până în 19 aprilie, de marți până vineri, între orele 14.00 – 18.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.