Strigătul disperat al unei asistente de la maternitatea Odobescu: ”COVID-ul nu va...

Strigătul disperat al unei asistente de la maternitatea Odobescu: ”COVID-ul nu va omorî atâţia oameni cât indolenţa şi nemernicia unor oameni care ne conduc”

2
DISTRIBUIȚI

Cadrele medicale de la maternitatea Odobescu, din cadrul Spitalului Municipal Timișoara, aflat în subordinea primăriei, acuză dezorganizarea și modul pompieristic în care s-a acționat de către managerul Olimpia Oprea. PRESSALERT.ro a discutat cu mai mulți angajați, care au povestit teroarea pe care au trăit-o în ultimele 36 de ore, dar și incertitudinea în privința a ce se întâmplă în maternitate.

Una dintre asistentele care a fost prinsă de carantină la lucru a povestit ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise.  ”Noi ne-am dus la serviciu normal, în tură normală, deşi ştiam că o colegă de-a noastră e confirmată. E soția ambulanţierului de la Ambulanță, internat la Babeş. Am muncit toată ziua, am avut de lucru, naşteri, după masă – deci toată comunicare a venit pe linie şefa gărzii – a transmis către noi, şi ne-a spus că vine de la direcţiunea spitalului. După masă ni s-a spus că trebuie să luăm toate pacientele de la spitalul Bega, care rămâne doar pentru cazurile de COVID. Au transferat de la Bega cinci paciente cu ambulanța. Le-am preluat şi pe acelea. După care a venit o pacientă cu suspiciune de COVID, care ulterior s-a confirmat, deci tot la noi, am muncit, ne-am ocupat de paciente. Apoi, pe la ora 17.30-18, a venit doamna şefă a gărzii înspăimântată, ne-a spus, direcţiunea a declarat spitalul în carantină: nu mai pleacă nimeni, nu mai iese nimeni. În momentul respectiv s-au închis porţile, portarul a primit cheia în buzunar, eu am discutat personal cu dânsul. Marţi în jurul orei 18-18-30. Eu trebuia să ies din tură la 19 seara. Nu au mai venit colegele să ne schimbe. Cum să spun, nu am mai putut să plecăm din spital. Seara a venit presa, a stat în jurul spitalului au dorit să intre, nu au fost lăsaţi să intre. Eu personal am dorit să ies să vobesc, nu mi s-a permis: Nu aveţi voie să discutaţi cu nimeni! Se discută doar la nivel de conducere. Între timp, noi am muncit, ne-am ocupat de naşteri, sala de naşteri e la etaj”, a povestit aceasta.

Asistenta și-a amintit că ”după care ne-au spus mutaţi pacientele la parter, faceţi curăţenie la etaj, dezinfectaţi etajul, am făcut şi asta, dezinfecţie… e carne vie pe noi dacă ne vedeţi cu mâinile în mănuşi, cu soluţii. Repet, ne-am ocupat şi de paciente, sunt martore toate. Le-am mutat la sala de la parter. Ieri, ni s-a transmis, mutaţile sus, faceţi curăţenie la parter. Deci am făcut şi curăţenie, şi dezinfecţie şi paciente… Ok. Ce s-a întâmplat? Marţi noaptea au venit teste, să ne testeze pe noi personalul care stăm la lucru, în condiţiile în care aveam paciente. Noi personalul am fost testat, pacientele nu! Dimineaţa la ora 6 ni s-a comunicat telefonic cine e pozitiv, cine negativ, cazurile neconcludente. Şi ni s-a transmis că vine DSP-ul ieri dimineaţa la ora 8 să vadă ce face cu noi – dacă ne trimite acasă, sau la hotel sau în carantină sau nu ştiu unde. Nu a venit niciun DSP, nu ne-a mai răspuns nimeni la telefon. Cazurile care au fost confirmate: un medic, o infirmieră şi o asistentă, s-a sunat după izoletă, a venit, au fost duşi la Babeş. Nu se poate, este noaptea minţii! Să iei un om, pentru că e într-o instituţie publică, să-l duci fără niciun simptom, fără muci, fără temperatură, fără tuse, nimic, erau şocate femeile alea.


Dacă mor de spaimă cine le plăteşte? Le-au dus, le-au internat la Babeş, da? Că aşa trebuie. Noi, celelalte, care suntem negative, suntem negative ok. Nu am primit nicio hârtie, scris, niciun rezultat undeva. Totul s-a întâmplat telefonic! E inuman. Dacă mie mi-a spus cineva: eşti pozitivă! Care e dovada? Şi te duce la spital şi acolo contactezi altă boală”.

Extrem de revoltată, asistenta vrea să știe un sigur lucru – ” Vreau să ştiu cine, nominal, e responsabil de 38 de ore din viaţa mea, a mea, discut în numele meu personal. În care eu am fost sechestrată în spital, obligată să muncesc, expusă. Pentru că spitalul a fost declarat spital infectat. De către conducerea spitalului, nu de către DSP, nu s-a făcut anchetă epidemiologică. . Toate suntem terminate psihic, fizic ne vom recupera, dar eu vreau să ştiu, am fost 38 de ore sechestrată din ordinul cui? De ce? Cine şi-a permis…adică până ieri, când au început presiunile din afara spitalului, spitalul a fost declarat infectat şi brusc nu mai este infectat?! Cum să spun, eu sunt cadru medical de 30 şi ceva de ani, eu ştiu ce înseamnă când spui despre ceva că e infectat. Şi ceva-ul ăla nu trece în câteva ore pentru că se dau câteva telefoane… eu înţelege şi manipularea politică şi orgoliile şi goana după senzaţional. Pot să accept totul până la un punct. În momentul în care punem în pericol viaţa oamenilor şi a noastră şi a celor pe care-i îngrijim, COVID, ne-COVID, COVID-ul nu va omorî atâţia oameni cât indolenţa şi nemernicia unor oameni care ne conduc şi care sunt în posturi de comandă„.

Aceasta a confirmat că li s-a transmis că maternitatea este în carantină, nu în izolare. ””Da, da, spitalul este în CA-RAN-TI-NĂ. Îmi asum…  sunt doi medici care au venit de acasă după ce a fost declarată carantina, au venit în civil, pentru că aveau de văzut paciente pe secţie. Eu am vorbit personal cu dânşii pentru că i-am văzut pe coridor şi le-am spus: Ce faceţi aici, că suntem în carantină, cum aţi intrat? Şi s-au întors repede şi au fugit, că se încuie uşile şi nu mai putem ieşi. Au fost uşile încuiate, deci noi nu am putut ieşi. Persoanele care au venit de acasă şi aparţinătoare din oraş şi câţiva dintre colegii noştri medici umani. Nu toţi sunt… Ne-au trimis alimente, apă, sucuri şi fructe. Singurul care a deschis poarta a fost portarul şi a preluat plasele, după care noi am coborât şi le-am preluate de la poartă. Ceva de genul – puşcărie unde vin aparţinătorii la vizită şi ţi se înmânează un pachet… Vreau să ştiu ce infracţiune am făcut… Acum sunt în carantină la domiciliu, 14 zile. Eu nu am nicio hârtie, nu mi-a comunicat nimeni nimic oficial, doar asistenta-şefă ne-a scris pe grupul nostru de asistente, unde comunicăm… ne-a nominalizat pe cele care trebuie să stăm în izolare. Pentru că am fost contacte cu o colegî care e internată la Babeş. Nu mi-a spus nimeni că trebuie să iau legătura cu cei de la DSP că sunt în autoizolare. Nu ne-a spus nimeni să facem asta (n.r. să se declare în autoizolare). Nici nu ştiu ce s-a întâmplat cu colegele care au familii, copii mici, dacă au fost preluate… nu ştiu””.

Asistenta susține că au fost supuse unui adevărat regim de teroare -” Ni s-a spus că dacă plecaţi, dacă părăsiţi serviciul, o să vi se facă dosare penale. Dacă se întâmplă ceva cu pacientele veţi fi acuzate. Şi da, din punct de vedere al legii sănătăţii, da. Dacă se întâmplă ceva cu o pacientă în timp ce eu trebuie să o îngrijesc, în ordine ierarhică eu pot face parte dintre cei care pot fi acuzaţi”.

O altă asistentă a comfirmat cele relatate, afirmând ”în afară să fim amenințați nimic nu se întâmplă. Au fost făcute testele de medicul de gardă, de nimeni de la DSP. DSP-ul nu a trecut pe la spital, nimeni nu știe unde s-au făcut acele teste. În afară să li se spună că li se desface contractul de muncă, nu se întâmplă nimic altceva. Am stat pozitivi, cu negativi, împreună. Tot personalul vrea să fie tastat. Nimeni nu spune că nu merge la lucru, dar să fim testați. Asta vrem. Se încearcă  o mușamalizare. Este o adevărată debandadă”.

2 COMENTARII

  1. Cum e posibil sa se faca test de medicul de garda ? Teste le se fac intr-un laborator de inalta securitate sunt centre specializate nu e un test pt streptococ….. De ce se aplica dictatura? In pandémie inca se tine cont de orientarea politica ? Cum e carantina, cu se izoleaza un suspect totul e o harababura si uitam ce e estential…. Luptam contra Covid-19, uniti i pt a salva vieti , avem nevoie de securitatea noastra pt a rezista….. Ca doresc tuturor mult curaj, putere de munca si sanatate !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.