Ploi torențiale, grindină și vijelii. Meteorologii și hidrologii emit noi avertizări de...

Ploi torențiale, grindină și vijelii. Meteorologii și hidrologii emit noi avertizări de vreme rea și inundații. Vizat este și vestul țării

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1099323139">

La ora 12 intră în vigoare un cod roșu de inundații care vizează mai multe județe din vestul țării, printre care Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.

Avertizarea hidrologilor este valabilă în intervalul orar 12:00 – 20:00, iar zonele vizate sunt: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Sălaj, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vrancea, Vâlcea.

Sunt anunțate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Afectate sunt bazinele hidrografice: Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut superior, Jijia şi râurile din Dobrogea.

Și ANM a instituit, pentru majoritatea zonelor țării, cod galben de instabilitate atmosferică, valabil de astăzi, de la ora 10:00, până mâine la ora 10:00. Sunt anunțate descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

În județul Timiș, ploaia a făcut ravagii noaptea trecută.

Subsolul Secției de Ortopedie a Spitalului Județean din Timișoara, mai multe locuințe din Lugoj și curțile caselor din alte patru localități din județ au fost inundate în urma ploilor torențiale de noaptea trecută. Pompierii au fost chemați să îi ajute pe oameni să evacueze apa.

Apa a intrat în curțile lugojenilor și a inundat subsolurile mai multor blocuri. Pompierii au intervenit, în Lugoj, pe străzile Valea Viilor, Splaiul Corneliu Coposu, Bistrei, I.D. Suciu și pe strada Făgetului.

În Timișoara a fost inundat subsolul Secției de Ortopedie a Spitalului Județean, iar în Făget, pompierii au intervenit pe strada Avram Iancu. Afectate de inundații au fost și curțile mai multor locuitori din Petrovaselo, Criciova și Fârdea.

Reprezentanții ISU Timiș transmit că, în acest moment, pompierii încă intervin în localitățile Lugoj, Criciova și Fârdea.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), precipitațiile abundente au afectat temporar traficul rutier pe drumul național 57B – Caraș-Severin și pe DJ 668 – Hunedoara.

Aradul, Bihorul, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara și Maramureș sunt județele cele mai afectate de aversele torențiale.

UPDATE Au fost activate Centrul Județean de Comandă și Conducere a Intervențiilor și Grupa Operativă, pentru coordonarea eficientă a intervențiilor

„Având în vedere situația creată de ploile abundente și creșterea alarmantă a cotelor pe anumite râuri din județul Timiș, comanda inspectoratului a dispus creșterea capacității operaționale, prin chemarea pompierilor aflați în turele libere, la Detașamentul de Pompieri Lugoj și Stația de Pompieri Făget.

Astfel, peste 100 de pompieri cu mai multe motopompe de mare capacitate, motopompe transportabile și electropompe sunt pregătiți să intervină în zonele cu pericol de viituri și inundații.

De asemenea, la sediul inspectoratului este activat Centrul Județean de Comandă și Conducere a Intervențiilor, cât și Grupa Operativă, pentru coordonarea eficientă a intervențiilor”, a transmis ISU Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.