Boboteaza sau Botezul Domnului. Tradiții și superstiții

Boboteaza sau Botezul Domnului. Tradiții și superstiții

0
DISTRIBUIȚI

În data de 6 ianuarie, creștin ortodocșii sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului, momentul nașterii spirituale a Mântuitorului, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul.

În calendarul ortodox 2021, ziua de 6 ianuarie încheie ciclul sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului și este sărbătoarea botezului Domnului în apa Iordanului. Sărbătoarea de Bobotează mai este cunoscută și sub denumirea de “Epifanie”, “Teofanie”, “Arătarea Domnului” sau “Descoperirea cuvântului Întrupat”.

După botezul lui Hristos, s-au deschis cerurile, iar Duhul lui Dumnezeu s-a coborât în chip de porumbel și a stat peste Iisus, în timp ce Tatăl a spus: “Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am Binevoit”.

Botezul primit de către Mântuitor are și un alt scop: Epifania, arătarea Sfintei Treimi, momentul în care Iisus Hristos avea să fie descoperit de Sfântul Ioan și prin acesta, lui Israel, ca Fiul lui Dumnezeu și ca Mesia.


Această zi, în tradiția populară, mai este numită și Sărbătoarea Iordanului, o sărbătoare dedicată purificării apelor și naturii. Boboteaza sau Botezul Domnului, momentul nașterii spirituale a Mântuitorului, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul

Lângă apă se face Agheasma mare, din care oamenii iau apă și își stropesc casele și animalele, iar restul apei sfințite o păstrează în sticle pentru leac. În anumite sate sau orașe de la noi, tinerii se întrec să scoată la mal crucea pe care preotul o aruncă în apa înghețată. Se spune că cel care reușește să o aducă la mal, va avea parte numai de bine tot anul și va fi ferit de boli. În această zi, de obicei, este foarte frig, iar de aici este cunoscută și expresia “gerul Bobotezei”, care, potrivit tradiției, este un semn de bogăție pentru tot anul care urmează.

Potrivit tradiției, de Bobotează creștinii trebuie să mănânce grâu fiert și să bea vin roșu. Toate acestea au rol de curățare și de îndepărtate a răului. După ce au ținut post, pe masă se așază 12 feluri de mâncare pentru a fi sfințite de preot. Potrivit tradiției, este bine ca pe masă să se pună: colivă, bob fiert, fiertură de prune ori perje afumate, sarmale, borș de burechiuse sau fasole albă cu colțunași umpluți cu ciuperci, borș de pește, pește prăjit, plăcintă de post umplută cu tocătură de varză acră și plăcinte cu mac. După ce alimentele au fost sfințite, o parte se dau animalelor din gospodărie, pentru ca acesta să fie ferite și protejate de boli.

Tradiția spune că femeile nu au voie să spele rufe din ziua de Bobotează timp de alte 8 zile, pentru a nu spurca apele abia sfințite. În această zi nu este bine să dai bani cu împrumut și sunt interzise certurile în casă. Ziua de Bobotează încheie ciclul sărbătorilor de iarnă și este una dintre cele mai importante sărbători populare ce semnifică momentul nașterii spirituale a Mântuitorului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.