Alin Nica, la raport. Cu ce se laudă după 100 de zile...

Alin Nica, la raport. Cu ce se laudă după 100 de zile la conducerea Consiliului Județean Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, a vrut să dea dovadă de responsabilitate publică față de timișeni, conform propriilor spuse, astfel că astăzi, la împlinirea a 100 de zile de la preluarea mandatului, a prezentat raportul primelor trei luni de activitate.

„Punctul central al activității a fost creșterea calității vieții timișenilor prin investiții în infrastructura de sănătate, cea rutieră și cea aferentă protecției sociale. Absorbția fondurilor europene, o prioritate a Programului de Guvernare Locală, a beneficiat de o atenție deosebită din partea echipei mele. Astfel, suma fondurilor nerambursabile încasate a fost cu peste trei milioane de lei mai mare (13,6 milioane) față de primele zece luni ale lui 2020 (10,4 milioane). De asemenea, aici se adaugă plățile făcute prin PNDL. În acest caz, suma încasată între 24 octombrie și 31 decembrie e mai mult decât dublă față de perioada anterioară a anului (36,6, față de 15,6 milioane lei)”, a precizat Alin Nica.

În domeniul infrastructurii rutiere, porțiunea din Timiș a DN 57 Moravița-Oravița-Orșova, limita e la Lățunas, va intra în reparații capitale anul acesta și atunci toate acele comune din zona vor avea un beneficiu major.

De asemenea, liderul CJ Timiș a mai precizat că un alt proiect avut în vedere este cel al noului drum care va ocoli comuna Remetea Mare și va face legătura cu aeroportul. Șoseaua va fi ca o centură ocolitoare pentru Remetea Mare și Ghiroda.

„Drumul va avea o lungime de aproape opt kilometri, cu două benzi pe sens, se va construi la sud de aeroport. Pe calea ferată secundară de la sud de aeroport încă ne gândim dacă facem un pasaj sau o trecere la nivel cu calea ferată.


Suma necesară e estimată la 18 milioane de euro cu tot cu TVA. În aceste trei luni am demarat procedurile de licitație pentru studiul de fezabilitate. Am solicitat reprezentanților CNAIR și companiei care realizează studiul de fezabilitate al autostrăzii Timișoara- Moravița să genereze o propunere de traseu care să cuprindă Timișoara prin două bretele, să realizăm a doua centură a Timișoarei la nivel de autostradă, să fie incluse atât breteaua de est, cât și cea de vest”, a precizat Nica.

Printre investițiile nou inițiate se numără demararea scrierii unui proiect în valoare de zece milioane de euro pentru Spitalul Județean, pentru care se va solicita finanțare prin Programul de redresare și reziliență al Comisiei Europene. Se urmărește modernizarea corpului central al spitalului, montarea de geamuri din aluminiu, nu din PVC, izolație rezistentă complet la incendiu, instalarea unui sistem de avertizare de avarie sau scurtcircuit, sistem de stingere incendii pe bază de gaz sau vapori inerți.

Tot în domeniul sănătății, s-au inițiat demersurile de realizare a unei construcții modulare ATI, pe fonduri europene cu 22 de paturi în cadrul unei construcții permanente care va fi amplasată lângă Oncogen și conectată printr-o pasarelă cu Unitatea de Primiri Urgențe și noul CT de la Spitalul Județean. Suma necesară investiției se ridica la 3 milioane de euro.

Potrivit liderului CJT, în domeniul protecției sociale, s-au depus trei proiecte europene noi, în valoare de 22,8 milioane lei, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului. De asemenea, pe POIM, FEDR și SEE s-au depus patru proiecte noi în valoare de 18,3 milioane lei.

Investiții majore se vor face și la Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara.

„Suntem în grafic cu noul Terminal Sosiri Externe, de 44.00 mp, trei fluxuri de pasageri, trei sisteme de benzi de bagaje, zece puncte de control documente. În prezent, se lucrează la identificarea nevoilor și a sursei de finanțare, se pare că va fi vorba de un credit pe care îl va lua Aeroportul, pentru realizarea și a Terminalului de Plecări, de trei ori mai mare, și va intra în execuție după finalizarea investiției la Terminalul de Sosiri”, a spus Nica.

Toate acestea, cât și celelalte activități ale primelor 100 de zile de mandat, pot fi consultate, în sinteză, la adresa: http://www.cjtimis.ro/upload/Raport%20100%20FINAL.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.