Războiul traseului autostrăzii continuă. Replica lui Lațcău – PUZ-uri în zone protejate

Războiul traseului autostrăzii continuă. Replica lui Lațcău – PUZ-uri în zone protejate

2
DISTRIBUIȚI

Viceprimarul Timișoarei, US-istul Ruben Lațcău de la USR PLUS, a venit, aseară, cu o nouă replică după ce liberalul Alexandrul Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș și doi primaro din partidul său au contestat, din nou, traseul viitoarei autostrăzi A9 Timișoara- Belgrad.

„În primul rând, vreau să opresc aici speculațiile și să îi asigur pe cetățenii comunei Moșnița, precum am făcut și săptămâna trecută, că nu le va dărâmă nimeni casele și că suntem într-un punct mult prea incipient încât să discutăm de trasee finale. Nevoia de a uni Timișoara prin autostradă, de Serbia și sudul Europei, este un scop la care aderăm cu toții. Deși traseul nu se decide de către Primăria Timișoara, precum am promis, am depus efortul de a vorbi la CNAIR, de a da telefoane și mailuri și de a încerca să înțeleg și să vă transmit cu acuratețe punctul în care suntem cu acest traseu”, a transmis Ruben Lațcău.

Viceprimarul este de părere că autostrada trebuie făcută cu grijă pentru oameni și pentru mediu.

„Avem la sud de Timișoara lunca Timișului, cu situri Natura 2000 și alte spații protejate, cât și o dezvoltare imobiliară periurbană necontrolată unde primăriile au permis PUZ-uri în câmp, pe toată întinderea comunelor. Având aceste condiționări, infrastructura atât de necesară trebuie dezvoltată în echilibru. Era clar de la început că acea linie pe o hartă, vehiculată ca traseu final de colegii din CJ, era doar un draft pentru opțiunile mari studiate.


În acest punct trebuie să venim cu o perspectivă constructivă și să lăsăm acest alarmism fals și lupta împotriva autostrăzilor. Discuția nu ar trebuie să chestioneze nevoia autostrăzii, ci să ne luptăm, cu o singură voce, ca Timișoara, Timișul și Moșnița să primească o autostradă care nu doar că nu trece printre case, dar care are elemente esențiale pentru bunăstarea locuitorilor din aceste zone – cât mai multe descărcări, panouri de protecție și perdele forestiere de izolare. Aceste puncte ar trebui dezbătute de acum. Sunt lucruri pe care le putem obține, pe care le-am discutat și pe care le-am cerut pentru Moșnița și zona periurbană. Dar nu e doar rolul meu să fac asta pentru județ și Moșnița, ci ar trebui să lucrăm împreună pentru cetățeni”, a transmis Ruben Lațcău.

Edilul a mai precizat că toți cei interesați găsesc analiza multicriterială de traseu, publicată de câteva săptămâni pe site-ul CNAIR: https://we.tl/t-KBcCpF4swq. Traseele de pe hartă, cele din imagini, cu fuchsia, albastru și roșu sunt variantele în discuție.

„Cu galben se văd PUZ-urile. Observați că suprafața pe care Moșnița a făcut PUZ-uri, la Moșnița Nouă, Veche, Albina și Urseni egalează ca suprafață dimensiunea construită a Timișoarei! Toate acestea fără o creșă, fără grădinițe noi, fără școli. Fără spațiu pentru infrastructură, fără drumuri majore și fără transport public. Observați de asemenea că nu mai există spațiu între PUZ-urile eliberate și siturile Natura 2000 și cele protejate (cu albastru și verde). PUZ-uri apar inclusiv suprapuse cu ariile protejate. Întreb, poate aude cineva, unde și cum se mai poate dezvolta infrastructura în jurul Timișoarei în acest context? Centura va fi de asemenea flancată pe tot traseul prin sau pe lângă Moșnița, de PUZ-uri”, a mai punctat viceprimarul.

2 COMENTARII

  1. Care interes al comunității? Se vede clar din studiul de preferabilitate care sunt valorile de trafic, de aceea va chinuiți să transformați A9 Intr un fel de centura pentru shopping. Și pentru acest presupus interes al comunității distrugeți jumătate din potențialul comunității Mosnita Noua , și potențialul de agrement al luncii Timișului izolând o de Timișoara pentru următoarea sută de ani. Interesul real Se vede chiar în vamă unde de multe ori te întrebi dacă nu ai greșit drumul… Dacă alții au interes sa se facă și sunt dispuși să plătească trebuie sa se facă pe unde servește Timișoarei și mai ales comunității pe unde trece, nu intereselor politice pentru că voi in 4 ani vă duceți dracului și joi ne spălăm pe cap cu autostrada .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.