Consilierii locali au decis: în Timișoara va fi interzisă hrănirea porumbeilor pe...

Consilierii locali au decis: în Timișoara va fi interzisă hrănirea porumbeilor pe spațiul public

1
DISTRIBUIȚI

Cea mai intens dezbătută temă, care a stârnit diverse reacții în ședința Consiliului Local Timișoara de marți după-amiază, a fost interzicerea hrănirii porumbeilor.

Măsura a fost introdusă în Proiectul de hotărâre pentru completarea și modificarea Hotărârii Consiliului Local nr.371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor pe teritoriul Municipiului Timișoara, art. 21, 24 și 32  și a fost votat cu patru abțineri și 21 de voturi pentru de către consilierii municipali.

„Vreau să atrag atenția timișorenilor că nu este vorba de a dispărea toți porumbeii din oraș, că foarte mulți au înțeles asta. Este o intenție a noastră de fi mai puțini porumbei în oraș. Am stabilit că se va demara un proiect al consiliului local prin care cei care locuiesc în zonele istorice și în piețe în mod special să aibă un termen de grație de șase luni prin care să-și securizeze podurile și să pună acei țepi anti-păsări pe partea de stucaturi, pe pervazuri și unde este necesar. S-a discutat foarte mult, ironic de multe ori. Mai multe măsuri vor fi luate pentru a împuțina porumbeii pentru că e hilar să credem că vor dispărea sau că vom fi nevoiți vreodată să amendăm un bunic, un tătic că hrănește acești porumbei. Firmele din zonă, după ce vor fi înștiințate de această hotărâre, pot fi amendate. Deci urmează un nou proiect de consiliu local prin care acești porumbei ai păcii care au devenit șobolani zburători vor avea restricționat arealul și unde vor putea să-și facă cuiburi”, a precizat consilierul local Simion Moșiu de la PNL.

De fapt, s-a produs o mică neînțelegere unii consilieri crezând că se are în discuție proiectul enunțat mai sus. De fapt, discuțiile vizau adoptarea Regulamentului privind deținerea animalelor de companie și accesul persoanelor însoțite de animale de companie în municipiul Timișoara, care a trecut cu 21 de voturi pentru și trei abțineri.

Inițiatorul proiectului, consilierul municipal Răzvan Stana de la USR PLUS, a precizat că proiectul a pornit de la cetățeni, de la un lucru dureros, și anume de a cere acel aviz de la vecini pentru a putea ține un animal.

„De-a lungul a patru luni, i-am ascultat pe toți cei care aveau un cuvânt de spus și mi-aș permite să spun că este un proiect al cetățenilor. Fiecare cetățean se va simți protejat în acest oraș, el și animalele, inclusiv porumbeii. Vorbim aici despre legalizarea animalelor în transportul în comun, un lucru care nu se întâmpla în Timișoara”, a afirmat Răzvan Stana.

Consilierul local Daniela Mariș de la PNL a atras atenția că „va fi foarte greu să dezobișnuim oamenii și copiii să hrănească porumbeii.


Sunt de acord că fac pagube clădirilor și sunt într-un număr foarte mare dar cred că nu este o soluție ca să-i înfometăm. Vom amenda copiii? E o întrebare retorică. O soluție tehnică ar fi montarea de sonare. Ei nu vor pleca pentru că sunt obișnuiți cu oamenii și nu putem să-i înfometăm pentru că ar putea deveni violenți.”

Consilierul municipal Roxana Iliescu de la Pro România a declarat că deși s-au operat anumite modificări ale Regulamentului în urma dezbaterii publice, nu s-a ținut cont de părerile specialiștilor.

Colegul său, Marius Craina, a fost de părere că ar trebui să ne gândim dacă nu putem reloca porumbeii la periferie, de exemplu la Pădurea Verde.

„Există o tradiție de 70 de ani pentru hrănirea porumbeilor. Văd că nu se ia în discuție sterilizarea, gradul de înmulțire al porumbeilor. În țări precum Germania s-au pus în aplicare aceste modele de sterilizare astfel încât în cursul timpului numărul lor a scăzut considerabil. Dacă nu le vom da hrană, vor căuta alte locuri să cuibărească și se vor înmulți în alte zone. Prima oară trebuie să ne gândim ce facem cu ei și apoi să ne ocupăm de hrană”, a spus Craina.

Consilierul liberal Dan Diaconu a intervenit apoi: „Mă întreb cam în ce scenariu logic doar interzicerea hrănirii într-un centru plin de terase, unde se mănâncă, va putea avea un efect cu privire la porumbei. Pe de altă parte, mă întreb dacă veți opri fântâna de lângă ceas care pentru asta a fost construită, e de fapt apă pentru porumbei. Dacă se dorea găsirea unei soluții trebuia să fie una integrată, cred că pur și simplu o amendă pentru hrănirea porumbeilor nu schimbă situația, ci creează frustrare, din punctul meu de vedere”.

În privința Regulamentului privind deținerea animalelor de companie și accesul persoanelor însoțite de animale de companie în municipiul Timișoara, acesta a precizat că nu vede o îmbunătățire.

Consilierul Rodica Militaru de la USR PLUS a precizat din nou că este vorba despre două proiecte diferite, amendarea hrănirii porumbeilor și a câinilor și pisicilor fără stăpân și Regulamentul privind deținerea animalelor de companie.

„Noi am modificat un paragraf din 2007, însă în 2018 a apărut Legea asociațiilor de proprietari, care vine cu obligativitatea acelui regulament care este votat de majoritatea vecinilor. Acel regulament se votează o dată și tu, dacă vrei să te muți în acel bloc sau vrei să cumperi sau să închiriezi, știi din capul locului care sunt condițiile. Că altfel, dacă depinzi de bunăvoința unui vecin limitrof, știm din capul locului că pot apărea șicanări”, a explicat Rodica Militaru.

Colegul său, Răzvan Stana, a mai precizat că „nimeni nu se va duce cu ticăloșie să amendeze un copilaș care aruncă pe jos câteva boabe. Se vor muta porumbeii, încet-încet, dacă nu îi mai hrănim.”

Amenda prevăzută pentru hrănirea porumbeilor, câinilor și pisicilor de pe domeniul public este cuprinsă între 100 și 200 de lei.

Concluzia finală i-a aparținut primarului Dominic Fritz. Acesta a spus că proiectelor votate marți se vor adăuga campanii de sterilizare a câinilor vagabonzi, un nou adăpost pentru câini și un nou compartiment pentru protecția animalelor în noua organigramă a Primăriei Timișoara.

„Se pare că este un subiect important pentru că și după patru luni ați mai găsit ceva de adăugat. Aceste două HCL sunt pentru protecția animalelor, nu de protecție a unor presupuse tradiții. Există un consens în lumea civilizată că animalele atunci când trăiesc în natură nu trebuie hrănite în spațiul public de oameni. Aș dori să învețe copiii timișoreni de ce este important să lași un animal să găsească hrana așa cum l-a învățat instinctual lui și de ce este rău să stea într-un singur loc, unde nu-și mai caută hrană și se suprapopulează”, a spus primarul Dominic Fritz.

1 COMENTARIU

  1. Deci fritz a zis ca mai tre un compartiment in organigrama., da? Bai frate, cati bugetari mai angajati? Mai aveti multe „obligatii”? Nu v ar fi rusine…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.