Trasee de neratat pentru turiști în vestul țării, de la drumul haiducului...

Trasee de neratat pentru turiști în vestul țării, de la drumul haiducului Neag până la Ținutul Momârlanilor

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Mai multe trasee cu semnificație istorică și cultural-turistică, care străbat locuri de basm, vor fi amenajate cât de curând în regiuni reprezentative ale județului Hunedoara.

Drumul Regelui Mihai

Un drum județean care leagă localitățile Săvârșin, din județul Arad, și stațiunea balneară Vața de Jos din județul Hunedoara, supranumit de localnici „Drumul Regelui Mihai”, va fi amenajat în curând, în scop turistic. A fost numit astfel de localnici, căci este vorba de un drum pe care îi plăcea Regelui Mihai să se plimbe, atunci când se afla la castelul său din Săvârșin. Drumul, cu o lungime de 17 kilometri, unește Valea Mureșului de cea a Crișului Alb și a fost construit chiar la dorința Regelui Mihai.

Inițial fusese pavat cu piatră cubică, dar cu timpul s-a distrus, astăzi păstrându-se puține porțiuni din vechiul drum. Oficialitățile celor două județe au convenit acum să conlucreze pentru refacerea drumului care străbate o parte din Țara Zarandului și s-a semnat deja un protocol de colaborare pentru refacerea drumului regal. Acesta va scurta, de altfel, distanța dintre cele două localități,  fiecare dintre ele având atracții menite să ispitească turiștii. Dacă la Săvârșin poate fi vizitat Domeniul Regal, Vața de Jos este cunoscută pentru apele sale termale cu proprietăți curative în tratamentul mai multor boli.

Drumul haiducului Neag și ruta din Ținutul Momârlanilor

În sudul județului, o zonă cu o ofertă turistică extrem de generoasă, s-a obținut brevetul pentru înregistrarea mărcii „Uricani – Poartă de intrare în Retezat”, unde traseele de turism montan pedestru și cele de cicloturism așteaptă cât mai mulți vizitatori. A fost promovat, de asemenea, un traseu tematic intitulat „Drumul haiducului Neag”, aflat în lumea legendelor, care este cuprins deja în planul național al rutelor cultural-turistice dezvoltate pe plan regional. Se dorește, totodată, includerea rutei cultural-turistice numite „Ținutul Momârlanilor” în rețeaua națională a rutelor turistice locale, căci zona este unică în țară, se evidențiază printr-o moștenire istorică și culturală aparte, și merită cunoscută mai îndeaproape. Momârlanii trăiesc în regiunile de munte și păstrează cu sfințenie tradiții străvechi, începând cu portul care se aseamănă cu cel al dacilor, așa cum sunt ei înfățișați pe Columna lui Traian, până la obiceiuri care dăinuie din timpuri imemoriale. Împrejurimile superbe din depresiunea Petroșaniului, mărginită de munții Retezat și Parâng, favorizează și ele dezvoltarea turismului în zonă.

În această vară se dorește și terminarea drumului județean care pornește de la complexul hotelier Rusu și duce spre primele cabane din satul de vacanță aflat în masivul Parâng, unul din cele mai frumoase drumuri montane din regiune, care va contribui la atragerea mai multor turiști în zonă. Totodată, se preconizează și amenajarea unei parcări pentru turiștii care vin în Parâng, alături de alte două în zona Straja.

Surse foto: avantulliber.ro, e-comune.ro, turistik.ro, descoperaromania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.