Consilierul local Radu Țoancă (PSD): „Colterm-ul se află acum într-o situație fără...

Consilierul local Radu Țoancă (PSD): „Colterm-ul se află acum într-o situație fără ieșire”

0
DISTRIBUIȚI

Singura salvare pentru compania de termoficare o reprezintă insolvența, este de părere consilierul municipal Radu Țoancă de la PSD. Acesta a precizat, joi, că prin amenda în valoare de 106 milioane de lei primită de Colterm, Timișoara a devenit știre și rușine națională.

„Suntem singurul oraș amendat cu o asemenea sumă. Colterm-ul se află acum într-o situație fără ieșire. Acea amendă va deveni operațională în 20 iunie, degeaba se lucrează la o contestație, se vor bloca conturile. Este prima cumpănă mare de care Colterm trebuie să treacă, de care nu cred că vom putea scăpa. Și mai vine una în 6 iulie, când Colterm trebuie să prezinte un plan de reorganizare la ANAF, pentru că a beneficiat în ultimii doi ani de reeșalonări pentru 120 de milioane de lei datorii. Acest plan nu există”, a precizat Radu Țonacă.

Social-democratul a mai spus că societatea Colterm a consumat deja 90 de milioane din cele 99 alocate de primărie.

„Publicul trebuie să știe că primăria mai plătește sume importante de bani în contul Colterm din vremea administrației Robu, două credite de funcționare în valoare de 152 de milioane de lei, și care au scadența în 2034, respectiv 2035.


Mai e și datorie către E.on Gaz, în valoare de 50 de milioane, care tot primăria o plătește, ca să nu îi fie blocate conturile. Există voci ale unor specialiști în economie care spun că trebuie să diminuăm capitalul Colterm-ului cu 185 milioane, deci Colterm mai rămâne cu un capital social de 38 de milioane de lei. Este clar că este total bolnav și distorsionat. Datoriile curente sunt de 330 de milioane de lei”, a mai declarat, joi, Radu Țoancă.

Întrebat dacă timișorenii abonași la Colterm vor mai avea apă caldă și căldură, consilierul local a răspuns: „Întrebarea dacă avem apă caldă trebuie pusă domnului primar și domnului viceprimar care se trezește noaptea la ora trei și știe situația de acolo. Eu zic că se pot găsi soluții. Am spus-o din luna decembrie, soluția nu e una populară, dar ca și consilier de opoziție trebuie să spun lucrurilor pe nume. Salvarea are un singur nume, nu concordat administrativ, nu cai verzi pe pereți, găselnițe de doi bani, este vorba despre insolvență. Aceasta a fost solicitată de AGA, insolvența nu e faliment, ci te protejează timp de trei ani de imixtiuni din afară, dar o insolvență transparentă, făcută cu un consorțiu de firme, nu cu firme de casă.”

Țoancă a mai spus că nu mai sunt 60.000 de abonați la Colterm, ci doar aproximativ 42.000, iar ritmul de debranșare este mare și de multe ori ilegal și nimeni nu verifică.

„Este clar că toți cei care s-au perindat la conducerea municipalității, în special în ultimii opt ani, sunt de vină. Bugetul Timișoarei devenise o anexă a bugetului Colterm. Colterm a devenit o pușculiță, un fief liberal. Acolo toți directorii, toate firmele, toate problemele au o culoare: galbenă”, a fost de părere social-democratul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.