Noua organigramă a Primăriei Timișoara, fără „bebelușe” și funcționari care joacă Candy...

Noua organigramă a Primăriei Timișoara, fără „bebelușe” și funcționari care joacă Candy Crush pe telefon, votată de consilierii locali

2
DISTRIBUIȚI

Noua organigramă a Primăriei Timișoara a fost intens dezbătută în ședința consiliului local care a avut loc marți după-amiază.

Vineri, primarul Dominic Fritz a anunțat că nu vor fi dați angajați afară chiar dacă vor fi desființate 80 de posturi. Majoritatea nu sunt oricum ocupate, iar angajații de pe cele ocupate și desființate vor avea șansa să lucreze în alte departamente.

Consilierul liberal Lucian Căldăraru, decanul de vârstă al aleșilor, i-a reproșat primarului că păstrarea celor 644 de posturi nu ar fi de bun augur.

„Domnule primar, o primărie modernă a secolului XXI nu funcționează cu 640 de angajați. Sper că aveți niște intenții serioase în acest sens. Sunt prea mulți”, a spus Căldăraru.

Replica lui Dominic Fritz nu a întârziat să apară. „Știți că Primăria Karlruhe, oraș înfrățit, care a câștigat recent un premiu pentru primăria cea mai digitalizată din Germania, are 70 de oameni la biroul de digitalizare? La noi sunt șapte. Deci când cetățenii se plâng că nu răspunde nimeni la sesizări poate pentru că nu există nimeni în această instituție care are ca atribuții să răspundă la sesizări. Momentan este un job pe lângă pentru cei care lucrează în compartimentele de specialitate. Așa că am fondat un birou de sesizări, deci cred că șase posturi care să bage oamenii în seamă nu cred că e prea mult. (…) Oricum, cred că suntem sub limita legală pentru un oraș ca Timișoara, am încercat să nu suplimentăm posturile ca să trimitem și semnalul că avem și echipe unde și eu mă întreb pentru ce trebuie atâția, și nu m-ar surprinde să găsesc un funcționar care să joace Candy Crush pe celular. Există, cu siguranță, și acest tip. Încă nu a venit nici un șef la mine care să-mi ceară să tai din posturi”, a precizat primarul Timișoarei.

Edilul a mai spus că toată lumea se plânge că sunt prea puțini angajați, iar el este de acord cu acest lucru, însă nu la toate departamentele.

„Dacă reușim cu aceste 644 de posturi să ridicăm calitatea vieții și calitatea actului administrativ în această primărie, atunci este o cifră foarte bună și rezonabilă”, a fost de părere Fritz.

Lucian Căldăraru a continuat: „Sunt în primărie locuri, posturi, foarte bine plătite, dar degeaba. Și sunt locuri în primărie în care oamenii muncesc cu adevărat pentru acest oraș”.

La întrebarea acestuia, Dominic Fritz i-a răspuns că Primăria Karlsruhe, oraș cu o populație comparabilă, dar ceva mai puțin numeroasă decât Timișoara, are peste 1.000 de angajați.

„Este un mit dacă ne uităm doar la primărie că administrația publică este supradimensionată.


Supradimensionarea sectorului public din România nu vine de la o primărie, vine de la tot felul de deconcentrate, de ADI-uri, de instituții care s-au dezvoltat ca niște ciuperci în jurul instituțiilor publice. O primărie pentru un oraș care se dezvoltă, ca Timișoara, are nevoie de oameni harnici, competenți și trebuie să atragem și mai mulți, să facem diferența între cei care nu muncesc și cei care cu adevărat muncesc. Această reorganizare nu este un test de performanță, este pe lege, despre funcționalitate. Noi credem că performanța unor funcționari publici trebuie îmbunătățită sau că pregătirea lor nu mai corespunde cu cerințele postului”, a declarat primarul, în ședința Consiliului Local Timișoara.

Lucian Căldăraru a continuat dialogul: „Sper ca pe viitor domnul primar să nu aplice aceeași tactică aplicată de-a lungul anilor în administrații: au plecat ăștia, îi pun eu pe ai mei. Băgăm nepoți, vecini, bebelușe”.

Amuzat de cele auzite, Dominic Fritz a promis că nu-și va angaja nicio rudă. „Pot să vă promit că niciodată nimeni, niciun nepot, verișor sau unchi sau mătușă de-a mea nu va lucra în Primăria Timișoara. Deci aceste practici nu mă caracterizează și nu este ceea ce vreau. Eu vreau să atragem profesioniștii cei mai buni și nu mă interesează cu cine sunt rudă”, a spus Fritz.

Consilierul local de la PNL Simion Moșiu a dorit să afle de ce vor fi trei posturi pentru relația cu presa, iar primarul l-a asigurat că „nu va fi nimeni responsabil pentru un stativ de telefon și nu va fi nimeni responsabil să facă interviuri cu mine”.

Juristul Tiberiu Negrei, liderul de sindicat din Primăria Timișoara, a spus că este o zi tristă pentru Timișoara deoarece nu se dă dovadă de transparență. „Trist este și pentru mine că informațiile pe care ar trebui să le aveți sau consilierii dumneavoastră ar trebui să vi le dea, sunteți lipsiți de ele”, a spus Negrei.

Acesta a explicat că sindicatul a reușit în trecut anularea unei organigrame de către Curtea de Apel Timișoara în timpul unuia dintre mandatele fostului primar Gheorghe Ciuhandu.

„Ceea ce dorim de la dumneavoastră este să respectați legea. Sunt o droaie de prevederi pe care nu le respectați. Sper să fiți de bună credință și să dați un vot împotrivă acestui proiect, dându-i șansa domnului primar să facă o dezbatere publică. Ați încălcat legea dialogului social, Codul administrativ. Legea transparenței decizionale în administrația publică”, le-a spus Tiberiu Negrei aleșilor locali.

În cele din urmă, Organigrama municipalității a fost aprobată cu 16 voturi pentru, patru împotrivă și patru abțineri.

2 COMENTARII

  1. Pentru a inlocui bebelusele care se joaca candy crush, avem nevoie de trotinetisti epilati, pensati si cu glezne goale, cu un milion de puncte xp la plants vs zombies. la „concurs”, se introfuce proba suplimentara o tura de bubbles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.