„Mi se pare importat ca atunci când lucrăm pe spețe foarte specifice să nu ne ferim să apelăm la expertiză externă”, susținea, luna aceasta, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, pentru a apăra manevra prin care în locul angajaților institutiției, la o solicitare de informații publice a PRESSALERT.ro, au formulat răspunsul avocații de la Schonherr și Asociații. Vă reamintim că biroul din București al firmei de avocatură austriece a fost desemnat de administrația Dominic Fritz, în urma unei selecții de oferte, să asigure consultanță Primăriei Timișoara în problema Colterm, chiar dacă a avut cea mai scumpă ofertă, valoarea finală fiind de 1.060.500 lei plus TVA.
Documentele din dosarul de insolvență al Colterm SA ridică semne mari de întrebare în privința calității serviciilor juridice plătite din bani publici. În 26 octombrie 2021, Municipiul Timișoara, prin semnătura primarului Dominic Fritz, trimitea Tribunalului Timiș o cerere prin care solicita intrarea în insolvență a societății de termoficare. Demersul a fost ținut secret, devenind public în momentul în care a fost desemnat administratorul judiciar provizoriu de către judecătorul sindic.
Prin respectivul document, Primăria Timișoara susținea că are de recuperat de la Colterm SA datorii în valoare totală de 128.157.999,29 lei.
Surpriza vine în 10 ianuarie 2022, în ultima zi când se puteau depune cereri de creanță, când Municipiul Timișoara depune o a doua solicitare. De data aceasta, SCA Schoenherr și Asociații în numele Municipiului Timișoara semnează documentul. Conform acestui act, municipiul susține că societatea de termoficare Colterm SA îi datorează doar 89.437.589,26 lei. În mai puțin de trei luni, suma a scăzut brusc cu peste 38,7 milioane lei, adică cu aproape 9 milioane de euro. Comparând cele două cereri de admitere a creanței – ambele redactate de avocații de la Schonherr – în documentul din acest an au dispărut referirile la împrumutul luat de Colterm de la OTP Bank, iar suma referitoare la datoriile către EON a fost diminuată cu peste șapte milioane de lei.
În cadrul procedurii de insolvență, cererile creditorilor trebuie să fie depus pentru creanțe care sunt certe, lichide și exigibile. Este de neexplicat cum profesioniștii aleși de administrația Fritz au ajuns să micșoreze datoriile pretinse că le au cei de la Colterm către municipalitate cu peste 38,7 milioane lei.
PRESSALERT.ro i-a solicitat viceprimarului Ruben Lațcău să explice diferența uriașă între cele două sume care ar reprezenta datoria Colterm față de municipalitate, dacă este legal să fie depuse două cereri de creanță în cadrul aceleiași proceduri de insolvență și cine a împuternicit firma Schonherr și Asociații să depună în numele Primăriei Timișoara cererea de creanță din ianuarie 2022 și care este baza legală pentru această delegare. „Diferența se explica prin faptul că, între timp, am realizat că o parte a creanței poate fi considerată subvenție, iar noi am dorit o abordare transparentă și sinceră față de instanță. După ce se va lămuri și situația creanței care nu a mai fost menționată în noua declarație, vom lua și măsurile care se impun. Avocații au depus cererea în baza mandatului existent”, a declarat Lațcău. Altfel spus, Primăria Timișoara a considerat că este subvenție și faptul că a fost garant pentru Colterm pentru împrumutul de la OTP Bank.
Fritz ne-a păgubit cu 21 milioane de euro pentru amenda Colterm. Apoi cu un milion de lei plus TVA pentru cei mai scumpi avocați din cauza incompetenței lui și a echipei lui. Atunci pentru ce plătim mii de euro salarii lui Fritz, echipei lui și armatei de juriști de la Primărie dacă nu fac nimic și angajează, să le facă treaba, pe cei mai scumpi avocați din București?
Fritz și Lațcău au lăsat Timișoara in frig. Spitalele sunt in avarie. Școlile sunt in avarie. Mare realizare a făcut USR cu idioții ăștia 2.
#Fritzidiot
Salarii de mii de euro la juriști nu exista, fiți liniștiți .Si își fac și treabă în măsura în care li se permite.Hai sa conectam creierul la gura/mana înainte să facem afirmații.Ce poate face funcționarul x daca superiorul lui ierarhic/conducătorul instituției decide sa lucreze cu firma de avocatura intr.o anumită chestiune?Comparam salariile cu onorariile avocaților?Pe bune că merităm să ne fure ăștia cu totul la ce minte avem.
Nu ii angajează să facă treabă nimănui, îi angajează că așa sustrag bani și fac măgarii.