„Tronul străbunilor”, piatra uriașă înconjurată de legende, ascunsă în pădure în Țara...

„Tronul străbunilor”, piatra uriașă înconjurată de legende, ascunsă în pădure în Țara Hațegului FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Țara Hațegului, regiunea din vestul țării cu castele și lăcașe de cult păstrate din negura vremurilor, legende tulburătoare și locuri misterioase, cu personaje de basm, se poate lăuda și cu o ciudată piatră, supranumită „Tronul străbunilor”, parcă pentru a sublinia vechimea istoriei locului.

„Tronul străbunilor”, un monument al naturii

La piatra care a primit această denumire și care a fost declarată monument al naturii, se poate ajunge de pe dealul Hațegului, aflat în apropierea rezervației zimbrilor, străbătând o pădure cu copaci uriași și trunchiuri cu forme din cele mai ciudate, spre culmea de pe care se văd crestele Retezatului.

La capătul potecii se ivește în fața ochilor „Tronul străbunilor”, o enormă piatră de o formă ciudată, veche de milioane de ani, după cum arată cercetările efectuate. Piatra seamănă cu o palmă cu degetele îndreptate spre vârful copacilor și duc cu gândul la un tron falnic și solid. Alții au asemănat-o cu un cap de taur sau de bour, cu un corn asemănător unui șarpe, iar în adâncitura dintre coarne s-ar fi așezat probabil, în vremuri de demult, un obiect de cult.

Legende despre un loc sacru și practici ritualice

Enigmatica piatră, cu o lungime de șase metri, o lățime de doi metri și o înălțime de patru metri, ar fi fost folosită de cei mai îndepărtați strămoși ai oamenilor din timpurile preistorice, căci a fost cizelată cu migală de scurgera timpului, fiind o mărturie a vechimii ei. De altfel, piatra se află în Geoparcul Dinozaurilor, un alt loc legendar, populat în urmă cu milioane de ani de dinozauri pitici, unici în lume.

Legendele spun că ea ar fi fost întrebuințată de strămoși din timpurile mitice, ființe gigantice și alte făpturi fabuloase, care stăteau ori chiar dormeau în adâncitura de piatră, ori ar fi fost folosită pentru practici ritualice de către inițiați, în timp ce alții cred că însuși marele preot al dacilor, Deceneu, ar fi cunoscut piatra și ar fi oficiat aici ceremonii religioase, căci pentru străbuni ar fi fost un loc sacru.

Un loc încărcat cu energie pozitivă

Mulți din cei care au poposit în preajma pietrei au fost impresionați de misterul și de atmosfera stranie degajată în preajma „tronului”, și consideră că acest loc este  încărcat cu o puternică  energie pozitivă, de diferite vibrații, de liniște mentală și de vitalitate. Potrivit legendelor locului, aceasta ar veni de la spiritul celor aleși care ar fi trăit odinioară și s-ar fi transmis peste veacuri, așa cum se întâmplă în locurile sacre.

Cercetările electromagnetice ar fi confirmat prezența câmpurilor magnetice și electromagnetice peste valorile normale, și se spune că în anumite perioade din an, se formează o spectaculoasă ceață albastră și splendide curcubee.

Ruinele cetății regale a Hețegului, un loc cu splendidă vedere panoramică

La doar câțiva kilometri de Hațeg, lângă satul Subcetate care aparține de comuna Sântămărie Orlea, se află ruinele cetății regale a Hațegului, astăzi un monument uitat și foarte puțin cunoscut, care a fost pe vremuri o fortificație cu caracter politic și militar din vremea regatului maghiar. Ridicată pe un deal înalt de aproape 500 de metri, de unde putea fi supravegheată întreaga depresiune a Hațegului și puteau fi văzute cetățile medievale de la Mălăiești, Suseni-Râu de Mori și Răchitova, fortificația, din care astăzi se mai păstrează o parte dintr-un donjon cu baza hexagonală și un contrafort, avea menirea de a controla întreaga zonă.

Fortificația, atestată documentar în anul 1317, era înconjurată odinioară cu un zid de incintă gros de aproximativ trei metri, construit din piatră și cărămizi romane, de un șanț de apărare și de un  val de pământ, și avea o singură latură nefortificată, mărginită de o prăpastie adâncă.


Cetatea a fost distrusă de turci, dar și astăzi este un loc de unde poate fi admirată o minunată priveliște.

Surse foto: replicahd.ro, gohunedoara.com, wikimapia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.