Lucrările unor artiști timișoreni, în expoziție la Lisabona FOTO

Lucrările unor artiști timișoreni, în expoziție la Lisabona FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-821473997">

Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona găzduiește în perioada 10 februarie – 22 martie 2022 expoziţia colectivă „sobre VIVER” (Asupra Viețuirii), curatoriată de pictorul Andrei Rosetti. Expoziția cuprinde lucrări de pictură, desen, fotografie, obiect, performance și video ale grupului de artiști români contemporani NOIMA, fondat în 2003 și format din Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş, Sorin Scurtulescu și Andrei Rosetti. Vernisajul va avea loc în data de 10 februarie, ora 18:30, în prezența artistului Cosmin Frunteş.

Izolarea artiștilor din toate domeniile artei în prima jumătate a anului 2020, perioada celor mai severe restricții din timpul pandemiei de Covid-19 a fost în unele cazuri și un prilej al unor noi și inevitabile introspecții, al găsirii unor noi modalități de exprimare. Artiștii au fost printre cei mai afectați de imposibilitatea de a-și prezenta lucrările publicului în perioada restricțiilor din ultimii doi ani iar ca revanșă, ICR Lisabona propune acum o retrospectivă a pandemiei din perspectiva grupului NOIMA. Însuși titlul expoziției sugerează fractura pe care pandemia a provocat-o în viața artiștilor și nu numai, cei dintâi orientându-se spre limbajul land-art și spre documentul video, trimis în expoziții la distanță, căci întâlnirile au fost restrânse, în locuri izolate, fără public. Timpul a fost însă folosit și pentru prelucrarea și arhivarea unor date adunate pe parcursul celor aproape 20 de ani de existență a grupului NOIMA, un atelier colectiv de pictură înființat de tineri artiști care au studiat pictura cu maestrul Constantin Flondor. Grupul s-a arîtat deschis adesea și altor medii de exprimare – video, fotografie, instalație sau performance. Debutul grupului a fost legat de o revenire a picturii de „plein air” dar multe dintre acțiunile grupării din ultimii ani se sprijină pe experiența observării realității înconjurătoare, ceea ce, în contextul realității pandemice, a devenit un atuu neașteptat.

Expoziția va avea vernisajul în data de 10 februarie, ora 18:30, în prezența artistului Cosmin Frunteș, și va fi deschisă până în 22 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.