RĂZBOI ÎN UCRAINA Kievul, sub asediul rușilor UPDATE 16 O coloană de...

RĂZBOI ÎN UCRAINA Kievul, sub asediul rușilor UPDATE 16 O coloană de 5 km de vehicule militare ruseşti este în drum spre Kiev

1
DISTRIBUIȚI

În timp ce războiul dintre Ucraina și Rusia ia proporții, statele lumii continuă să adopte sancțiuni împotriva regimului Vladimir Putin pentru a-l determina să înceteze agresiunea. Rămâi pe PRESSALERT.ro pentru a urmări principalele evenimente.

UPDATE 16 Imagini din satelit realizate duminică au arătat o mare desfăşurare de forţe terestre ruseşti, inclusiv tancuri, care se deplasează în direcţia capitalei ucrainene Kiev.

Imaginile publicate de Maxar Technologies au arătat o desfăşurare compusă din sute de vehicule militare şi care se întinde pe o colonaă de peste 5 km, a precizat Maxar.

Transportul era situat la nord-est de oraşul ucrainean Ivankiv şi conţinea combustibil, logistică şi vehicule blindate, inclusiv tancuri, vehicule de luptă de infanterie şi artilerie autopropulsată, a precizat compania privată americană.

Imaginile din satelit au arătat, de asemenea, pagubele provocate de recentele lovituri aeriene asupra aeroportului Antonov din Hostomel, precum şi lupte grele în interiorul şi în apropierea aeroportului.

Maxar a urmărit acumularea forţelor ruseşti timp de săptămâni.

UPDATE 15 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, descrie capitala Ucrainei ca fiind „încercuită” și spune că o evacuare a civililor nu va fi posibilă.

Vitali Klitschko, primarul Kievului și fost campion mondial de box la categoria grea, a descris capitala Ucrainei ca fiind „încercuită” și a declarat că o evacuare a civililor nu va fi posibilă „deoarece toate căile sunt blocate”.

„Ne aflăm la granița unei catastrofe umanitare”, a declarat el duminică pentru Associated Press, în timp ce în oraș continua starea de asediu care, potrivit lui, permitea autorităților să vâneze „sabotori” pe străzi.

„În acest moment, avem electricitate, avem apă și încălzire în casele noastre. Dar infrastructura pentru a livra alimente și medicamente este distrusă”, a spus primarul, citat de The Guardian.

„De aceea, mesajul pentru toată lumea este: Susțineți Ucraina împreună … Suntem puternici”, a spus Vitali Klitschko: „fiecare ucrainean este mândru că este independent, mândru că este ucrainean și suntem mândri că avem propria noastră țară”.

UPDATE 14 Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat, duminică, faptul că întreaga Uniune Europeană închide spațiul aerian către Rusia.

„Propunem o interdicție pentru toate aeronavele deținute de ruși, înregistrate și controlate de ruși. Aceste aeronave nu vor mai putea ateriza, decola sau survola teritoriul Uniunii Europene. Acest lucru se va aplica oricărui avion”, a declarat von der Leyen, conform CNN.

„Spațiul nostru aerian va fi închis pentru orice avion rusesc. Și asta include și avioanele private ale oligarhilor”, a mai spus ea.

Multe țări europene și-au închis deja spațiul aerian pentru companiile aeriene și avioanele rusești începând de duminică, inclusiv Germania, Franța și Italia.

UPDATE 13 Peste 4.000 de persoane au fost reținute în Rusia până în prezent, în timp ce protestele anti-război intră în a patra zi, potrivit unui grup de monitorizare independent.

Autoritățile ruse au reținut în total 4.124 de persoane pentru participarea la proteste antirăzboi neautorizate în întreaga țară, de când Kremlinul a ordonat invazia Ucrainei, a declarat duminică site-ul independent de monitorizare OVD-Info, citat de CNN.

Doar duminică, până la 17:50, ora Moscovei (16:50, ora României), 1.002 persoane fuseseră reținute pentru proteste în 44 de orașe din întreaga țară, a mai informat OVD-Info. Numai în Moscova au fost reținute 484 de persoane.

Conform legislației ruse, demonstrațiile de amploare necesită solicitarea de autorizaţii, iar cererile trebuie depuse cu cel mult 15, dar nu mai puțin de 10 zile înainte de eveniment.

Amenzi mari – și în unele cazuri chiar închisoare – pot fi aplicate celor care protestează fără permisiune.

Persoanele fizice au voie să organizeze „pichetări simple”, care sunt proteste individuale, dar nu este neobișnuit ca oamenii să fie reținuți și pentru acestea.

Joi, Comitetul de Investigații al Rusiei a avertizat că participarea la orice protest împotriva războiului este ilegală. De asemenea, a declarat că infracțiunile ar putea fi înscrise în cazierul judiciar al participanților, ceea ce ar „lăsa un semn asupra viitorului persoanei”.

Sute de persoane care manifestau împotriva agresiunii ruse din Ucraina au fost arestate și în Belarus, stat aliat Kremlinului.

Sursa foto: nexta.tv

UPDATE 12 Decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a plasa în alertă capabilităţile de disuasiune nucleară se înscrie într-o schemă de generare a unor ameninţări care nu există, a reacţionat, astăzi, Preşedinţia SUA.

„Acesta este un model pe care l-am observat la Vladimir Putin în cursul acestui conflict, prin care sunt fabricate ameninţări care nu există în scopul justificării unei noi agresiuni. Comunitatea mondială şi poporul american trebuie să privească această situaţie prin această prismă”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, citată de ABC News.

„Am observat acest lucru la Putin în mod repetat. Iar Rusia nu a fost niciodată în vreun pericol din partea NATO sau din partea Ucrainei. Acesta este un model comportamental al preşedintelui Putin”, a subliniat Jen Psaki.

UPDATE 11 Ucraina a confirmat astăzi că va trimite o delegaţie pentru a negocia cu Rusia la frontiera ucraineano-belarusă, într-o regiune situată în apropierea râului Pripiat, în apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl, după o mediere realizată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, transmit agenţiile internaţionale de presă, care citează preşedinţia de la Kiev.

Potrivit Reuters, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că delegaţiile rusă şi ucraineană se vor întâlni fără niciun fel de condiţii prealabile.

„Am căzut de acord ca delegaţia ucraineană să se reunească cu cea rusă, fără condiţii prealabile, la frontiera dintre Ucraina şi Belarus, în apropierea râului Pripiat”, a informat canalul oficial de Telegram al preşedintelui Zelenski, citat de EFE.

Anterior, şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a declarat că membrii delegaţiei sale se deplasează de la Minsk la Gomel şi că acelaşi lucru l-ar face şi o delegaţie ucraineană de la Kiev.

UPDATE 10 Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat comandamentului de descurajare nucleară să intre în alertă maximă, în condiţiile tensiunilor crescute cu Vestul după ce a invadat Ucraina.

Preşedintele Rusiei, Vladiimir Putin, pune în alertă forţele nucleare ale Rusiei din cauza tensiunilor majore cu lumea occidentală în privinţa atacului militar din Ucraina, scrie The Washington Post.

Putin a ordonat comandamentului militar să pună forţele de descurajare nucleară în stare de alertă maximă după declaraţiile agresive ale ţărilor NATO.

„Ţările occidentale nu doar că adoptă acţiuni inamicale împotriva ţării noastre pe plan economic, mă refer la acele sancţiuni pe care le ştie toată lumea, dar, în plus, oficialii de rang înalt din principalele state NATO fac şi declaraţii agresive împotriva ţării noastre. În acest context, îi ordon ministrului Apărării şi şefului Statului Major militar să transpună forţele de disuasiune nucleară în modul special de luptă”, a afirmat Vladimir Putin, citat de agenţiile RIA Novosti şi Sputnik.

UPDATE 9 Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat duminică Ucraina că nu „profită de oportunitatea” de a lua parte la tratative în Belarus, într-o convorbire la telefon cu premierul israelian Naftali Bennett, potrivit unui comunicat al Kremlinului citat de AFP.

„Delegaţia rusă se află în oraşul belarus Gomel şi este gata să negocieze cu reprezentanţi ai Kievului; aceştia din urmă, dând dovadă de incoerenţă, nu au profitat de această oportunitate până acum”, a spus Putin.

Potrivit comunicatului, premierul israelian a „propus o mediere israeliană pentru suspendarea ostilităţilor”.

Duminică dimineaţă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat participarea Ucrainei la negocieri pe teritoriul Belarusului, stat pe care l-a acuzat că este complice al Rusiei în agresiunea acesteia împotriva ţării sale. Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a admis astăzi că de pe teritoriul țării sale au fost lansate rachete către Ucraina, însă a negat că soldați bieloruși ar participa la ostilitățile din țara vecină.

Potrivit unui comunicat al biroului premierului israelian preluat de agenţia TPS, cei Naftali Bennett și Vladimir Putin au abordat în timpul convorbirii situaţia dintre Rusia şi Ucraina.

Israelul a încercat să rămână neutru în criza dintre Occident şi Rusia, fiind una din puţinele state occidentale care nu au condamnat fără echivoc Rusia pentru acţiunile din Ucraina. Având legături cu Moscova şi Kievul şi o importantă comunitate evreiască în cele două ţări, Israelul nu vrea să fie perceput ca susţinător al uneia din tabere, a mai consemnat TPS.

UPDATE 8 Agenția ONU pentru refugiați a declarat că numărul refugiaților care fug din Ucraina a ajuns la 368.000, relatează Reuters, după ce a avertizat că acesta ar putea crește până la 4 milioane de persoane.

Oamenii au fugit în Polonia, Ungaria, Moldova, Slovacia și România.

Între timp, polițiștii de frontieră polonezi spun că 156.000 de persoane au trecut din Ucraina în ultimele zile, relatează AFP.

„De la începutul ostilităților din Ucraina, la 24 februarie, ofițerii de frontieră au procesat un total de 187.800 de persoane la toate punctele de trecere cu Ucraina”, au transmis pe Twitter polițiștii de frontieră polonezi.


„Numai ieri, a fost procesat un număr record de persoane… inclusiv 77.300 din Ucraina”.

În România au ajuns până acum, conform guvernului, peste 25.000 de refugiați din Ucraina.

UPDATE 7 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică trupele rusești că au luat drept țintă civili, inclusiv copii, și a cerut o anchetă internațională asupra conflictului, scrie CNN.

„Ceea ce fac în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odesa și în alte orașe și localități merită un tribunal internațional. Noi le documentăm crimele. Și ar fi fost mult mai multe astfel de crime dacă nu ar fi fost apărătorii noștri curajoși”, a declarat Zelensky într-un discurs video postat pe pagina sa de Facebook.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Acțiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei prezintă semne de genocid. Am vorbit despre acest lucru cu secretarul general al ONU”, a spus el, susținând că Rusiei ar trebui să i se retragă dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU.

Zelensky a declarat că nu există „niciun loc din Ucraina pe care trupele rusești să îl considere o țintă inacceptabilă”.

În capitala Kiev, locuitorii s-au trezit duminică pentru a găsi orașul sub control ucrainean, în ciuda a două explozii masive la aproximativ 30 de kilometri sud de oraș, care au luminat cerul în timpul nopții.

Luptele au izbucnit pe străzile din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, după ce forțele rusești au intrat în oraș

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că a vizat doar infrastructura militară, precizând într-o declarație: „Forțele armate ale Federației Ruse nu lovesc orașe și localități, iau toate măsurile pentru a salva viețile civililor”.

Dar Zelensky a declarat duminică: „Au mințit când au spus că nu vor viza populația civilă. Încă din primele ore ale invaziei, trupele rusești au lovit infrastructura civilă”.

„Ei luptă împotriva a tot și a tuturor”, a spus Zelenski. „Ei [lovesc] grădinițe, clădiri rezidențiale și chiar ambulanțe. Ei folosesc artileria și rachetele împotriva unor întregi blocuri rezidențiale unde nu a existat niciodată nicio infrastructură militară. Multe orașe și localități ucrainene supraviețuiesc în condiții comparabile cu cele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a completat președintele Ucrainei.

UPDATE 6 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a mulțumit forțelor speciale ale țării, evidențiindu-i pe cei care „își îndeplinesc cu eroism datoria militară” în Ucraina.

Într-o cuvântare televizată, care a fost publicată și pe site-ul Kremlinului, Putin a salutat „serviciul lor impecabil în numele poporului rus și al marii noastre patrii”.

Putin a spus că soldații au fost însărcinați să ofere asistență „republicilor populare din Donbas” – referindu-se la cele două zone controlate de rebeli din estul Ucrainei pe care Rusia le-a recunoscut ca state independente înainte de invazie.

„Vreau să mulțumesc comandamentului, personalului forțelor pentru operațiuni speciale, veteranilor unităților de forțe speciale pentru loialitatea lor față de jurământ, pentru serviciul lor impecabil în numele poporului Rusiei și al marii noastre patrii”, a spus el.

El a încheiat mesajul spunând: „Vă doresc mult noroc, succes și toate cele bune pentru voi și pentru cei dragi vouă”.

Discursul a fost rostit pentru a marca ziua forțelor speciale ale Rusiei, care are loc la 27 februarie începând din 2015.

UPDATE 5  Cel puțin 64 de civili au fost uciși, iar peste 160.000 sunt pe drumuri după ce trupele rusești au intrat în Ucraina în această săptămână, a anunțat o agenție de ajutorare a Națiunilor Unite, citată de Reuters.

Începând cu ora 17:00 din 26 februarie, biroul ONU pentru drepturile omului OHCHR raportează cel puțin 240 de victime civile, inclusiv cel puțin 64 de morți, a declarat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) într-un raport de situație,

Instituția a adăugat că este probabil ca cifrele reale să fie „considerabil mai mari”.

Deteriorarea infrastructurii civile a lăsat sute de mii de persoane fără electricitate sau apă. Sute de case au fost avariate sau distruse, în timp ce podurile și drumurile afectate de bombardamente au lăsat unele comunități izolate de piețe, a precizat OCHA.

Agenția ONU pentru refugiați care a declarat că peste 160.000 de persoane au fost strămutate în interiorul țării și peste 116.000 au fost forțate să fugă în țările vecine.

„Agențiile ONU și partenerii umanitari au fost nevoiți să își suspende operațiunile din cauza deteriorării situației de securitate”, a declarat OCHA.

UPDATE 4 Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că o delegație rusă a sosit în Belarus pentru discuții cu ucrainenii.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că din delegația rusă fac parte reprezentanți ai ministerelor de externe și de apărare, precum și cei ai administrației prezidențiale.

Rusia este acum pregătită să „înceapă discuțiile”, a declarat purtătorul de cuvânt, iar Moscova îi așteaptă acum pe ucraineni, potrivit presei de stat ruse.

UPDATE 3 Franța va trimite provizii de combustibil în Ucraina, împreună cu echipamente defensive, pentru a sprijini rezistența țării la invazia rusă, a anunțat Palatul Élysée într-o declarație, după o reuniune parțială a consiliului național de apărare, relatează CNN.

Declarația nu a oferit mai multe detalii despre echipamentele defensive, dar o sursă de la Élysée a declarat jurnaliștilor sâmbătă mai devreme că acestea ar putea include arme antitanc.

Consiliul național de apărare a convenit, de asemenea, să înghețe activele financiare ale rușilor vizați de sancțiuni și a anunțat măsuri de „combatere a propagandei din partea agenților de influență și a mass-mediei rusești pe teritoriul european”, se arată în declarație.

Nu au fost oferite detalii cu privire la aceste măsuri.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat o „întărire a sancțiunilor economice și financiare”, în conformitate cu Uniunea Europeană și SUA, potrivit comunicatului.

UPDATE 2 Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că alternativa la sancţiunile împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar fi un al treilea război mondial.

„Există două opţiuni: Începe Al Treilea Război Mondial, adică fizic să intri în război cu Rusia, sau te asiguri că ţara care acţionează împotriva dreptului internaţional ajunge să plătească un preţ pentru ceea ce a făcut”, a spus Biden pentru youtuberul Brian Tyler Cohen, potrivit News.ro.

Preşedintele rus Vladimir Putin, atacând Ucraina, „obţine exact efectul opus a ceea ce şi-a dorit. Scopul meu de la început a fost să ţin NATO şi UE unite. Pentru că Putin a crezut că poate diviza NATO creând un decalaj util pentru el. Şi asta nu s-a întâmplat”.

Biden a mai prezis că Rusia va plăti un preţ mare atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung pentru invadarea Ucrainei, adăugând că războiul aduce Europa şi NATO mai aproape.

UPDATE 1 Comisia Europeană a anunţat, sâmbătă seară, că, în coordonare cu Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, va propune excluderea unui anumit număr de bănci ruse din sistemul de tranzacţii interbancare SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

„În coordonare cu Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, voi propune noi măsuri ale liderilor Uniunii Europene în sensul consolidării reacţiei noastre faţă de invazia Rusiei în Ucraina şi în scopul perturbării abilităţilor lui Vladimir Putin de finanţare a aparatului de război”, a declarat, prin Twitter, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

„În primul rând, ne vom angaja să procedăm astfel încât un anumit număr de bănci ruse să fie excluse din sistemul Swift. Această măsură le va împiedica să desfăşoare operaţiuni internaţionale şi va bloca eficient exporturile şi importurile ruse. În al doilea rând, vom paraliza activele Băncii Centrale ruse, iar tranzacţiile vor fi blocate”, a subliniat Ursula von der Leyen, conform cotidianului Le Monde. Sancţiunile vor trebui aprobate în Parlamentul European şi în Consiliul Uniunii Europeene, unde ar putea apărea dificultăţi.

Pentru a treia zi, trupele ruse au atacat Kievul în încercarea de a captura capitala Ucrainei. Pe tot parcursul nopții, au fost raportate numeroase explozii în diverse puncte ale orașului și schimburi de focuri.

Două explozii majore s-au produs, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, la o bază aeriană situată la sud de oraşul Kiev, iar autorităţile ucrainene cred că armata rusă a atacat cu rachete balistice sau de croazieră.

Exploziile s-au produs în localitatea Vasilkov, situată la circa 30 de kilometri sud de Kiev. În această zonă există un aeroport militar şi depozite de carburant, informează CNN.

Anton Gherascenko, un oficial din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, a declarat, potrivit agenţiei Ukrinform, că armata rusă probabil a atacat cu rachete de croazieră sau balistice Baza aeriană de la Vasilkov.

Surse locale citate de cotidianul The Kyiv Post au confirmat că armata rusă a atacat rezervoarele de carburant din Vasilkov. „Este o catastrofă ecologică”, a comentat cotidianul The Kyiv Post, prezentând, prin Twitter, imagini ale incendiului de amploare de la depozitele de carburant.

La periferia Kievului continuă confruntările militare între trupele ruse şi serviciile de securitate ucrainene. „Noaptea va fi din nou dificilă. Militarii ruşi încearcă din nou să pătrundă în Kiev”, a declarat primarul Vitaly Klitschko, citat de cotidianul Le Monde.

Rusia a anunţat sâmbătă seară că va intensifica operaţiunile militare în numeroase zone din Ucraina, în principal la periferia Kievului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.