RĂZBOI ÎN UCRAINA Bătălia pentru Kiev continuă UPDATE 12 UE va facilita...

RĂZBOI ÎN UCRAINA Bătălia pentru Kiev continuă UPDATE 12 UE va facilita transferul de echipamente militare spre Ucraina

0
DISTRIBUIȚI

Atacul Rusiei asupra Ucrainei continuă chiar dacă există declarații oficiale că ar putea exista negocieri pentru un armistițiu. Urmărește principalele evoluții pe această temă pe PRESSALERT.ro.

UPDATE 12 Uniunea Europeană va facilita transferul de echipamente militare spre Ucraina, a anunţat, sâmbătă seară, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în contextul în care Bruxellesul analizează modalităţi de a acorda asistenţă de urgenţă destinată armatei ucrainene.

„Structurile de apărare ale Uniunii Europene în acţiune pentru susţinerea Ucrainei. Vom facilita furnizarea de asistenţă militară din Uniunea Europeană spre Ucraina. Ucraina democratică va prevala”, a afirmat Charles Michel, prin Twitter.

La rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afacri Externe şi Politici de Securitate, a confirmat convocarea unei reuniuni a miniştrilor de Externe, duminică seară, prin videoconferinţă. „Convoc o reuniune în format online a miniştrilor de Externe din ţările UE, pentru mâine la ora 18:00 (19:00, ora României), pentru a adopta măsuri suplimentare de susţinere a Ucrainei, pentru contracararea agresiunii Rusiei. Voi propune un set de măsuri de asistenţă de urgenţă destinată forţelor armate ucrainene, pentru a le susţine în lupta lor eroică”, a anunţat Josep Borrell Fontelles, prin Twitter.

Anterior, surse diplomatice de la Bruxelles afirmaseră că miniştrii de Externe ai ţărilor Uniunii Europene se vor reuni duminică, prin videoconferinţă, pentru a discuta despre suplimentarea asistenţei financiare destinate Ucrainei şi despre posibilităţi de a impune noi sancţiuni financiare împotriva Rusiei.

UPDATE 11 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că salută propunerile Turciei și Azerbaidjanului de a purta discuții de pace cu Rusia.

De asemenea, el a subliniat că discuția sa cu premierul Italiei, Mario Draghi, a fost esențială pentru acordurile privind un sprijin internațional mai mare pentru Ucraina.

„Vom lupta atât timp cât va fi nevoie pentru a elibera țara”, a declarat Zelenski într-un scurt mesaj video.

El a adăugat că țara sa duce în prezent lipsă de produse petroliere.

UPDATE 10 Trupele ruseşti se apropie de centrala nucleară de la Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei, a declarat sâmbătă Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, transmite Reuters. Acesta mai susţinut că trupele ruse şi-ar fi îndreptat rachetele către acel sit.

Trupele ruse au capturat încă de la începutul ofensivei asupra Ucrainei, începută joi, fosta centrală nucleară de la Cernobâl, la circa 100 de kilometri nord de capitala Kiev.

De asemenea, sâmbătă seara au fost auzite focuri de armă în cartierele Solomenka și Troyeshchyna din Kiev.

UPDATE 9 Pentru a respinge un aşteptat atac rusesc de amploare asupra capitalei ucrainene Kiev, autorităţile spun că au distribuit numeroase arme locuitorilor, informează DPA.

În total, au fost distribuite 25.000 de arme automate şi 10 milioane de cartuşe, a declarat ministrul de interne Denis Monastîrski într-o înregistrare video difuzată sâmbătă. De asemenea, au fost distribuite arme antitanc, a mai spus el.

„Kievul se va apăra”, a spus Monastîrski. El s-a declarat mândru când a văzut oameni care îşi apără oraşele, satele, străzile şi casele. „Ei se organizează, nu există jafuri sau furturi”.

Altfel, autoritățile au confirmat că două persoane au pierit în blocul lovit dimineață de o rachetă în Kiev, anunță Sky News.

Inițial, s-a crezut că nimeni nu a fost ucis în explozie, dar o actualizare din partea Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență (SES) din Ucraina confirmă două victime. Alte șase persoane au fost grav rănite în urma atacului. SES a declarat anterior că 80 de rezidenți au fost evacuați după ce racheta a lovit cinci etaje ale clădirii de apartamente. „Apartamentele dintre etajele 16 și 20 ale clădirii au fost avariate, iar șase apartamente au fost complet distruse”, a declarat purtătoarea de cuvânt Svetlana Vodolaga.

UPDATE 8 Primarul Kievului, fostul campion la categoria grea Vitali Klitschko, impune de sâmbătă seara o nouă stare de asediu în oraș. Aceasta va fi în vigoare de sâmbătă de la ora 17:00 până duminică la 8 dimineața. Edilul a transmis că noile măsuri au fost impuse „pentru apărarea mai eficientă a capitalei și securitatea locuitorilor acesteia”.

„Toți civilii aflați pe stradă în timpul stării de asediu vor fi considerați membri ai grupurilor de sabotaj și recunoaștere ale inamicului. Vă rugăm să tratați situația cu înțelegere și să nu ieșiți afară”, au transmis autoritățile.

O interdicție similară va fi în vigoare și în zona Harkov, însă între orele 18:00 și 6:00.

În orașul Sumy, în nord-estul Ucrainei, autoritățile au raportat prezența lunetiștilor, populația fiind sfătuită să rămână în case.

UPDATE 7 Bombardamente în Okhtyrka și Harkov, orașe aflate în apropierea graniței cu Rusia. În Slovacia a fost decretată stare de urgență în urma influxului masiv de refugiați ucraineni. În Polonia au intrat în ultimele zile peste 100.000 de refugiați.

UPDATE 6 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a refuzat oferta de evacuare din Kiev din partea Statelor Unite, a anunțat sâmbătă pe Twitter ambasada Ucrainei în Marea Britanie, spunând: „Lupta este aici. Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”.

„Ucrainenii sunt mândri de președintele lor”, adaugă tweet-ul, citat de CNN.

Într-o înregistrare video postată sâmbătă dimineață pe Twitter, Volodimir Zelenski a declarat: „Nu depunem armele”.

Volodimir Zelenski rămâne o „țintă principală pentru agresiunea rusă”, declara joi seara purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Acesta a reluat cuvintele președintelui ucrainean, potrivit cărora serviciile sale de informații au spus că a devenit o țintă cheie.

Zelenski spunea joi că „potrivit informațiilor noastre, inamicul m-a marcat ca țintă nr.1, iar familia mea – ca țintă nr.


2. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic prin distrugerea șefului statului”.

Statele Unite s-au oferit să ajute la evacuarea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, din Kiev pentru a scăpa de amenințările la adresa vieții sale, dar acesta a refuzat până acum să plece, a scris The Guardian, citând Washington Post. Zelenski s-a angajat să rămână în Ucraina, conștient că este „inamicul nr. 1″ al Rusiei, iar familia sa „inamicul nr 2.

Citând oficiali americani și ucraineni, Washington Post a relatat că agențiile de informații americane, inclusiv directorul CIA în timpul unei vizite în Ucraina în ianuarie, l-au avertizat pe Zelenski de amenințarea la adresa siguranței sale timp de mai multe săptămâni. Informațiile de la acea vreme sugerau că echipele de asasini ruși s-ar fi aflat deja în Kiev.

UPDATE 5 Forţele armate ucrainene au anunţat că au cauzat pierderi semnificative trupelor ruse de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, informează sâmbătă dpa. Circa 3.500 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi şi alţi 200 capturaţi, a anunţat sâmbătă dimineaţa Ministerul Apărării al Ucrainei. De asemenea, 14 avioane militare, 8 elicoptere, 102 tancuri şi mai mult de 530 de alte vehicule militare au fost distruse. Cifrele prezentate de ambele părţi aflate în conflict nu pot fi însă verificate din surse independente, subliniază agenția dpa.

O coloană de circa o sută de blindate ruseşti avansează în direcţia Kievului din regiunea Vişgorod, situată la nord de capitala Ucrainei, au informat sâmbătă mass-media locale, citate de EFE. Potrivit agenţiei ucrainene UNIAN, blindatele sunt identificate cu o literă albă „V”, în timp ce conducătorii vehiculelor poartă ca semn distinctiv o bandă adezivă albă la manşete. Momentan, coloana se află în satul Kozarovici, pe malul Niprului, de unde au opţiunea fie să se întoarcă în direcţia nord, fie să se îndrepte către capitală, pe podul de pe râul Irpen.

Anterior, trupele ruse au lansat o ofensivă prin partea de vest a oraşului şi au bombardat o garnizoană militară. Incursiunea inamicului a fost respinsă, potrivit Armatei terestre ucrainene, care a dat asigurări că a eliminat o coloană motorizată duşmană. Coloana rusă, din care făceau parte tancuri, camioane şi alte vehicule militare, ar fi încercat să avanseze în zona metroului Beresteiskaia, pe Bulevardul Victoriei.

Potrivit autorităţilor locale, forţe aerotransportate ruse au aterizat pe un aerodrom din localitatea Vasilkov, aflată la mai puţin de 40 de kilometri de Kiev.

Trupele ruse încearcă să încercuiască capitala şi să o izoleze de restul ţării, iar în acest scop au preluat controlul asupra unui aerodrom în direcţia frontierei belaruse şi au blocat un important oraş la nord, Cernigov.

UPDATE 4 O rachetă rusească a lovit, sâmbătă dimineață, un bloc turn din centrul Kievului. O înregistrare video distribuită de serviciul de presă al lui Volodimir Zelenski arată cum racheta explodează într-un apartament. Clădirea era în flăcări sâmbătă dimineața, iar pagubele majore. O bucată mare din clădire a fost smulsă, mai multe locuințe fiind distruse. Numărul victimelor nu este cunoscut. Pompierii scot persoanele rănite, în imagini apărând cum transportă o femeie peste o mare de moloz.

Ministrul Afacerilor Extene al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a scris pe Twitter: „Kiev, orașul nostru splendid și pașnic, a supraviețuit încă o noapte sub atacurile forțelor rusești. O rachetă a lovit un apartament rezidențial din Kiev. Cer lumii: izolarea completă a Rusiei, expulzarea ambasadorilor, embargoul petrolului, ruinarea economiei acesteia. Opriți criminalii de război ruși!”.

UPDATE 3 Președintele Vladimir Zelensky a publicat un nou video filmat pe străzile din Ucraina, în această dimineață, în care spune că nu vor ceda și că este acolo.  ”Nu vom depune armele”, a transmis Zelensky.

Presa ucraineană a transmis că cetățenilor să ignore un fake news care susținea că Zelensky ar transmite să se predea de pe un cont fals cu numele acestuia.

UPDATE 2  Statele Unite s-au oferit să ajute la evacuarea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, din Kiev pentru a scăpa de amenințările la adresa vieții sale, dar acesta a refuzat până acum să plece, scrie The Guardian, citând Washington Post. Zelenski s-a angajat să rămână în Ucraina, conștient că este „inamicul nr. 1″ al Rusiei, iar familia sa „inamicul nr 2.

Citând oficiali americani și ucraineni, Washington Post a relatat că agențiile de informații americane, inclusiv directorul CIA în timpul unei vizite în Ucraina în ianuarie, l-au avertizat pe Zelenski de amenințarea la adresa siguranței sale timp de mai multe săptămâni.

Informațiile de la acea vreme sugerau că echipele de asasini ruși s-ar fi aflat deja în Kiev.

„L-am avertizat nu numai de amenințarea invaziei rusești, care acum este o realitate, ci și de amenințarea la adresa sa personală”, a declarat Adam B. Schiff (D-Calif), președintele Comitetului pentru Informații din Camera Reprezentanților: „suntem pregătiți să îl ajutăm în orice fel”.

UPDATE 1  Lupte intense între armata ucraineană şi trupele ruse au loc în acest moment la periferia estică a oraşului Kiev, anunţă Comisia pentru Comunicaţii Speciale a Ucrainei, conform CNN.

Trupele ruse încearcă să ajungă la Centrala electrică CHP-6, situată în districtul Troieschyna din Kiev, probabil pentru a opri alimentarea cu electricitate a oraşului.

În capitala Ucrainei au fost auzite o serie de explozii şi tiruri de mitralieră în ultimele două ore. Trupele ruse încearcă să pătrundă în capitala Ucrainei dinspre est şi nord. Armata ucraineană susține că a doborât două avioane de transport, un elicopter și a respins un atac rus pe unul dintre bulevardele Kievului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, într-un mesaj transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă, după miezul nopții, că este cea mai grea noapte pentru că rușii vor lansa un atac decisiv ca să ocupe Kievul.

„În această noapte vor lansa un atac. Inamicii își vor folosi toată puterea, pe toate fronturile, pentru a ne distruge apărarea. În această noapte trebuie să rezistăm. Soarta Ucrainei este decisă acum”, a declarat Zelenski.

Pe rețelele sociale au apărut înregistrări video în care se aud schimburi violente de focuri în Kiev. În acest timp, a apărut o fotografie cu un bebeluș care a fost adus pe lume în tunelurile de la metroul din Kiev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.