Maia Sandu va depune solicitare oficială pentru aderarea Republicii Moldova la UE

Maia Sandu va depune solicitare oficială pentru aderarea Republicii Moldova la UE

0
DISTRIBUIȚI

Preşedintele Maia Sandu a anunţat, joi după-amiază, că în următoarele zile va depune o solicitare formală pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, liderul de la Chişinău evidenţiind necesitatea obţinerii unor perspective europene clare pentru ţara sa.

„Dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt. Trebuie să acționăm imediat atunci când ne-o cer circumstanțele și vedem clar oportunitatea când putem asigura generațiilor viitoare un trai mai sigur, mai bun. Realizarea acestui obiectiv este datoria noastră față de cetățeni. Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este adresată domnului Emmanel Macron, președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția UE”, a declarat Maia Sandu, conform site-ului Unimedia.info.

„Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles.


Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv”, a precizat Maia Sandu. Franţa exercită în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

În contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat, luni seară, documentul prin care solicită oficial admiterea ţării sale în Uniunea Europeană. Însă liderii de la Bruxelles i-au semnalat că procedurile de aderare nu se vor finaliza în scurt timp. Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a reamintit că, potrivit procedurilor, o decizie privind eventuala admitere a Ucrainei în Uniunea Europeană necesită unanimitate la nivelul celor 27 de state membre, precizând însă că sunt „diverse opinii şi sensibilităţi”. Însă liderii europeni intenţionează să ofere Ucrainei statutul oficial de stat candidat pentru admiterea în UE.

La rândul său, Georgia a anunţat că va depune o cerere formală pentru aderarea la Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.