Eliana Zah, singura româncă implicată în proiectul Elektronizza, care a susținut un...

Eliana Zah, singura româncă implicată în proiectul Elektronizza, care a susținut un concert inedit în Franța

0
DISTRIBUIȚI

La începutul acestei luni, Eliana Zah a fost invitată să susțină un concert alături de o orchestră inedită, în incinta conservatorului din Nisa (Franța), în cadrul proiectului Elektronizza, artista născută în 1 august 1992, în Timișoara, fiind singura româncă implicată în acest eveniment.

„Proiectul «Elektronizza» a fost un adevărat respiro pentru mine că muzician și o experiență fantastică în explorarea universului sunetelor. Mă bucur foarte mult că am avut șansa acestei colaborări, fiind de altfel singură româncă implicată în acest proiect. Până să abordez muzicologia am studiat pianul și cred că este ceva grozav să poți avea șansă de a cânta alături de o orchestra că membru al acesteia, nu doar ca solist. Implicarea în acest concert cu o orchestră formată numai din instrumente muzicale digitale a fost o experiență unică pentru mine. Evenimentul în sine a fost o premieră cel puțin europeană; la nivel global mai există și alte grupuri mai mici de muzicieni care își desfășoară activitatea într-o formulă similară sau hibridă (intrumente acustice și electronice). În jur de 400 de persoane au fost prezente la concertul care a avut loc la începutul lunii mai la Conservatorul din Nisa. Au fost implicați în jur de 40 de instrumentiști într-un ansamblu ce a inclus instrumente cu coarde, instrumente de suflat, diferite claviaturi digitale, un sintetizator modular, continuumini, theremin, toate electronice; prin urmare, o orchestră digitală în adevăratul sens al cuvântului.


Așadar m-am avântat cu mult entuziasm, profesionalism dar și cu o doză de nebunie având în vedere mobilizarea și repetițiile desfășurate într-un timp relativ scurt, dar de altfel acest lucru face parte din farmecul vieții de muzician. Iar rezultatul a fost o experiență hipnotică aducând astfel o nouă versiune de interpretare a piesei «În C» compusă de minimalistul Terry Riley, sub conducerea lui Gael Navard, profesor de muzică electro-acustică la Conservatorul din Nisa și liderul acestui proiect. Îi sunt recunoscătoare lui Gael Navard pentru colaborarea propusă și sper ca această realizare să deschidă drumul către viitor pentru noi abordări fascinante în universul muzicii”, ne-a declarat Eliana Zah.

Artista este absolventă a studiilor de licență și master în cadrul Universității Naționale de Muzică din București – secția Muzicologie. Dedicată profilului pedagogic, este profesor de pian, voce si teorie muzicală având o experiență de zece ani în acest domeniu. Având la bază studiul pianului, colaborează pe latura de acompaniament cu diverși interpreți și participă la recitaluri, festivaluri și workshop-uri atât în țară cât și în străinătate. Portofoliul ei cuprinde numeroase premii la concursuri naționale si internaționale obținute de către cursanți, colaborări cu diferiți artiști si proiecte culturale, cronici, interviuri si recenzii cu tematică muzicală.

Eliana Zah are și o rubrică muzicală la West City Radio, „Bagaj de cunoștințe muzicale“, care își propune să susțină educația muzicală în rândul ascultătorilor și este ambassador al festivalului Electric Castle.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.