Război în Ucraina, ziua 111. Toate podurile spre Severodonetsk, distruse UPDATE 2...

Război în Ucraina, ziua 111. Toate podurile spre Severodonetsk, distruse UPDATE 2 Ultimatum pentru ucrainenii adăpostiți în uzina chimică Azot din Severodonețk. Rusia se oferă să evacueze civilii

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 2 Rusia somează trupele ucrainene aflate în uzina chimică Azot din Severodonețk să depună armele până miercuri la ora 08:00, ora Moscovei, după ce a anunțat mai devreme că le va oferi luptătorilor „șansa de a se preda”, scrie BBC.

Luptătorilor ucraineni li s-a transmis să „oprească rezistența fără sens și să depună armele”, scrie agenția rusă Interfax, citându-l pe șeful Centrului de Management Național al Apărării din Rusia, Mihail Mizintsev.

Conform oficialilor ucraineni, peste 500 de civili s-ar afla (printre care 40 de copii), alături de soldați ucraineni, în fabrica de produse chimice Azot, într-o zonă industrială din Severodonețk unde forțele ucrainene rezistă de câteva săptămâni asalturilor rușilor.

Primarul orașului Severodonetsk spunea marți că, deși situația este „foarte dificilă”, fiind distrus și ultimul pod care asigura accesul și ieșirea din oraș, există comunicare cu orașul, potrivit Reuters.

De asemenea, Armata rusă a susținut că va stabili miercuri un coridor umanitar pentru a evacua civilii blocați în uzina chimică Azot.

„Ghidate de principiile umanității, forțele armate ruse și formațiunile din Republica Populară Luhansk sunt pregătite să organizeze o operațiune umanitară de evacuare a civililor”, a transmis Ministerul rus al Apărării, menționând că civilii evacuați vor fi duși în regiunea separatistă Luhansk.

UPDATE Cel puţin cinci persoane au fost ucise luni în regiunea ucraineană Doneţk (est) controlată de separatiştii proruşi, în ceea ce oficiali ai separatiştilor au declarat că au fost unele dintre cele mai puternice bombardamente ucrainene, relatează marţi Reuters.

Oficiali separatişti şi agenţiile de presă ruse au raportat mai multe lovituri de artilerie ucraineană, inclusiv asupra unei pieţe, soldate cu cinci morţi între care un copil şi 22 de răniţi, precum şi faptul că un obuz a căzut asupra unei maternităţi din oraşul Doneţk, declanşând un incendiu şi determinând personalul să adăpostească pacienţii la subsol.

Liderul separatist din Doneţk, Denis Puşilin, a promis că va mobiliza mai multe forţe ruse pentru a contracara Ucraina.

Nu a existat nicio confirmare independentă a niciunuia dintre atacuri şi Reuters nu a putut stabili dacă au avut loc. Nu a existat nicio reacţie imediată din partea Kievului la aceste informaţii.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că oficialii au văzut rapoartele despre atacul asupra spitalului, pe care l-a condamnat. „Orice atac asupra infrastructurii civile, în special unităţi medicale, este o violare clară a dreptului internaţional”, a spus el, citat de Reuters.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a spus în repetate rânduri că principalul motiv imediat pentru ceea ce el defineşte drept „operaţiune militară specială” în Ucraina este de a proteja vorbitorii de limbă rusă din două regiuni în Donbas împotriva persecuţiei şi atacurilor Ucrainei, aminteşte Reuters.

În mod obişnuit, Ucraina neagă că efectuează atacuri asupra celor două regiuni, autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk, unde separatiştii au obținut controlul asupra a mari suprafeţe de teritoriu în 2014.

Ucraina şi susţinătorii săi occidentali declară că Rusia poartă un război neprovocat împotriva unui stat suveran.

Rusia neagă că vizează situri civile în acţiunea sa militară, deşi incursiunea a provocat mii de victime şi a distrus oraşe întregi ucrainene, mai aminteşte Reuters.

Toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse, anunță guvernatorul local, potrivit Sky News.


Distrugerea podurilor aflate pe drumurile către orașul din estul Ucrainei înseamnă că civilii nu mai pot fi evacuați.

Cu toate acestea, guvernatorul local Serhiy Haidai a declarat că încă se mai poate intra în oraș. Într-un mesaj pe Telegram, el a spus că Rusia nu a obținut controlul total al Severodonetskului și că o „parte” este controlată de ucraineni.

Severodonetsk este important din punct de vedere strategic și este unul dintre ultimele orașe din regiunea estică Luhansk care nu a fost cucerit de ruși.

Şapte corpuri neînsufleţite au fost descoperite luni într-o nouă groapă comună, în apropiere de Bucea, unde au fost găsite cadavre de civili după retragerea armatei ruse din regiunea Kievului la finalul lunii martie, a anunţat poliţia ucraineană, relatează AFP.

„Şapte civili au fost torturaţi de ruşi, apoi executaţi cu laşitate cu un glonţ în cap”, a scris pe Facebook şeful poliţiei din Kiev, Andrii Nebîtov, precizând că „mai multe victime aveau mâinile şi genunchii legaţi”.

„Această groapă comună a fost descoperită astăzi acolo unde au fost staţionaţi militarii ruşi, în apropiere de satul Mîroţke”, situat la 10 km nord-vest de Bucea şi la 35 de km de Kiev pe aceeaşi axă, a adăugat el.

Şeful poliţiei din regiunea Kievul a precizat că „lucrează în prezent la identificarea victimelor”.

După plecarea soldaţilor ruşi din regiunea Kiev şi descoperirea a sute de cadavre de civili ucraineni, Bucea a devenit simbolul crimelor de război imputate Rusiei de către Ucraina.

Moscova a respins în mai multe rânduri acuzaţiile, denunţând „falsificări” orchestrate de Kiev cu sprijinul Occidentului.

La sfârşitul lunii aprilie, au fost găsite cadavrele a trei bărbaţi aparent torturaţi şi ucişi de gloanţe, legaţi la ochi, într-o groapă comună la Mîroţke, conform poliţiei din Kiev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.