Război în Ucraina, ziua 151. UE caută alternative pentru gazele ruseşti, iar...

Război în Ucraina, ziua 151. UE caută alternative pentru gazele ruseşti, iar Rusia alianțe în Africa UPDATE 2 Eforturi de reluare a exporturilor de cereale prin porturi

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 2 Ucraina a continuat duminică eforturile de a relua exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră, dar a avertizat că livrările vor avea de suferit dacă un atac cu rachete rusești asupra orașului Odesa va fi un semn că vor urma altele, potrivit Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski a denunțat atacul de sâmbătă ca fiind o „barbarie”, care a arătat că nu se poate avea încredere în Moscova pentru a pune în aplicare acordul încheiat cu doar o zi înainte prin medierea Turciei și a Națiunilor Unite.

Armata ucraineană, citată de televiziunea publică Suspilne, a declarat că rachetele rusești nu au lovit zona de depozitare a cerealelor din port și nici nu au provocat daune semnificative.

Kievul a declarat că pregătirile pentru reluarea transporturilor de cereale sunt în curs de desfășurare.

„Continuăm pregătirile tehnice pentru lansarea exporturilor de produse agricole din porturile noastre”, a declarat ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, într-o postare pe Facebook.

Rusia a declarat că forțele sale au lovit cu rachetele sale de înaltă precizie o navă de război ucraineană și un depozit de arme din Odesa.

Acordul semnat vineri de Moscova și Kiev a fost salutat ca un progres diplomatic care ar putea contribui la limitarea creșterii prețurilor mondiale la alimente prin restabilirea livrărilor de cereale ucrainene la nivelul de dinainte de război, de 5 milioane de tone pe lună.

UPDATE 1 Forțele ruse au lovit cu rachete de înaltă precizie o navă militară ucraineană în portul Odesa, a declarat duminică Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, informează Reuters.

„Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară a portului Odesa, trimițând o navă militară ucraineană la adresa preferată a regimului de la Kiev, într-o lovitură de precizie”, a postat Zakharova pe Telegram.

Comentariul a venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a lovit portul Odesa la o zi după acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră.

Zelenski declarase că bombardamentul demonstrează că Moscova va găsi întotdeauna o modalitate de a nu pune în aplicare acordul privind cerealele încheiat cu ONU, Turcia şi Ucraina, potrivit Sky News.

„Acest lucru dovedeşte un singur lucru: indiferent de ceea ce spune şi promite Rusia, aceasta va găsi modalităţi de a nu o pune în aplicare”, a spus președintele.

Știrea inițială

Uniunea Europeană caută să obţină livrări suplimentare de gaze din Nigeria, în timp ce blocul comunitar se pregăteşte pentru posibilele reduceri de aprovizionare din partea Rusiei, a declarat sâmbătă Matthew Baldwin, director general adjunct al departamentului de energie al Comisiei Europene.

Baldwin a vorbit în Nigeria, unde a avut întâlniri cu oficiali de la cel mai mare producător de petrol din Africa în această săptămână.

El a fost informat că Nigeria îşi îmbunătăţeşte securitatea în Delta Nigerului şi că intenţionează să redeschidă conducta Trans Niger după luna august, ceea ce ar aduce mai multe exporturi de gaze către Europa.

UE importă 14% din totalul livrărilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din Nigeria şi există potenţialul de a dubla această cifră, a declarat Baldwin pentru Reuters prin telefon.

Producţia de petrol şi gaze naturale din Nigeria este limitată de furtul şi vandalizarea conductelor, ceea ce face ca terminalul producătorului de gaze Nigeria LNG să funcţioneze la o capacitate de 60%.

„Dacă putem ajunge la peste 80%, în acel moment, ar putea exista GNL suplimentar care ar putea fi disponibil pentru încărcături spot care să vină în Europa”, a spus Baldwin.

„Ei, oficialii nigerieni, ne-au spus: Veniţi să vorbim din nou la sfârşitul lunii august, deoarece credem că putem face progrese reale în acest sens”, a adăugat acesta.

Nigeria LNG este deţinută de compania petrolieră de stat NNPC Ltd, Shell, TotalEnergies şi Eni.

Comisia Europeană a anunțat miercuri că statele membre ale UE ar trebui să îşi reducă consumul de gaze cu 15% din august până în martie.


Obiectivul ar fi iniţial voluntar, dar ar deveni obligatoriu în cazul în care Comisia ar declara o situaţie de urgenţă.

Anul trecut, Nigeria a exportat 23 de miliarde de metri cubi de gaze către UE, dar cifra a scăzut de-a lungul anilor. În 2018, blocul comunitar a cumpărat 36 de miliarde de metri cubi de GNL din Nigeria, a precizat Baldwin.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va începe duminică în Egipt un turneu african, încercând să creeze alianţe non-occidentale.

În Egipt, Lavrov se va întâlni cu oficiali care încearcă să aibă relaţii strânse şi cu Rusia, dar şi cu Statele Unite, care, împreună cu alte puteri occidentale, au încercat să izoleze Moscova cu sancţiuni dure după invazia din 24 februarie a Ucrainei, scrie Reuters.

După ce se va întâlni cu membrii Ligii Arabe la Cairo, el se va deplasa în Etiopia şi Uganda, două ţări care au relaţii tensionate cu Occidentul, precum şi în Republica Congo.

Egiptul are legături strategice şi economice semnificative cu Rusia, care a fost o sursă cheie în ultimii ani de grâu, armament şi turişti.

Săptămâna aceasta, corporaţia energetică rusă de stat Rosatom a început construcţia mult amânată a primei centrale nucleare din Egipt, cel mai mare proiect ruso-egiptean de la finalizarea Marelui Baraj Aswan de pe Nil în 1970.

Aceste legături au provocat nelinişte în rândul statelor occidentale.

Relaţia Egiptului cu Statele Unite rămâne centrală şi, în conformitate cu poziţia Occidentului, a refuzat cel puţin un transport rusesc de grâu despre care Ucraina a spus că a fost furat de pe pământurile ocupate.

Dar poziţia occidentală privind războiul a căpătat o influenţă limitată în lumea arabă şi în Africa, unde guvernele sunt receptive la alternativele non-occidentale, a declarat H.A. Hellyer de la Royal United Services Institute, un think tank din Marea Britanie.

Egiptul „identifică faptul că lumea devine mai mult şi nu mai puţin multipolară şi nu vrea să se limiteze la o relaţie care privilegiază Occidentul mai presus de orice”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.