Un public răruț dar cât se poate de avizat i-a aplaudat joi seara la scenă deschisă pe membrii formației Vandercris la sfârșitul concertului pe care aceștia l-au susținut la Casa Del Retro, unde artiștii au interpretat piesele albumului „Amazing Trace”, apărut anul trecut. Dacă în anterioarele lor apariții din orașul nostru, membrii formației au avut prestații interesante, de această dată sound-ul etalat de Vandercris a fost unul de nota zece, felul în care s-au completat membrii trupei pe scenă fiind unul fără cusur.
Succesiunea constantă de momentele care inspiră calm și „nebuniile“ pline de energie ale celor de la Vandercris asigură un plus de șarm oricărui meloman cu urechile deschise spre frumos, iar intervențiile magice ale saxofonistului Lucian Nagy se îmbină la fix cu bass-ul mânuit cu eleganță de Dănuț Blaga. Peste acestea se adaugă keyboard-ul magic al lui Marcelle Poaty Souami iar tobele lui Florin Cvașa se mulează perfect peste acest aluat. Desigur, boss-ul trupei Horea Crișovan adaugă și el momente de virtuozitate, iar amalgamul creat de cei cinci artiști timișoreni pe scenă este unul care te vrăjește. Din prima clipă și până la acordurile finale…
„Am lansat o serie de concerte pentru că discul ăsta, «Amazing Trace», trebuie cântat. E un disc complicat cred că numai basistul Dănuț îl știe mai bine ca mine.. Albumul a fost lansat anul trecut în cadrul festivalului internațional de jazz de la Gărâna. Nu am pus acest disc pe Spotify sau alte platforme… pentru că nu am știut dacă trupa asta rămâne sau nu. Vandercris a fost un experiment pentru mine, un proiect la – nceput… pentru că nu dețin eu finanțele să-mi plătesc turneele. Am zis să simt că lumea trage la căruță. Diferența între un proiect și o formație e mare. În zilele noastre un proiect… e mai mult pe net. Ne strângem, îi spargem pe toți la nas… te-ntîlnești într-un studio… rupi… pentru că ai condiții… te filmează cineva și… waw… ce bine sună. La o trupă, trebuie să tragă toți la căruță. Eu sunt un pic old school și de aceea am vrut să văd dacă oamenii ăștia trag la căruța Vandercris. Prima dată mi-am dat seama că Vandercris e formație și nu proiect… la concertul nostru din acest an de la festivalul de jazz de la Gărâna. Mi-am dat seama că colegii mei știu piesele…. au îmbrățișat piesele din sufletul meu. Nu am vrut ca nimeni din trupă să se simtă obligat să vină la repetiții sau la cântări“, a spus Horea Crișovan.
Chiar dacă unele din concertele celor de la Vandercris s-au desfășurat în cadrul unor festivaluri dedicate muzicii jazz, muzica formației se învârte în zona fusion-ului, iar o altă veste bună pentru fanii trupei este aceea că în viitorul apropiat piesele Vandercris vor putea fi ascultate și pe principalele platforme de streaming.
„Vandercris nu prea e jazz.
Marcelle Poaty Souami și Lucian Nagy sunt puntea noastră cu jazz-ul. Compozițiile sunt destul de armonice ca cei doi să poată să găsească improvizații care bat spre jazz. Ceea ce cântăm noi este un fusion… cu teme folclorice cântate altfel… nu folosind vioara, ci chitara pe care o transformăm în temă de Maramureș. Avem și incursiuni în muzica balcanică iar Lucian Nagy aduce și elemnte idish, el fiind un mare fan de muzică din Asia. După concertul pe care îl vom susține în cadrul Timișoara Jazz Festival în 26 octombrie, mă voi întâlni cu Dănuț Blaga și Lucian Nagy pentru a pune muzica noastră pe platformele de streaming. Cu această ocazie îmi voi pune și piesele solo. Am decis asta pentru că multă lume nu mai are CD player acasă”, a adăugat Horea Crișovan.
În luna august a acestui an, VanDerCris a susținut un recital în cadrul proiectului Șură de Cultură, care își propune să pună satul Pietroasa pe harta culturală a județului Timiș, iar după acest recital Horea Crișovan a realizat un videoclip la piesa „Ukr(y)”, cu un slideshow făcut cu lucrările fotografilor Horea Preja și Cristian Tzecu. Pe lângă aparițiile sale alături de TM Groove și Ilie Stepan, Horea Crișovan a cântat în aceast an și alături de membrii formației Direcția 5, în cadrul unui recital pe care aceștia l-au susținut la Lugoj…
„Cea mai apropiată piesă Vandercris de public este «Bassic Dance». Toată lumea se distrează pentru că e super dementă. Inițial am scris piesa și le-am trimis-o lui Decebal Bădilă și lui Dominique Di Piazza, doi coloși ai basului. Din păcate ei nu au putut să cânte, așa că am zis să încercăm noi. Piesa care mă reprezintă pe mine cel mai mult este Amazing Trace. Ne gândim să facem și un videoclip. În această vară am cântat la Șura de Cultură și apoi am făcut un clip la piesa «Ukr(y)». Am colaborat cu cei de la Direcția 5 de multă vreme și în ac eastă vară am și cântat cu ei, la Lugoj. A fost foarte interesant. M-a sunat Marian Ionescu și mi-a spus că chitaristul lor este bolnav și au concert la Lugoj. Și că e vorba de 24 de piese de cântat. Am întrebat când… și mi-a spus Marian că tocmai intră în Lugoj. M-am pus pe mașină și am ascultat piesele lor… știam vreo 12 piese, iar restul… m-am descurcat. A fost o experiență interesantă“, a povestit Horea Crișovan.