Fragmente de istorie în vestul țării. Domeniul regal de la Săvârșin, redeschis...

Fragmente de istorie în vestul țării. Domeniul regal de la Săvârșin, redeschis vizitatorilor (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-291190575">

Sfârșitul lunii aprilie a fost marcat de deschiderea unui nou sezon de vizitare a domeniului regal de la Săvârșin, care și-a dobândit deja o binemeritată notorietate și atrage la fiecare sfârșit de săptămână în jur de 700 – 800 de turiști din țară și din străinătate.

Castelul de la Săvârșin a fost construit în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, a fost refăcut de mai multe ori după avariile suferite în timpul răscoalei conduse de Horea, Cloșca și Crișan și a revoluției pașoptiste, iar în 1943 a fost cumpărat de Regele Mihai de la Ionel Mocioni-Stârcea, devenit proprietar al castelului. După abdicarea forțată a Regelui, castelul a fost naționalizat, transformat în centru de prevenție pentru copii și sanatoriu de psihiatrie, apoi a fost pus la dispoziția nomenclaturii comuniste. După 1990 a fost lăsat în paragină și multe bunuri din castel au dispărut. A fost retrocedat proprietarului său de drept, Regele Mihai, abia în 2001, și timp de opt ani au avut loc migăloase lucări de restaurare ale castelului, după fotografii vechi, un jurnal al Reginei-Mamă Elena și amintirile Regelui Mihai, iar o parte din bunuri a fost recuperată, castelul redobândindu-și vechea strălucire.

Primire la Casa Ceaiului

Deschiderea sezonului de vizitare a fost marcată, sâmbătă, de un mic moment festiv la Casa Ceaiului, o veche clădire aflată chiar la intrarea pe domeniul regal, care a fost restaurată și reamenajată de meșteri locali, în bună parte cu materialele originale care au putut fi recuperate, devenind un loc unde vizitatorii se pot delecta cu un ceai, cafea, băuturi răcoritoare, sau mici gustări și prăjituri.

În acordurile muzicale ale unui grup de instrumentiști care au creat o ambianță pe măsură, M.S Margareta, custodele coroanei regale, și principele Radu au fost amfitrioni și i-au primit pe numeroșii oaspeți veniți să se bucure de acest eveniment și să participe la târgul de produse și meșteșuguri tradiționale organizat pe domeniul regal, care poate fi vizitat și astăzi.

„Suflet pentru România”

Cel mai mare târg de meșteșuguri și bunătăți, intitulat „Suflet pentru România”,  a fost amenajat într-o poieniță aflată în marginea domeniului, de familia regală în parteneriat cu grupul comercial Profi și cu Universitatea pentru Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, împlinind astfel o veche dorință a Reginei-Mamă și a Regelui Mihai de a da viață unui proiect de relansare și dezvoltare rurală.  După spusele lui Călin Costinaș, director general adjunct al lanțului Profi, care promovează produsele românești și investește în producătorii locali, acest proiect s-a născut încă de anul trecut, din dorința de a păstra tradițiile și vechile meșteșuguri artizanale, de a-i sprijini pe micii producători, amenințați cu dispariția, și a reușit să reunească numeroși mici producători locali, târgul bucurându-se de un număr impresionant de vizitatori.

La rândul lui, prof. dr. Cosmin Popescu, rectorul universității înființate prin Decret Regal de Regele Mihai I, al cărui nume îl poartă, spune că s-a implicat în mai multe proiecte ale Casei Regale, mesajul acestui demers fiind acela de susținere a agriculturii românești. Nu au lipsit nici formațiile locale de dansuri populare, filme românești îndrăgite care au rulat neîntrerupt pe un ecran, soliști și ansambluri de muzică menite să întregească atmosfera de sărbătoare.

Satul regal

Pe domeniul regal poate fi vizitat Muzeul Regal al Automobilului recostituit în anul 2011 și inaugurat de M.S. Regele Mihai și atelierul auto al regelui, Casa Ceaiului și magazinul de suveniruri – un ansamblu de clădiri care alcătuiește Satul Regal – în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 9:00 și 18:00.

Parcul domeniului, cu stejari seculari dintre care cel mai bătrân a fost plantat în 1650, cu peste 70 de specii de arbori şi arbuşti, unele rare, printre care bradul argintiu, molidul, tuia piramidală, chiparosul de baltă, salcâmul chinezesc, pinul de Himalaya, alunul turcesc sau stejari seculari, toate declarate monumente ale naturii, poate fi vizitat în urma unui telefon prealabil, la nr. de telefon 0770 562 822 sau un e-mail la adresa contact@savarasinregal.ro, deoarece vizitarea se face doar cu un ghid însoțitor.

Tot în parc se află și serele cu legume și plante aromatice, amenajate cu sprijinul Universității pentru Științele Vieții, și vechea clădire în care locuiește grădinarul domeniului. Atât familia regală cât și primarul Ioan Vodicean, promit în viitorul apropiat noi proiecte turistice, care să mențină viu satul românesc tradițional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.