Metoda administrației Fritz de ”rezolvare” a licitațiilor pentru iluminatul public din Timișoara....

Metoda administrației Fritz de ”rezolvare” a licitațiilor pentru iluminatul public din Timișoara. Explicațiile viceprimarului Lațcău

6
DISTRIBUIȚI

 

”Fără hoție la primărie” a fost sloganul cu care Dominic Fritz a câștigat ultimele alegeri locale. Aproape de finalul de mandat, realitatea este cu totul alta. S-au schimbat doar metodele prin care se ”rezolvă” licitațiile. Cea folosită în cazul iluminatului public –  o firmă întocmește studiul de fezabilitate, în care sunt inserate condiții extrem de restrictive, toate sunt preluate în caietul de sarcini pentru licitație de către municipalitate, apoi compania participă și la licitație pe care o câștigă fără a fi deranjată de competitori.

Printre proiectele de  extindere a iluminatului public din Timișoara, primăria a avut și zonele din Calea Buziașului și Calea Aradului. În ambele situații, studiile de fezabilitate au fost întocmite de Elba Com SA, reprezentanța comercială a producătorului timișorean de corpuri de iluminat Elba. Pe lângă condițiile generale, au fost strecurate câteva condiții tehnice, extrem de precise cum ar fi greutatea maximă de 8,3 kilograme, dimensiuni ale lămpii de maxim  600x344x149 milimetri, dispersorul să fie din policarbonat sau sistem de închidere să fie cu cleme. În plus, s-au solicitat niște rapoarte suplimentare cum ar fi rezistența aerodinamică sau rezistență la zdruncinături. În urma acestor condiții impuse prin caietele de sarcini, singura companie care s-a prezentat la licitațiile organizate de Primăria Timișoara și le-a câștigat a fost, ”surpriză”, chiar Elba Com.

De asemenea, compania a mai câștigat un contract de aproape opt milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public pentru mai multe străzi, după rețeta deja cunoscută.

A existat o a treia licitație pentru parcarea de pe strada Drubeta, pentru care studiul de fezabilitate a fost realizat de o firmă din Alba Iulia. Specificațiile pentru produse au fost copiate direct de pe site-ul companiei, rămânând în document inclusiv trimiterile către catalogul de produse. Ca să nu existe dubii. În acest caz, licitația va fi reluată pentru că prima a fost anulată din cauza gravelor probleme descoperite în timpul procedurii.

Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a recunoscut că se știe de această situație ”toate proiectele pe care le avem au specificații tehnice destul de nișate. În momentul în care avem proiecte, practic achiziție de obiecte de catalog, fie că vorbim de corpuri de iluminat, că vorbim de becuri, că vorbim de autobuze, de troleibuze sau de tramvaie, în mod evident, aici administrația când stabilește criteriile pe care le dorește, aceste criterii, în mod inevitabil, vor elimina anumite companii din condițiile de eligibitate.


Și uneori, unele situații sunt chiar pozitive. De exemplu, noi nu ne dorim să avem ofertanți companii din China  pentru autobuze și tramvaie pentru că lipsa de fiabilitate este una legendară  a acestor produse pe care ei le vând, dar nici nu putem să interzicem în mod direct  ca companii din China să participe la licitație. Asta este o chestiune  pe care guvernul poate să o interzică. Noi, în schimb ce putem să facem este să putem să construim un caiet de sarcini, cu niște specificații  tehnice care să ne ofere nouă o siguranță relativă că cel mai bun produs de pe piață va fi cel care se califică și este compatibil. În speța pe care o spuneți dumneavoastră, cu aceste corpuri de iluminat, vă recunosc că nu știu detaliile acestui caiet de sarcini. În cazul în care există ceva suspiciuni rezonabile le vom adresa cu siguranță”

În încercarea de a explica situația extrem de simplă, omul de încredere al primarului Dominic Fritz a venit cu o explicație greu de înțeles. ”Din păcate în sectorul ăsta sunt foarte multe companii care, de fapt, aparțin de companii mici, mari, multe companii mici care aparțin de câteva companii mari și există această cutumă a luptei în piață de a se contesta licitațiile, de a se face achiziții. 04.43 În măsura în care noi știm aceste lucruri, evident, le adresăm. În cazul în care a existat o situație pe care nu o știm, ea va trebui să fie adresată  cu siguranță”, a declarat Lațcău.

Elba a susținut că a fost singura companie care a participat pentru studiile de fezabilitate, iar condițiile solicitate pentru produse, prin studiile de fezabilitat au urmărit realizarea unor sisteme de iluminat de calitate care vor aduce beneficii comunității. Cât despre etica de a întocmi și studiul de fezabilitate și a participa la licitații, compania a transmis că ”din punct de vedere legal, nu este interzisă, participarea la licitații de execuție lucrări a operatorului economic care a întocmit SF-ul. Latura etica a întocmirii studiilor de fezabilitate, pe lângă cea legală și cea profesională considerăm că se face prin neîngrădirea participării la licitatii a altor operatori economici, lucru care de altfel este și susținut și în Legea nr.98 din 2016, art.156 “…specificaţiile tehnice nu precizează un anumit producător, o anumită origine sau un anumit procedeu care caracterizează produsele sau serviciile furnizate de un anumit operator economic şi nici nu se referă la mărci, brevete, tipuri, la o origine sau la o producţie specifică, care ar avea ca efect favorizarea sau eliminarea anumitor operatori economici sau produse…”

Dincolo de aceste aceste proiecte punctuale de extindere și modernizare, miza este mult mai mare –  Primăria Timișoara dorește să dea întreg sistemul de iluminat public din oraș unui singur administrator care să-l modernizeze și să-l administreze în următorii ani. Rămâne de văzut cine va realiza caietul de sarcini….

 

 

 

6 COMENTARII

  1. Pe vremea administratiei Ciuhandu iluminatul public era impartit intre 2 vechi firme timisorene : la nord de Bega Elba si la sud FAEM. Acum a ramas in carti doar Elba, firma cu o istorie ce trece de 100 ani si care are aproape 1000 de angajati. Ce-i bun pentru Elba nu este bun pentru oras ? Lipsa concurentei se poate numi coruptie ? Intrebari fara raspuns, poate intr-un articol viitor sa aflam mai multe

    • timișorene obiectiv… dacă atât ai înțeles din articol… mai bine lasă-te de comentat că te faci de râs. păstrează-ți ideile proprii pt tine, si pt cercul tău de useriști, că pe acolo pare ca bați

  2. Lectii de hotie a la USR. Ca tot este si o influenta fruntuzeasca in partid. Nu mai fura ca rusii, fura ca francezii. Lectii de manipular. Fina , cu un cognac in loc de sprit.

  3. Cu ce slogan ne minţeau Useriştii ca să-i votăm, Fără hoţie la Primărie ?!? Încă o dovadă că sunt mincinoşi şi incompetenţi. Ca şi Useristul care-şi spune Timişorean obiectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.