Protest al profesorilor la Timișoara: „Fără educație, țara naște monștri, ca cei...

Protest al profesorilor la Timișoara: „Fără educație, țara naște monștri, ca cei din parlament” (foto)

0
DISTRIBUIȚI

Câteva sute de profesori, învățători, educatoare din Timișoara și județ, membri ai sindicatului din Universitatea Politehnica Timișoara, studenți și elevi conștienți de necesitatea unei educații de calitate, au pichetat astăzi din nou Prefectura Timiș, reiterându-și nemulțumirile, care au explodat după o lungă și răbdătoare tăcere. Greviștii, al căror număr a crescut considerabil în Timiș de la declanșarea grevei, au nu numai revenidicări de natură salarială, ci și legate de baza materială a școlilor, sau de personalul deficitar cauzat de refuzul tinerilor de a deveni dascăli, în condițiile oferite de actualul sistem.

„Fără educație, țara naște monștri, ca cei din parlament”

Cei care au luat cuvântul au subliniat că această grevă fără precedent se bazează pe unitatea și determinarea dascălilor, dispuși chiar să renunțe pentru o vreme la salariu pentru a-și câștiga drepturile, în ciuda încercărilor guvernului de a le pune pumnul în gură, deși profesorii au acceptat, pe moment, o creștere salarială cu un procent mai mic decât cel solicitat inițial. „Vrem o țară modernă, contractele să fie încredințate pe valoare, nu pe pile, și tinerii să nu mai plece” este una din dorințele dascălilor.

„Ne-au scos de la catedră în stradă și nu ne vom întorce până nu obținem ce ni se cuvine. Dacă nouă ne e bine, și elevilor le va fi bine” a subliniat profesorul de engleză Erica Manea, care a menționat și lipsa de echitate a modului de salarizare în sistemul bugetar: „Trebuie să ne recâștigăm respectul în fața elevilor și a părinților, nu mai răbdăm umilința impusă de «speciali», vă este frică de o Românie educată, mergen până la capăt, nu acceptăm soluții care nu sunt o rezolvare” sunt câteva reproșuri – unele extrem de dure – la adresa executivului, din partea dascălilor care s-au săturat de promisiuni nerespectate de ani de zile.

„Noi nu putem să ne trimitem copiii la studii în străinătate, nu ne permitem” a mai declarat, pentru Pressalert.ro, o profesoară din județ, care speră că protestele vor continua până la soluționarea revendicărilor.  Guvernanții au avut parte și de o dedicație muzicală pentru cei care „promit marea cu sarea și conduc aiurea țara” (video).

Urări pentru familia Iohannis, profesori cu regim privilegiat

Nu au rămas netaxați nici cei doi „profesori de vază”, Carmen și Klaus Iohannis, „care au uitat de unde au plecat.


Când plecați din funcție, vă întoarceți în mijlocul nostru?” , a fost o întrebare urmată de huiduieli la adresa celor doi dascăli cu regim privilegiat, și de o „urare” în grai bănățean pentru „ăl mai dă vază fiu cu țoale de la Merkel” și consoartei sale. „Decât să vă plimbați degeaba, mai bine ascultați la toate vaietele din țara asta și să băgați bine la cap, cât îl mai aveți. Și să vă spălați rușinea, că dacă nu, v-o spălăm noi”. Pe o pancartă purtată de un copil scria „Klaus Iohannis, ai nenorocit mitul german!!!” iar cei prezenți au conchis: „Werner Klaus, du mußt raus”.

Un memoriu al greviștilor din Timiș a fost depus la prefectură pentru a fi înaintat guvernului, iar mâine, când se preconizează un mare miting la București, unde se dorește o mediere din partea lui Klaus Iohannis, refuzată până acum, un nou protest va avea loc și la Timișoara la ora 12:00, în Piața Operei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.