Timișoara, reprezentată la Festivalul Culturii Române de la Cracovia, în Polonia

Timișoara, reprezentată la Festivalul Culturii Române de la Cracovia, în Polonia

0
DISTRIBUIȚI
Universitatea Jagiellonă

După o pauză de trei ani, Institutul Cultural Român Varșovia reia, începând cu ziua de 10 mai, Festivalul Culturii Române de la Cracovia și Caravana Noului Cinema Românesc. Una din temele importante ale celei de-a XIII-a ediții a festivalului, care se va desfășura pe parcursul a cinci zile, este deținerea de orașul Timișoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii.

În data de 11 mai va fi prezentată expoziția de bandă desenată „Tur Banat”, semnată de Sorina Vazelina, care reunește patru povești care și-au pus amprenta asupra regiunii Banatului de la trecerea ei în stăpânirea Casei de Habsburg până în a doua jumătate a secolului XX, și este completată cu vederi din localități turistice bănățene. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 31 mai.

În următoarea zi, criticul literar, romancierul, eseistul și profesorul universitar timișorean Adriana Babeți va prezenta la Universitatea Jagiellonă, una din cele mai vechi din Europa, „Dicționarul romanului central-european din secolul XX”, apărut în 2022 la editura Polirom, o lucrare monumentală care reunește fișele a 256 de romane publicate de autori din Europa Centrală, rod al muncii de trei decenii a unei echipe de autori coordonate de prof. Adriana Babeți. Printre autorii fișelor și consultanții de specialitate se regăsesc și două cadre didactice ale Universității Jagiellone, dr. hab Kazimierz Jurczak, șeful catedrei de limba română, și dr. Olga Bartosiewicz-Nicolaev. Cartea, o premieră în România, este un repertoar care introduce publicul într-o serie de literaturi ce îi sunt destul de puțin cunoscute.


Lista romanelor selectate include titluri și nume celebre – cum ar fi cele ale scriitorilor recompensați cu Premiul Nobel – dar și altele neștiute sau trecute în uitare. Romane interzise, romane cenzurate, romane exilate, romane clandestine, romane „de sertar”, romane amânate, romane neterminate, romane postume – toate aceste categorii se regăsesc din plin în dicționarul care este un adevărat ghid pentru criticii literari, scriitori și toți cei pasionați de literatura central-europeană.

Ziua de 13 mai prilejuiește proiecția a două documentare din seria „Harta secretă a Timișoarei: oameni și locuri”, care evocă poveștile și istoria Banatului și legăturile sale cu Europa Centrală, prin prisma cafelei. Vor fi prezentate două episoade: „Cafeină pe Bega”, o scurtă incursiune în istoria Timișoarei și a modului în care aceasta a deprins tabietul băutului de cafea, și „Timpuri noi. O mică revoluţie”, care reconstituie personalitatea timişoreanului Francesco Illy, inventatorul espressorului modern, şi aduce povestea cafelei şi a cafenelelor timişorene până în zilele noastre. Proiecția va fi urmată de discuții la care participă Adriana Babeți și Alexandru Condrache, coordonator de proiect. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.