Ministrul Educației: Peste 10.000 de cadre didactice au renunțat la grevă. Asociații...

Ministrul Educației: Peste 10.000 de cadre didactice au renunțat la grevă. Asociații de elevi: Ministerul minte! Nu am fost chemați la discuții

0
DISTRIBUIȚI

Ministrul Educației, Ligia Deca, susține că peste 10.000 de cadre didactice au renunțat la grevă după adoptarea de către Guvern a ordonanței care prevede creșterea salariilor în învățământ.

„Putem anunța că de la momentul adoptării ordonanței până astăzi avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ care au renunțat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice”, a spus marți Ligia Deca.

Ea a precizat că în peste 1.000 de unități de învățământ din țară nicio persoană nu este grevă.

„Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern și sperăm ca prin discuțiile pe care le vom relua în contextul negocierii contractului colectiv de muncă pe sectorul Educație, vom relua aceste discuții cu federațiile sindicale mâine, și în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor”, a spus ministrul Educației.

Ea a precizat că procentul angajaților aflați în grevă diferă de la un județ la altul și a dat ca exemple Prahova, cu un procent de 25%, și Hunedoara, cu un procent „undeva la 80%”.

„Ceea ce ne bucură este trendul descendent. Este clar că încet cadrele didactice revin în clasă, personalul revine în școli și asta ne permite, așa cum am discutat încă de ieri, ca la nivelul fiecărei unități de învățământ să se poată organiza un program de recuperare”, a adăugat Ligia Deca.

Asociații de elevi: Ministerul minte! Nu am fost chemați la discuții

Asociațiile de elevi nu au fost invitate la consultăți, transmit reprezentanții mai multor organizații de elevi din țară.


Ei susțin că Ministerul Educației a organizat „false consultări cu reprezentanți au unei structuri organizate prin ordin de ministru”.

„Ministerul minte! Asociațiile de elevi nu au fost chemate la discuții! Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETM) critică lipsa de dialog a Ministerului Educației și condamnă organizarea unor consultări false. Marți, Ministerul Educației a anunțat organizarea unor consultări cu reprezentanții elevilor și părinților referitoare la greva profesorilor. Asociațiile de elevi nu au fost invitate, Ministerul organizând niște false consultări cu reprezentanți au unei structuri organizate prin ordin de ministru. Astfel, se încearcă din nou manipularea opiniei publice împotriva greviștilor, folosindu-se de elevi”, potrivit unui comunicat de presă.

Elevii apreciază că „această minciună vine în scopul de a denatura opinia publică cu privire la grevă, lucru încercat de Minister în mod repetat în ultimele zile”.

„Ministerul își doresc (dorește – n.r.) să se folosească de copii, sub pretextul examenelor naționale, pentru a antagoniza greviștii și a duce la oprirea grevei. Dacă într-adevăr s-ar dori găsirea unei soluții pentru susținerea examenelor naționale, Ministerul Educației ar susține mărirea salariilor profesorilor și ar consulta asociațiile elevilor, care au fost vocale în contextul grevei, participând la proteste, discuții, și propunând soluții pentru examenele naționale. Suntem solidari cu profesorii noștri și îi încurajăm să nu oprească greva până când nu vor primi un răspuns la toate solicitările lor. Ne dorim profesori bine plătiți, care pot trăi decent din salariul lor. Manipularea Guvernului și Ministerului trebuie oprită de urgență, pentru că nu profesorii greviști sunt problema, ci Guvernul! Solicităm Guvernului să oprească manipularea cu privire la grevă”, se menționează în finalul comunicatului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, ministrul Ligia Deca s-a întâlnit marți cu reprezentanți ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.