Expoziție inedită la Timișoara: „Fotografii de la alb-negru la fotografii color”

Expoziție inedită la Timișoara: „Fotografii de la alb-negru la fotografii color”

0
DISTRIBUIȚI

La Casa Adam Muller Guttenbrunn va fi vernisată sâmbătă, 5 august, de la ora 18, expoziția „Fotografii de la alb-negru la fotografii color”. Ea cuprinde câteva zeci de instantanee surprinse, de-a lungul timpului, de dr. Constantin Lupu, cel căruia i se datorează unul dintre cele mai cunoscute evenimente din Banat: concertul anual din Peștera Românești.

Dr. Constantin Lupu (n. 1936) are o istorie personală fascinantă. În 1962 a inaugurat Aeroportul Aviasan Teremia, pentru urgențe medicale, iar în 1965, alături de doi colegi, a pus bazele Centrului Clinic de Neuropsihiatrie Infantilă din Timișoara.


În timp, acesta s-a transformat în clinica pe care a condus-o timp de peste 20 de ani. A devenit ulterior doctor în medicină cu teza „Repercusiuni psihosociale la populația din zona de cutremure repetate Banloc-Voiteni 1991”. Dincolo de activitatea medicală remarcabilă, dr. Lupu a fost pasionat dintotdeauna de fotografie, sport, speologie, filatelie și muzică simfonică. A fost campion național la orientare sportivă și medaliat cu bronz la Europenele din Balcani, iar în 1975 a înființat Clubul de speologie Speotim. În 1984, spune el, a visat un concert cu muzică bună într-un loc misterios.

În octombrie același an, a organizat concertul simfonic în Peștera Românești, primul dintr-o serie care continuă și azi. Dragostea pentru fotografie s-a născut în clasele primare, când a primit un aparat Agfa cu filme 6/6. A cumpărat filme i le-a developat cu banii primiți cadou de la rude și pentru notele școlare.

Dr. Constantin Lupu este cetățean de onoare în Tomești și Românești și al județului Timiș. Fotografiile care se vor putea vedea până în 12 septembrie la Casa AMG au mai fost expuse cu diferite ocazii în România, Ungaria, Cehia, Danemarca, Germania i Coreea de Sud. Altele însă vor fi prezentate în premieră publicului. Vernisajul de sâmbătă este completat de un moment muzical cu Alexandra Guțu – violoncel și Andreea Olariu – pian, cuvântul de deschidere fiind rostit de dr. Ioan Fernbach.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.