Război în Ucraina, ziua 526. Aproape 100.000 de posibile crime de război,...

Război în Ucraina, ziua 526. Aproape 100.000 de posibile crime de război, investigate de anchetatori UPDATE Premierul Poloniei: Grupul Wagner a fost trimis în Belarus pentru destabilizarea NATO

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE Rusia a trimis în Belarus combatanţi ai Grupului paramilitar rus Wagner pentru destabilizarea flancului estic al NATO, afirmă premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, amintind că autorităţile poloneze au contracarat o serie de „atacuri hibride” în ultimii ani.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, s-a întâlnit joi, în zona Suwalki, în apropierea frontierei Poloniei cu Belarus, Lituania şi cu regiunea rusă Kaliningrad, cu preşedintele lituanian, Gitanas Nauseda.

Morawiecki a atras atenţia că Grupul paramilitar rus Wagner, trimis în Belarus după informaţiile privind un complot în Rusia, ar putea comite „acte de sabotaj”. „Rusia şi Belarus intensifică provocările şi comploturile în scopul destabilizării flanculuui estic al NATO. Frontierele noastre s-au confruntat cu o serie de atacuri hibride în ultimii ani”, a afirmat Morawiecki, citat de agenţia PAP şi de site-ul Politico.eu, evocând măsurile aplicate de autorităţile poloneze pentru contracararea pandemiei, a crizei energiei şi în contextul riscurilor generate de invazia rusă în Ucraina.

„Astăzi, încercăm să reconfigurăm prezenţa de-a lungul frontierelor, prin suplimentarea forţelor militare”, a subliniat premierul Poloniei.

Guvernul de la Varşovia a suplimentat, în ultimele săptămâni, prezenţa forţelor de securitate la frontiera cu Belarus, de teama acţiunilor Grupului Wagner, care a transferat între 3.000 şi 10.000 de membri în această ţară şi efectuează antrenamente cu trupele belaruse. Miercuri, Polonia a transmis o notă de protest Belarusului faţă de presupusa incursiune a două elicoptere belaruse în spaţiul aerian polonez. Administraţia de la Minsk a negat acuzaţiile.

Administraţia de la Washington a anunţat marţi că urmăreşte atent activităţile Grupului paramilitar Wagner în Belarus, subliniind însă că nu par a exista ameninţări specifice la adresa Alianţei Nord-Atlantice.


Săptămâna trecută, Guvernul britanic a fost aspru criticat de Comisia parlamentară pentru Afaceri Externe (FAC) din cauza presupusei subestimări a dezvoltării periculoase a Grupului paramilitar rus Wagner.

Foto: arhivă

Anchetatorii din Ucraina investighează aproape 100.000 de cazuri care ar putea fi crime de război. Cifra a fost dezvăluită de un procuror ucrainean, potrivit Sky News.

Procurorul care conduce investigațiile federale ucrainene privind crimele de război susține că echipa sa a înregistrat 98.000 de infracțiuni comise de forțele rusești de la începutul războiului.

Iurii Bielousov a declarat pentru site-ul ucrainean Interfax-Ucraina că marea majoritate a crimelor de război sunt investigate în Ucraina.

„Cei vinovați de aceste crime vor fi pedepsiți în Ucraina. Doar 1%, sau chiar mai puțin, vor fi urmăriți penal de către partenerii noștri internaționali”, a spus el.

Bielousov a oferit și o actualizare cu privire la numărul de civili ucraineni uciși în ultimele opt luni. El a vorbit despre 10.749 de morți, inclusiv 499 de copii, dar a avertizat că aceste cifre se pot modifica.

„Când ne vom elibera teritoriile, cifrele vor crește de multe ori, poate de zeci de ori. Cred că vor fi zeci de mii de morți numai în Mariupol”, a avertizat procurorul.

Ucraina a înființat în 2019 un departament specializat în investigarea crimelor de război comise în timpul războiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.