Chirii tot mai scumpe în marile orașe. Care sunt cele mai căutate...

Chirii tot mai scumpe în marile orașe. Care sunt cele mai căutate zone în Timișoara, orașul cu cea mai mică creștere a prețurilor

1
DISTRIBUIȚI

Chiriile solicitate pentru apartamentele din cele mai mari șase orașe ale țării au continuat să se majoreze în luna septembrie. Un avans semnificativ s-a înregistrat în Capitală, prețurile ajungându-le din urmă pe cele din Cluj-Napoca, oraș considerat până acum cel mai scump.

Potrivit analizei făcute de Imobiliare.ro, de la începutul lui 2023 și până la mijlocul lunii septembrie, cele mai importante majorări ale prețurilor au putut fi observate în cazul proprietăților din Constanța. La polul opus s-a aflat orașul Timișoara, care se menține cel mai accesibil pentru chiriași.

„Chiriile continuă să crească și este probabil ca acest trend să continue și în lunile următoare. Oferta disponibilă pe segmentul chiriilor este la un nivel scăzut, iar cererea continuă să fie ridicată. Dincolo de sezonalitate, cererea pe piața chiriilor este alimentată de scăderea tranzacțiilor pe piața vânzărilor de locuințe”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

Garsonierele din Capitală se închiriază, luna aceasta, cu o sumă medie de 320 euro/lună. Bugetul pe care trebuie să-l aloce un chiriaș a crescut, astfel, cu 10 euro față de august. De la începutul lui 2023 și până la mijlocul lunii septembrie, proprietarii au scumpit chiriile garsonierelor cu 11%.

Apartamentele cu 2 camere, care sunt și cele mai numeroase în oferta locală, au ajuns să se închirieze cu 500 euro/lună, după ce la sfârșitul verii pentru o astfel de locuință un chiriaș trebuia să scoată din buzunar 480 euro/lună. În total, de la începutul anului chiriile au crescut cu 14% în cazul acestui tip de locuință.

La apartamentele cu 3 camere chiria medie se menține în jurul valorii de 650 euro/lună, preț similar cu cel practicat și în Cluj-Napoca. De-a lungul anului, chiriașii au ajuns să plătească cu 12% mai mult pentru a se muta într-o astfel de locuință.

Cea mai mare cerere s-a înregistrat, în septembrie, în cazul locuințelor situate în zonele Militari, Drumul Taberei și Lujerului.

Cluj-Napoca este, în momentul de față, cel mai scump oraș din țară pentru cei care își doresc să închirieze o garsonieră. Chiria medie practicată pe plan local este de 330 euro/lună. Pe parcursul lui 2023, chiriile solicitate pentru garsonierele din Cluj-Napoca s-au majorat cu 12%.

Pentru un apartament cu 2 camere chiriașii trebuie să își aloce, în medie, un buget de 500 euro/lună, la egalitate cu cel necesar bucureștenilor. În cazul acestui tip de locuințe, proprietarii au scumpit chiriile cu aproape 16% de la începutul anului și până la mijlocul lunii în curs.

Un avans important s-a putut sesiza, de la o lună la alta, în cazul apartamentelor cu 3 camere. Dacă în august o astfel de locuință putea fi închiriată cu 600 euro, în prezent chiria a ajuns la 650 euro/lună. De menționat este și faptul că, pe parcursul lui 2023, chiriile apartamentelor cu 3 camere au crescut tot cu aproape 16%.

Cele mai căutate locuințe au fost, în septembrie, cele situate în imobilele aflate în zona Mărăști.


Acestea au fost urmate de proprietățile din zonele Gheorgheni și Zorilor, cunoscute ca fiind preferate de studenți.

Brașovul ocupă locul al treilea în clasamentul orașelor cu cele mai scumpe garsoniere din țară. Bugetul mediu pe care trebuie să-l aloce un chiriaș este de 300 euro/lună, la egalitate cu cel necesar pentru închirierea unei garsoniere în Constanța. De la începutul lui 2023, prețurile s-au scumpit cu aproape 14% pe plan local.

Un apartament cu 2 camere poate fi închiriat cu 450 euro/lună, a doua cea mai piperată chirie din țară, după cea practicată în Capitală și în Cluj-Napoca. Și în cazul acestor locuințe chiriile s-au majorat semnificativ de la începutul anului, respectiv cu 17%.

Proprietarii solicită, în medie, 600 euro/lună pentru un apartament cu 3 camere, după un avans cu 19% de la începutul lui 2023. Și de această dată, chiria din Brașov este a doua cea mai mare din țară.

Locuințele aflată în cartierul Tractorul, cunoscut pentru dezvoltarea sa accelerată din ultimii ani pe segmentul rezidențial nou, au fost cele mai căutate în luna septembrie de către potențialii chiriași care au accesat portalul Imobiliare.ro. Acestea sunt urmate în top de apartamentele din zonele Astra și Centrul Civic.

Chiriile s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului în Constanța, arată datele centralizate și analizate de Imobiliare.ro.

În momentul de față, chiriașii trebuie să plătească, în medie 300 euro/lună pentru o garsonieră, după o majorare a prețurilor cu circa 22% din ianuarie și până la mijlocul lunii septembrie.

Bugetul necesar pentru închirierea unui apartament cu 2 camere a ajuns la 430 euro/lună, după un avans cu aproape 21%, în timp ce pentru un apartament cu 3 camere proprietarii solicită, în medie, o chirie de 560 euro/lună. Și în acest caz, majorările au fost cu 21% pe parcursul lui 2023.

Cea mai mare cerere s-a înregistrat, luna aceasta, în cazul locuințelor din zonele Tomis Nord, Faleză Nord și în cazul celor situate în apropierea mall-ului City Park.

Garsonierele din Iași pot fi închiriate cu un preț mediu de 299 euro/lună, după o scumpire cu aproape 13% de la începutul lui 2023 și până în prezent.

După un avans cu 10% pe parcursul anului, apartamentele cu 2 camere pot fi închiriate, în prezent, cu o sumă medie de 400 euro/lună. Chiria solicitată pentru apartamentele cu 3 camere a crescut și ea, de această dată cu 15%, și a ajuns la 482 euro/lună.

În luna septembrie, s-au căutat cel mai mult locuințele din Copou.

Cele mai mici scumpiri ale chiriilor, dar și cele mai scăzute prețuri din rândul celor șase centre regionale majore puse sub lună de Imobiliare.ro, s-au înregistrat în cazul orașului Timișoara.

Avansul la nivelul prețurilor a fost cu mai puțin de 7% pentru garsoniere. În prezent, o astfel de locuință poate fi închiriată, în medie, cu 230 euro/lună.

Proprietarii au scumpit cu circa 9% chiriile pentru apartamentele cu 2 camere pe parcursul lui 2023. Prețul mediu solicitat a ajuns luna aceasta la 350 euro/lună. Un avans similar a putut fi observat și în cazul apartamentelor cu 3 camere care pot fi închiriate, la ora actuală, cu 419 euro/lună.

Cererea cea mai mare s-a înregistrat, în luna septembrie, în cazul locuințelor situate în zonele Cetate, Complex-Stadion și Aradului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.